Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa monoblok a brak prądu np.12h w mrozy

romano78

Recommended Posts

Jakiego Ci gazownika potrzeba do splita i w jakim celu??

Nie mów, że chciałbyś zrobić sobie druciarstwo i za 2 klocki mniej narazić się na kilkakrotnosc tej kwoty za druciarstwo???

Jakie druciarstwo o co ci chodzi na pewno nie zalał bym wodą monobloka będę robił z wymiennikiem P lytowym kwestia tylko jaki glikol napewno taki który zaleci producent.

A to przy splicie nie trzeba zrobic prozni?

Edytowane przez romano78

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ceny glikolu miałem różne , zależnie głównie od producenta (znany , czy nie ) , np :

-Boryszew za 20litrów 280 pln

-mieszany w jakiejś chałupie 200 litrów beka za 1100pln

Na początku chcieliśmy zalać system tym tańszym glikolem , ale kiedy się wgłębiłem w temat -to jak zwykle , cudów NIMA !

No nie do końca-dolicz jeszcze obiegówkę +śrubunki no i robocizna

W tym moim monobloku i tak trzeba dawać dodatkową obiegowke, jednostka wewnetrzna ma swoją ale producent zaleca dodatkową i zrobienie baypasu przed tą dodatkowa ale skoro będę dokladal wymiennik to baypasu już nie trzeba.

W tym moim monobloku i tak trzeba dawać dodatkową obiegowke, jednostka wewnetrzna ma swoją ale producent zaleca dodatkową i zrobienie baypasu przed tą dodatkowa ale skoro będę dokladal wymiennik to baypasu już nie trzeba.

Pewnie chodziło Ci o jednostkę zewnętrzną (czyli po prostu PC monoblock) -ale ok.A jaki to w końcu producent tego monobloka ?

W mojej pompie mam w std ups'a na 4 doby. Wystarczy. Nie ma tematu. Działa tak, że moja podłogówka o małych oporach na nim chodzi.

UPS na 96 godzin ? Co to za wynalazek i dla jakiej mocy ?

Po za tym , nie do każdego monobloka można podłączyć UPSa...

Edytowane przez bobrow

UPS na 96 godzin ? Co to za wynalazek i dla jakiej mocy ?

Po za tym , nie do każdego monobloka można podłączyć UPSa...

Pompka nie chodzi cały czas, tylko raz na parę minut przepompowuje trochę wody z podłogówki do wymiennika.

Szafy peflexa mają wbudowane ups-y z automatyką do ogarnięcia tego:

https://cennik.peflex.pl/szafy-hydrauliczne-577

Pompka nie chodzi cały czas, tylko raz na parę minut przepompowuje trochę wody z podłogówki do wymiennika.

Szafy peflexa mają wbudowane ups-y z automatyką do ogarnięcia tego:

https://cennik.peflex.pl/szafy-hydrauliczne-577

Tylko ta szafka trochę kosztuje...

Odnośnie cyklicznego włączania obiegówki -ok pod warunkiem ,że możesz się wpiąć w zasilanie obiegówki w monobloku (a nie jest to takie łatwe ,jak się wydaje...)

Edytowane przez bobrow

Tylko ta szafka trochę kosztuje...

Zważywszy, że w tej szafie jest całe wyposażenie kotłowni, to nie jest źle. Przy wycenie od firmy wersja z szafą i bez to 1 tys zł różnicy - nie było się nad czym zastanawiać.

Ceny na stronie są trochę przesadzone, myślę że instalatorzy mają sporo taniej.

Odnośnie cyklicznego włączania obiegówki -ok pod warunkiem ,że możesz się wpiąć w zasilanie obiegówki w monobloku (a nie jest to takie łatwe ,jak się wydaje...)

Nie drążyłem tematu, ale chyba obiegówka załącza się nie w monobloku a w tej szafie. A nawet jak w monobloku, to chyba jest to jakoś przystosowane, bo instalatorzy ogarnęli to bez problemu.