Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa monoblok a brak prądu np.12h w mrozy

romano78

Recommended Posts

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To było do Romka :)

Sam jestem na etapie przeróbki.

Jednak mam inne ważniejsze sprawy, więc ten temat może odpali za 2 tygodnie.

Są pewne niedoskonałości, jednak warto to rozważyć.

U mnie stoją dwie jednostki zewnętrzne daikin i Fujitsu nowe ale bez jednostek wewnętrznych kupiłem za grosze na przeróbke wlasnie Ale nie mam czasu i doświadczenia w tym temacie a monobloka będę montowal u klienta który ma kasę na takie zabawki od strony hydraulicznej ogarniam wszystko jeśli chodzi o gaz to dopiero mam w planie jakieś szkolenie i certyfikat na f-gazy.

Romano !

Toś mnie zaskoczył !

No bravo Ty za odwagę ( klienta także) !

Jaką odwagę ? co za problem podpiąć kabel zasilający do jednostki wewnętrznej takim samym kablem połączyć obie jednostki , kabel 4*0,5 wpiac w busy w obu jednostkach do sterowania ,wsadzic wtyczke do gniazdka połączyć alupexem napełnić dobrze odpowietrzyc i wszystko.

Edytowane przez romano78

Jaką odwagę ? co za problem podpiąć kabel zasilający do jednostki wewnętrznej takim samym kablem połączyć obie jednostki busem 4*0,5 spiąć obie jednostki połączyć alupexem napełnić dobrze odpowietrzyc i wszystko.

Oj nie mój drogi- odwagą jest moim zdaniem działalność gospodarcza.

A wiesz dlaczego - ponieważ wiąże się to z odpowiedzialnością.

Zakładam , że wiesz co robisz - więc Ci gratuluję .

Wielu sie wysmiewalo i zle mu zyczylo... ale to juz 10 lat... kWh/rok bardzo zblizone...

i daje rade bez kominka, jako jedyne zrodlo CO i CWU :D wtedy nawet pseudo fachowa prasa w to nie wierzyla.

Jest juz nowe HT... fajniejszy... moze wymienic tak jak inni wymieniaja iPhone'y ;)

Kiedy przyjdzie wymienic... dobrze sie zastanowie co i jak ;)

Varme- tak poważnie , to oczywiście życzę Ci (tego co sam sobie, zresztą) jak najdłuższej pracy PC , a jak się spierdzieli jak najszybszej i najtańszej naprawy.

Pzdr

Oj nie mój drogi- odwagą jest moim zdaniem działalność gospodarcza.

A wiesz dlaczego - ponieważ wiąże się to z odpowiedzialnością.

Zakładam , że wiesz co robisz - więc Ci gratuluję .

Możesz jasniej mowa jest o monobloku jeśli nie zauważyłeś

Edytowane przez romano78

Nic się nie martw instalacjie robię o paru lat to moja pierwsza pompa mam pozwolenie na montaż mam pospinac wszystko a Serwisant ma przyjechać nadzorować uruchomienie i podbić gwarancjie.

Wcale się nie martwię- nie moje małpki i nie mój cyrk...

Wcale się nie martwię- nie moje małpki i nie mój cyrk...

W monobloku przecież nie ingerujesz w instalacjie gazową wszystko jest chermetycznie zamknięte i sprawdzone w fabryce jedyne co można spierdzielic to źle podpiąć kabel sterujący 12v można popalić sterowanie co można więcej spierdzielic?

W monobloku przecież nie ingerujesz w instalacjie gazową wszystko jest chermetycznie zamknięte i sprawdzone w fabryce jedyne co można spierdzielic to źle podpiąć kabel sterujący 12v można popalić sterowanie co można więcej spierdzielic?

Spierdzielić można wszystko i wszędzie - pytanie jest o to komu można spaprać sprawę ?

Chodzi o uznanie gwarancji...niezależnie od uprawnień...

Nurek- ja tej szafy „nie kupuję” jako rozwiązanie z monoblokiem...

10 000pln brutto za klamot do Panasa ?

Kuźwa - przecież taniej będzie zalać glikol lub założyć wymiennik z drugą obiegówką (wymiennik 900pln, pompka 300pln , śrubunki i klamoty 500pln , i jakaś robocizna...)

W tych 10 tyś masz kompletną kotłownię - zbiornik CWU, dodatkowe grzałki do CO, obiegówkę, automatykę itp - w dodatku wszystko skondensowane w jednej szafie wielkości lodówki. Pewnie robiąc to wszystko oddzielnie wyjdzie te 1-2 tyś taniej, ale uważam że wato trochę dołożyć i nie mieć zapapranej kotłowni milionem rurek.

Tak jak pisałem - przy wycenie przez firmę, cena z szafą i bez to było 1 tyś zł różnicy. Wcale im się nie dziwię, bo z tą szafą montaż pompy trwał jakieś 3-4 godziny. Jakby mieli robić całą kotłownię to pewnie paprali by się ze 2 dni. Więc mogą zejść z ceny przy montażu, i jest win-win, bo oni mają szybki i łatwy montaż a ja zgrabną kotłownię.