Pytajnick 07.03.2020 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Romano- jeśli ten super Bosch może działać na glikolu tylko max 10% , to chyba nie ma sensu w ogóle go zalewać... Chyba warto myśleć o solidnym (moim zdaniem ok 48h) zasilaniu obiegówki, chyba że jeszcze spust wody z CO... Dość dziwne podejście Boscha do zabezpieczenia monobloka przy zaniku zasilania... Już to chyba pisałem, kiedy rozważałem monobloka - jeżdżąc po DDRówku byłym rozpytywałem co i jak mają zamontowane. Nie spotkałem instalacji zalanych glikolem, Ich jedynym zabezpieczeniem w razie mrozów i braku prądu było spuszczenie wody. Co prawda długotrwałe awarie energetyki tam się nie zdarzają a w domach komiki gazowe w razie W. Nie da rady obiegówki zabezpieczyć jakimś agregatem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2020 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Kaizen- druga obiegówka musiałaby być wpięta w szereg ( co raczej będzie mocno kulawe) w system lub za pomocą jakiegoś automatycznego bypassa.Jest jeszcze kwestia na ile będzie krążenie wody przez zablokowaną obiegówkę w PC.A na koniec deser -to ile będzie kosztować :-druga obiegówka-dobry ups-śrubunki ,elektrozawory ,itp-robociznaPytanie na koniec- czy jakiś instalator proponował komuś monobloka z upsem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2020 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Dla mnie monoblok ma sens kiedy jest wyraźnie tańszy od splita.Drugim atutem za nim jest brak konieczności rejestracji w CRO (i płatnych przeglądów).A trzy jest znacznie mniejsze ryzyko spitolenia instslacji- w splicie instalator musi prawidłowo i czysto wykonać połączenie gazowe- a wiecie jak to czasem jest z tymi naszymi firmami ...jeszcze wczoraj sprzedawał kapcie - a dzisiaj montuje PC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2020 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Jest jeszcze jedna sprawa - gdyby jakiś producent monobloków uznał gwarancję przy samodzielnym montażu pod warunkiem , że został prawidłowo wykonany...To by było piknie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2020 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 A nie uznaje? Mozna samemu albo "wystarczy" hydraulik ponoc. Nie znam oczywiście wszystkich zasad sprzedaży PC, ale raczej nikt z „ulicy” sobie jej nie kupi... Musi być instalatorem z umową z danym dostawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2020 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Z jednej strony monoblok nie jest urządzeniem plug and play , z drugiej strony nie jest to statek kosmiczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.03.2020 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Nie znam oczywiście wszystkich zasad sprzedaży PC, ale raczej nikt z „ulicy” sobie jej nie kupi... Musi być instalatorem z umową z danym dostawcą. Zastanawiacie się nad nową PC monoblok. W naszym klimacie i przy częstych awariach sieci faktycznie trzeba się jakoś zabezpieczyć. Przed zakupem splita (rok temu) przymierzałem się do taniego monobloka "z drugiej ręki". Znajomy f-gazowiec z którym rozmawiałem nie wykluczał możliwości wycięcia wymiennika i przeniesienia go do budynku. Oczywiście przy zakupie nowej PC z gwarancją to raczej wykluczone. Znam inny przypadek, ale to dotyczy klimy przerobionej na PC - sprężarka została wyjęta z jednostki zewnętrznej i "osadzona" w dawnej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2020 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Vrsamoróbka czy używka - ok , róbta co chceta ...Z nowym monoblokiem jest inaczej, niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 07.03.2020 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 To jak proponujesz i co jeśli „nie trafisz” z algorytmem ? Ja mam wspomnianą szafę, więc jak pisałem nie drążyłem tematu. Ufam, że ten kto to projektował wiedział co robi. A co przeszkadza wpiąć pompkę daleko od PC (np. w domu) i ustawić ją tak, żeby mogła chodzić tylko jak PC nie ma zasilania? To jest chyba nawet tak zrobione. Zauważcie, że