romano78 05.03.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Wizja zamarzniętej wody w monobloku mnie trochę przeraża u mnie ostatnio nie było prądu cały dzień i w nocy czy można by zalać wszystko glikolem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 05.03.2020 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Tak. Było milion razy:lol2:. Albo wymiennik albo wszystko buja się na glikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.03.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Wizja zamarzniętej wody w monobloku mnie trochę przeraża u mnie ostatnio nie było prądu cały dzień i w nocy czy można by zalać wszystko glikolem? Nie można a należy To ma do siebie monoblok. Poza tematem, dziwię się, że coś może skusić ludzi na monobloka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.03.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Wizja zamarzniętej wody w monobloku mnie trochę przeraża u mnie ostatnio nie było prądu cały dzień i w nocy czy można by zalać wszystko glikolem? Można PS Kuźwa-źle przeczytałem rok Twojej rejestracji na tym FM, myślałem że to 2019... Nie wierzę ,że nie pisałeś i nie czytałeś o tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.03.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Nie można a należy To ma do siebie monoblok. Poza tematem, dziwię się, że coś może skusić ludzi na monobloka Arturo -sam mógł byś sobie monobloka założyć , a ze splitem tak łatwo by nie poszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.03.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Arturo -sam mógł byś sobie monobloka założyć , a ze splitem tak łatwo by nie poszło... Oj nie, podobnie jak z PV i za darmo monobloka bym sobie nie założył. Mam swoje zasady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.03.2020 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Romano-(pewnie to wiesz, ale może inni nie) , możesz zalać sobie instalację glikolem -ale PROPYLENOWYM ,a nie etylowym.Tu pojawia się kwestia jakości tego produktu-jeśli masz duży zład w systemie , to po prostu może kosztować.A ile , to zależy od poczucia bezpieczeństwa , masz do wyboru :-markowe i atestowane produkty , ale drogie -rozcieńczane w chałupach (albo nie wiadomo gdzie do końca) produkty z niby atestami (to tylko papier , o systemie kontroli jakości można zapomnieć) , cena okTeraz wybierasz...Możesz jeszcze zrobić :-awaryjny spust wody w CO-dać solidny agregat prądotwórczy (na 8 h max wystarczy, a co dalej)-wsadzić wymiennik glikol/woda (tak zrobiłem u mojej kuzynki)Ot , chyba wsio w tym temacie...Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.03.2020 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Oj nie, podobnie jak z PV i za darmo monobloka bym sobie nie założył. Mam swoje zasady Kozaczysz, kozaczysz... A ile masz litrów w systemie-znajesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.03.2020 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Kozaczysz, kozaczysz... A ile masz litrów w systemie-znajesz ? Kiedyś pamiętałem dokładną ilość litrów a dzisiaj jedynie około i tylko mb podlogowki, której mam ok. 800mb w rurkach fi16mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.03.2020 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Kiedyś pamiętałem dokładną ilość litrów a dzisiaj jedynie około i tylko mb podlogowki, której mam ok. 800mb w rurkach fi16mm Wiesz jak to jest -masz np dwa sposoby myślenia : -chciałbym zamontować PC tanio i mieć satysfakcję , to monoblok no problem ! -chciałbym zakupić PC z montażem , to wersja z monoblokiem musi być WYRAŹNIE tańsza od splita Tak sobie myślę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.03.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Wiesz jak to jest -masz np dwa sposoby myślenia : -chciałbym zamontować PC tanio i mieć satysfakcję , to monoblok no problem ! -chciałbym zakupić PC z montażem , to wersja z monoblokiem musi być WYRAŹNIE tańsza od splita Tak sobie myślę ... Rozumiem taki tok myślenia ale to nie jest moja bajka Nie lubię chodzić na skróty, za to lubię być oryginalnym i dlatego po części rozumiem monoblokowcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 05.03.2020 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Zawory spustowe proponuje firma której to marki chce zamontowac pompe ,ale nie jest to dobre zabezpieczenie moim zdaniem chociaż zawory mozna dac ale czy jest pewnosc ze cala woda splynie z wymiennika? Producent zaleca, jeśli glikol to Max 10procent więcej nie można to rozwiązanie najbardziej mi pasuje Dodatkowy wymiennik to też średnio mi się widzi.A moze jakiś ups tylko do pompki obiegowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.03.2020 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Zawory spustowe proponuje firma której to marki chce zamontowac pompe ,ale nie jest to dobre zabezpieczenie moim zdaniem chociaż zawory mozna dac ale czy jest pewnosc ze cala woda splynie z wymiennika? Producent zaleca, jeśli glikol to Max 10procent więcej nie można to rozwiązanie najbardziej mi pasuje Dodatkowy wymiennik to też średnio mi się widzi. A moze jakiś ups tylko do pompki obiegowej Nie kombinuj bo jedna kombinacja już Ci wystarczy(monoblok) Wpakuj glikol do systemu i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 05.03.2020 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Nie kombinuj bo jedna kombinacja już Ci wystarczy(monoblok) Wpakuj glikol do systemu i tyle. Po pierwsze to glikol ma wieksze opory przy 2000mb alupex może to mieć znaczenie więc ten dodatkowy wymiennik to chyba nie taki głupi pomysł tylko czy producent z tym zaleceniem 10procent Max glikol martwi się o opory mojej instalacji czy o swojego monobloka bo spadnie np.Cop.bo będzie gorsza przewodnosc (przekazywanie ciepła ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.03.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Po pierwsze to glikol ma wieksze opory przy 2000mb alupex może to mieć znaczenie więc ten dodatkowy wymiennik to chyba nie taki głupi pomysł tylko czy producent z tym zaleceniem 10procent Max glikol martwi się o opory mojej instalacji czy o swojego monobloka bo spadnie np.Cop.bo będzie gorsza przewodnosc (przekazywanie ciepła ). No wiesz, raczej z premedytacją wpakowałes się w takie kłopoty wybierając monoblok i musiałeś się liczyć z niedogodnosciami z tego powodu. No cóż, jak to mówią, Polak mądry po szkodzie... Ale jak widać nie sprawdza się to bo Polak po szkodzie dalej glupii bo naczelnik dalej nim rządzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 05.03.2020 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 No wiesz, raczej z premedytacją wpakowałes się w takie kłopoty wybierając monoblok i musiałeś się liczyć z niedogodnosciami z tego powodu. No cóż, jak to mówią, Polak mądry po szkodzie... Ale jak widać nie sprawdza się to bo Polak po szkodzie dalej glupii bo naczelnik dalej nim rządzi Jeszcze nic nie wybrałem narazie kalkuluje czyli spit lepszy tylko trzeba do niego gazownika wezwać ale biorąc pod uwagę spita a monobloka tej samej marki to cop. Oba mają taki sam bo roznica jest tylko taka ze split ma wymiennik plytowy wewnatrz domu a monoblok nazewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.03.2020 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Jeszcze nic nie wybrałem narazie kalkuluje czyli spit lepszy tylko trzeba do niego gazownika wezwać ale biorąc pod uwagę spita a monobloka tej samej marki to cop. Oba mają taki sam bo roznica jest tylko taka ze split ma wymiennik plytowy wewnatrz domu a monoblok nazewnatrz. Jakiego Ci gazownika potrzeba do splita i w jakim celu?? Nie mów, że chciałbyś zrobić sobie druciarstwo i za 2 klocki mniej narazić się na kilkakrotnosc tej kwoty za druciarstwo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.03.2020 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2020 Żeby obalić mity różnicy COP-ów bo widzę, że "suweren" matematyki nie tyka, bo ze wsi albo jedynie po podstawówce, bo mu "dają" przecież Biorę mój dom z zapotrzebowaniem 6000kWh, na ogrzewanie zużywam ok 2000kWh co mi daje COP3 a w PLN ok. 600zl. COP4(gruntowa) dałby mi 1500kWh czyli 450zl. Ale jak słyszę i czytam jak ktoś liczy różnice w COP rzędu 0,5 czyli przeliczajac na PLN ok. 20zl to oprócz śmiechu wywołuje to u mnie politowanie i żal, bo to właśnie Ci, oderwani od pluga i nie potrafiący liczyć, zmieniają Polskę na PRL... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 06.03.2020 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Romano-(pewnie to wiesz, ale może inni nie) , możesz zalać sobie instalację glikolem -ale PROPYLENOWYM ,a nie etylowym. Tu pojawia się kwestia jakości tego produktu-jeśli masz duży zład w systemie , to po prostu może kosztować.A ile , to zależy od poczucia bezpieczeństwa , masz do wyboru : -markowe i atestowane produkty , ale drogie -rozcieńczane w chałupach (albo nie wiadomo gdzie do końca) produkty z niby atestami (to tylko papier , o systemie kontroli jakości można zapomnieć) , cena ok Teraz wybierasz... Możesz jeszcze zrobić : -awaryjny spust wody w CO -dać solidny agregat prądotwórczy (na 8 h max wystarczy, a co dalej) -wsadzić wymiennik glikol/woda (tak zrobiłem u mojej kuzynki) Ot , chyba wsio w tym temacie... Powodzenia Bobrów, co to za wymiennik wsadziłeś? Ja mam zalany glikol zalany przez instalatora, ale tak jak piszesz nie wiadomego pochodzenia. Przed następnym sezonem będę raczej to chciał wymienić. Rozważam jeszcze opcję delikatnej rekonfiguracji, właśnie poprzez wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.03.2020 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2020 Bobrów, co to za wymiennik wsadziłeś? Ja mam zalany glikol zalany przez instalatora, ale tak jak piszesz nie wiadomego pochodzenia. Przed następnym sezonem będę raczej to chciał wymienić. Rozważam jeszcze opcję delikatnej rekonfiguracji, właśnie poprzez wymiennik. Wymiennik Promag 110kW coś za 900 pln z izolacją.Wymiennik 50 płytkowy ,1" przyłącze-dobrałem wg kalkulatora Secespol (można na 1 m-c mieć free program). Podstawiłem dane i wyszło... Glikol kupiliśmy Boryszew Ergolid Eko (do -30 st , stężenie glikolu 42%). Wszystko piknie śmiga. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts