Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa monoblok a brak prądu np.12h w mrozy

romano78

Recommended Posts

Romano- jeśli ten super Bosch może działać na glikolu tylko max 10% , to chyba nie ma sensu w ogóle go zalewać...

Chyba warto myśleć o solidnym (moim zdaniem ok 48h) zasilaniu obiegówki, chyba że jeszcze spust wody z CO...

Dość dziwne podejście Boscha do zabezpieczenia monobloka przy zaniku zasilania...

Już to chyba pisałem, kiedy rozważałem monobloka - jeżdżąc po DDRówku byłym rozpytywałem co i jak mają zamontowane. Nie spotkałem instalacji zalanych glikolem, Ich jedynym zabezpieczeniem w razie mrozów i braku prądu było spuszczenie wody. Co prawda długotrwałe awarie energetyki tam się nie zdarzają a w domach komiki gazowe w razie W.

Nie da rady obiegówki zabezpieczyć jakimś agregatem ?

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kaizen- druga obiegówka musiałaby być wpięta w szereg ( co raczej będzie mocno kulawe) w system lub za pomocą jakiegoś automatycznego bypassa.

Jest jeszcze kwestia na ile będzie krążenie wody przez zablokowaną obiegówkę w PC.

A na koniec deser -to ile będzie kosztować :

-druga obiegówka

-dobry ups

-śrubunki ,elektrozawory ,itp

-robocizna

Pytanie na koniec- czy jakiś instalator proponował komuś monobloka z upsem ?

Dla mnie monoblok ma sens kiedy jest wyraźnie tańszy od splita.

Drugim atutem za nim jest brak konieczności rejestracji w CRO (i płatnych przeglądów).

A trzy jest znacznie mniejsze ryzyko spitolenia instslacji- w splicie instalator musi prawidłowo i czysto wykonać połączenie gazowe- a wiecie jak to czasem jest z tymi naszymi firmami ...jeszcze wczoraj sprzedawał kapcie - a dzisiaj montuje PC...

Nie znam oczywiście wszystkich zasad sprzedaży PC, ale raczej nikt z „ulicy” sobie jej nie kupi...

Musi być instalatorem z umową z danym dostawcą.

Zastanawiacie się nad nową PC monoblok. W naszym klimacie i przy częstych awariach sieci faktycznie trzeba się jakoś zabezpieczyć.

Przed zakupem splita (rok temu) przymierzałem się do taniego monobloka "z drugiej ręki".

Znajomy f-gazowiec z którym rozmawiałem nie wykluczał możliwości wycięcia wymiennika i przeniesienia go do budynku.

Oczywiście przy zakupie nowej PC z gwarancją to raczej wykluczone.

Znam inny przypadek, ale to dotyczy klimy przerobionej na PC - sprężarka została wyjęta z jednostki zewnętrznej i "osadzona" w dawnej kotłowni.

To jak proponujesz i co jeśli „nie trafisz” z algorytmem ?

Ja mam wspomnianą szafę, więc jak pisałem nie drążyłem tematu. Ufam, że ten kto to projektował wiedział co robi.

A co przeszkadza wpiąć pompkę daleko od PC (np. w domu) i ustawić ją tak, żeby mogła chodzić tylko jak PC nie ma zasilania?

To jest chyba nawet tak zrobione. Zauważcie, że na rysunku jest "pompa układu antyzamrożeniowego"

Ale jest jeden drobiazg który stawia pod znakiem zapytania sens monobloka z UPS - a mianowicie pobór prądu UPSa w spoczynku, który potrafi być zaskakujący i pociągnąć nawet kilkaset złotych rocznie (plus oczywiście straty na samorozładowaniu aku).

Bez jaj, kilkaset zł rocznie to płacę za ogrzewanie.

Nurek- ja tej szafy „nie kupuję” jako rozwiązanie z monoblokiem...

10 000pln brutto za klamot do Panasa ?

Kuźwa - przecież taniej będzie zalać glikol lub założyć wymiennik z drugą obiegówką (wymiennik 900pln, pompka 300pln , śrubunki i klamoty 500pln , i jakaś robocizna...)

Kaizen- druga obiegówka musiałaby być wpięta w szereg ( co raczej będzie mocno kulawe) w system lub za pomocą jakiegoś automatycznego bypassa.

Jest jeszcze kwestia na ile będzie krążenie wody przez zablokowaną obiegówkę w PC.

A na koniec deser -to ile będzie kosztować :

-druga obiegówka

-dobry ups

-śrubunki ,elektrozawory ,itp

-robocizna

Pytanie na koniec- czy jakiś instalator proponował komuś monobloka z upsem ?

Nie pracująca pompa nie stawia wielkich oporów na schemacie zalecanym przez junkersa też pracują niby szeregowo ale ten baypas oznaczony nr.1 robi za sprzęgło i gdyby tak ups podlaczyc do tej pompki zewnętrznej zastanawiam się czy choć trochę krążyła by woda w jednostce zewnętrznej ale raczej wydajie mi się żeby zaciagala całą wodę baypasem.

Ale gdyby na baypasie dac elektrozawor no (przy braku zasilania otwarty ),przy zaniku prądu ups zalacza pompke i zamyka zawór.

20200307_172723.jpg

Edytowane przez romano78

To było do Romka :)

Sam jestem na etapie przeróbki.

Jednak mam inne ważniejsze sprawy, więc ten temat może odpali za 2 tygodnie.

Są pewne niedoskonałości, jednak warto to rozważyć.

Ok/ tylko tu zapodaj (ja się dokształcę, a może inni skorzystają...)