na rysunku jest "pompa układu antyzamrożeniowego" Ale jest jeden drobiazg który stawia pod znakiem zapytania sens monobloka z UPS - a mianowicie pobór prądu UPSa w spoczynku, który potrafi być zaskakujący i pociągnąć nawet kilkaset złotych rocznie (plus oczywiście straty na samorozładowaniu aku). Bez jaj, kilkaset zł rocznie to płacę za ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2020 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Nurek- ja tej szafy „nie kupuję” jako rozwiązanie z monoblokiem...10 000pln brutto za klamot do Panasa ?Kuźwa - przecież taniej będzie zalać glikol lub założyć wymiennik z drugą obiegówką (wymiennik 900pln, pompka 300pln , śrubunki i klamoty 500pln , i jakaś robocizna...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.03.2020 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) Kaizen- druga obiegówka musiałaby być wpięta w szereg ( co raczej będzie mocno kulawe) w system lub za pomocą jakiegoś automatycznego bypassa. Jest jeszcze kwestia na ile będzie krążenie wody przez zablokowaną obiegówkę w PC. A na koniec deser -to ile będzie kosztować : -druga obiegówka -dobry ups -śrubunki ,elektrozawory ,itp -robocizna Pytanie na koniec- czy jakiś instalator proponował komuś monobloka z upsem ? Nie pracująca pompa nie stawia wielkich oporów na schemacie zalecanym przez junkersa też pracują niby szeregowo ale ten baypas oznaczony nr.1 robi za sprzęgło i gdyby tak ups podlaczyc do tej pompki zewnętrznej zastanawiam się czy choć trochę krążyła by woda w jednostce zewnętrznej ale raczej wydajie mi się żeby zaciagala całą wodę baypasem. Ale gdyby na baypasie dac elektrozawor no (przy braku zasilania otwarty ),przy zaniku prądu ups zalacza pompke i zamyka zawór. Edytowane 7 Marca 2020 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.03.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Kilka stron i dalej nie wiadomo co robić...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.03.2020 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Kilka stron i dalej nie wiadomo co robić...? Jak niewiadomo ja już wiem jak zrobię przedstawiłem to wyżej i tak będę robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2020 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) Ta szafa nie jest do kitu- może jakby był większy wybór pojemności zas CWU i ciut mniejsza cena...Całkiem , całkiem jako prawie kompletna kotłowania...Taki ala kompakt typu PC „lodówka” Edytowane 7 Marca 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.03.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Przerób klimę rotenso 7kW na pc pw.W cenie jednego monoblocka, będziesz mieć 3 przerobione klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) Klaudiusz- po ki ch...j mam cokolwiek przerabiać ?Mam kilkanaście PC i wszystkie działają ... Edytowane 7 Marca 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2020 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Ale jak bym miał jeszcze jakiś powód...pewnie bym spróbował ...Pozytywnie zazdroszczę zabawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.03.2020 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Klaudiusz- po ki ch...j mam cokolwiek przerabiać ? Mam kilkanaście PC i wszystkie działają ... To było do Romka Sam jestem na etapie przeróbki. Jednak mam inne ważniejsze sprawy, więc ten temat może odpali za 2 tygodnie. Są pewne niedoskonałości, jednak warto to rozważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 To było do Romka Sam jestem na etapie przeróbki. Jednak mam inne ważniejsze sprawy, więc ten temat może odpali za 2 tygodnie. Są pewne niedoskonałości, jednak warto to rozważyć. Ok/ tylko tu zapodaj (ja się dokształcę, a może inni skorzystają...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.03.2020 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Ok/ tylko tu zapodaj (ja się dokształcę, a może inni skorzystają...) Są już inni tu na forum, którzy grzeją takimi przerobionymi klimami. Ja tylko proponuję to rozważyć jako opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts