romano78 07.03.2020 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Romano- w sumie to nam tu schlebiasz... Radzisz się nas amatorów jako zawodowiec... Hm... Jak założyłem ten temat to dwa dni wcześniej nie wiedziałem co to jest split a co monoblok więc się nie obrażaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2020 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Jak założyłem ten temat to dwa dni wcześniej nie wiedziałem co to jest split a co monoblok więc się nie obrażaj Spoko - ja się nie obrażam. Tylko kuźwa zaglądnąłbyś do fachowej literatury montując ludziskom cokolwiek... To mnie wkurza, ponieważ potwierdza to co czasem się słyszy o Fachmenach co jeszcze wczoraj kapcie sprzedawali , a dzisiaj montują PC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.03.2020 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 U mnie jak pamiętam to to brak prądu ostatnio jak i lata wcześniej był spowodowany wichurami a jak jest mróz to z tego co pamiętam to raczej jest cisza więc może Nie ma się co obawiać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 07.03.2020 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Nurek- wszystko fajnie , tylko co w dobie anomalii pogodowych jak wichury zerwą linie przesyłowe i ups nie wystarczy ? Anomalie pogodowe idą bardziej w tym kierunku, że zimy nie ma i UPS jest zbędny. Nawet jeśli to naprawdę musiałby być zbieg okoliczności - ostre mrozy, wichury i awaria prądu na jakieś 48 godzin - kiedy ostatnio tak miałeś? Na budowie mam radio, które po odłączeniu prądu trzeba ustawiać od nowa. Nie musiałem tego robić ani raz, to znaczy że w ciągu prawie 2 lat nie miałem żadnej przerwy w zasilaniu - ani na minutę. Nawet jeśli by wystąpił taki ekstremalny przypadek (choć nie sądzę), to pojadę do Castoramy, kupie najtańszy agregat i pompkę jakoś opędzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2020 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) Ok , Pany - idę spać...A dwa lata temu było u mnie -23st , a 6 lat temu nie było prądu 3 dni w listopadzie bo spadł mokry śnieg...No , ale teraz mamy stabilny klimat i będzie tylko cieplej...Tak też może być.Dobranoc. PSA teraz coś o prawie Murphiego - kiedy nie było prądu mój sąsiad był na wyprawie życia w Nepalu , a jego żona trafiła do szpitala na przepuklinę międzykręgową...I to wszystko w jednym czasie,kurararra... Edytowane 7 Marca 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.03.2020 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Spoko - ja się nie obrażam. Tylko kuźwa zaglądnąłbyś do fachowej literatury montując ludziskom cokolwiek... To mnie wkurza, ponieważ potwierdza to co czasem się słyszy o Fachmenach co jeszcze wczoraj kapcie sprzedawali , a dzisiaj montują PC... A dlaczego twierdzisz ze nie zagladnalem do fachowej literatury a schemat który wkleiłem wyżej to niby skąd Z instrukcji montazu jednostki wewnętrznej i zewnętrznej w wersji papierowej która mam w domu i która studiuję i po przeczytaniu której nie widzę większego problemu ty chyba też kiedyś montowales pierwszą pompę kiedyś musi być ten pierwszy raz, dodam jeszcze ze klient wie o tym ze to pierwsza moja pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2020 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 A dlaczego twierdzisz ze nie zagladnalem do fachowej literatury a schemat który wkleiłem wyżej to niby skąd Z instrukcji montazu jednostki wewnętrznej i zewnętrznej w wersji papierowej która mam w domu i która studiuję i po przeczytaniu której nie widzę większego problemu ty chyba też kiedyś montowales pierwszą pompę kiedyś musi być ten pierwszy raz, dodam jeszcze ze klient wie o tym ze to pierwsza moja pompa. Fachura , który radzi się na amatorskim forum ...? Ja zamontowałem fizycznie 1 szt monobloka u kuzynki i grosza za to nie wziąłem (choć do tej pory mam pietra czy nie spierniczyłem czegoś)... Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.03.2020 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Bez jaj, kilkaset zł rocznie to płacę za ogrzewanie. Pogooglaj faktyczne pomiary UPSów w spoczynku. Znalazłem i takie, co pobierają po 50W non stop - policz, ile to rocznie złotówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 08.03.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Pogooglaj faktyczne pomiary UPSów w spoczynku. Znalazłem i takie, co pobierają po 50W non stop - policz, ile to rocznie złotówek. Jak zwykle jesteś mistrzem teorii. Moje rachunki za prąd od listopada do lutego to ok 500 zł (dom w trakcie wykończeniówki - w tym pompa grzejąca do 16 stopni, reku, oświetlenie, narzędzia itp.) Chcesz powiedzieć, że połowę z tego zżera mi UPS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.03.2020 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Taki EVER CDS 700 w spoczynku pobiera 10 W, a to 0,240 kWh na dobę. Niby mało, ale jak ktoś przez pół sezonu grzewczego włączy 24/24 na dobę to się trochę uzbiera. Do tego trzeba doliczyć dodatkowy akumulator by w razie awarii sieci "pociągnął" ze 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.03.2020 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Patrzę na tę szafę izzifast-no nie jest to głupie...Gdyby były do wyboru większe pojemności zas CWU tj 250 i 300L oraz cena o ok 20% niższa-całkiem ,całkiem...Dość przemyślane w sumie urządzenie.Najsłabszym punktem tej konstrukcji moim zdaniem jest właśnie UPS-u mnie w firmie żaden akumulator nie żyje dłużej przy kompie jak 4 lata...Podsumowując mamy takie "minusy" :-koszty zakupu nowego akumulatora w ciągu 15 lat eksploatacji PC-koszty energii UPSa-czy rzeczywiście 48h UPS zasili obiegówkę ? Ale patrząc na całość -myślę ,że jest to całkiem rozsądne (w tym momencie hał ,hał -odszczekuję co napisałem wcześniej o tej szafie )Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.03.2020 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) Jak zwykle jesteś mistrzem teorii. [...]Chcesz powiedzieć, że połowę z tego zżera mi UPS? I chcesz powiedzieć, ze z 500zł miesięcznie wychodzi Ci kilkaset zł rocznie to płacę za ogrzewanie.? Ale też z tych 500zł miesięcznie połowa (czyli 3000 zł rocznie) to ma być kilkaset zł rocznie na UPSa? Moje dwa UPS biorą po 30W w spoczynku. Czyli po 136zł rocznie (plus straty na samorozładowaniu). Dlatego jeden wylądował w szafie. Zmierzyłeś, ile ciągnie Twój? Czy teoretyzujesz? Tu masz trochę pomiarów. Tu kolejne Edytowane 8 Marca 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2020 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 A do czego potrzebny jest ten UPS...?Nie wystarczy zrobić zwykłego obejścia z zaworem zwrotnym klapowym i pompki obiegowej 12v...?Wystarczy do tego podpiąć akumulator z samochodu w razie draki...( Można jeszcze doczepić jakiś prosty termostat który mierzy temperaturę w najbardziej newralgicznym miejscu i załącza na chwilę ową pompkę aby tylko przepchnęła trochę wody z instalacji grzewczej...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 08.03.2020 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Cześć. Panowie możecie mi podac model tego all in one w cenie 10 tys? Ogladam różne pompy ale tego chyba nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 08.03.2020 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 A do czego potrzebny jest ten UPS...? Nie wystarczy zrobić zwykłego obejścia z zaworem zwrotnym klapowym i pompki obiegowej 12v...? Wystarczy do tego podpiąć akumulator z samochodu w razie draki...( Można jeszcze doczepić jakiś prosty termostat który mierzy temperaturę w najbardziej newralgicznym miejscu i załącza na chwilę ową pompkę aby tylko przepchnęła trochę wody z instalacji grzewczej...) Rozwazalem też taką opcjie tylko myślałem o pompce 5w wilo do cyrkulacji cwu z termostatem dobry pomysł najlepiej mechaniczny przyczepiony na rurze na zewnątrz i jest pełna automatyka zostajie tylko pilnowanie i wymiana akumulatora jak padnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2020 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Rozwazalem też taką opcjie tylko myślałem o pompce 5w wilo do cyrkulacji cwu z termostatem dobry pomysł najlepiej mechaniczny przyczepiony na rurze na zewnątrz i jest pełna automatyka zostajie tylko pilnowanie i wymiana akumulatora jak padnie. Po pierwsze to jak chcesz coś zasilać w sytuacjach krytycznych to prostota i minimalne zużycie energii... Przetwornica potrzebna do zasilania pompy obiegowej zużyje więcej energii niż sama pompa i pobiera tą energię także kiedy pompa nie pracuje... Po drugie akumulatora nie musisz trzymać podłączonego do tej instalacji przez cały czas bo w każdej chwili możesz podłączyć jakiś z samochodu lub podłączyć się kablem bezpośrednio do samochodu ( zapalniczki/ gniazda 12v...) Warunki ekstremalne zdarzają się bardzo rzadko i temperatura na mocno ujemną nie zmienia się w ciągu chwili więc bez sensu jest trzymać takie zasilanie w pełnej gotowości przez cały sezon grzewczy.... Termostat zwykły od lodówki ... W pierwszej kolejności trzeba zadbać o dobre zaizolowanie wszystkich najbardziej narażonych na wyziębienie elementów instalacji i jest duża szansa że w ciągu 24h nie dojdzie do zamarznięcia nawet bez UPS a... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 08.03.2020 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Po pierwsze to jak chcesz coś zasilać w sytuacjach krytycznych to prostota i minimalne zużycie energii... Przetwornica potrzebna do zasilania pompy obiegowej zużyje więcej energii niż sama pompa i pobiera tą energię także kiedy pompa nie pracuje... Po drugie akumulatora nie musisz trzymać podłączonego do tej instalacji przez cały czas bo w każdej chwili możesz podłączyć jakiś z samochodu lub podłączyć się kablem bezpośrednio do samochodu ( zapalniczki/ gniazda 12v...) Warunki ekstremalne zdarzają się bardzo rzadko i temperatura na mocno ujemną nie zmienia się w ciągu chwili więc bez sensu jest trzymać takie zasilanie w pełnej gotowości przez cały sezon grzewczy.... Termostat zwykły od lodówki ... W pierwszej kolejności trzeba zadbać o dobre zaizolowanie wszystkich najbardziej narażonych na wyziębienie elementów instalacji i jest duża szansa że w ciągu 24h nie dojdzie do zamarznięcia nawet bez UPS a... Gdybym ja montowal monobloka u siebie to bym zalał wodą bez zadnych zabezpieczeń bo jak nie będzie prądu dłuższy czas to nikt w chałupie nie będzie siedział bez prądu idę kupuję agregat i zasilam cały dom a klient to nie wiem czy częściej jest w domu czy poza domem Tam gdzie będę teraz montowal klienta przeważnie nie ma bo zarabia za granicą i nikt nie pójdzie wyciagnac akumulatora z auta i nie podepnie pod pompke ma tu być pełna automatyzacja do akumulatora motocyklowego mam mam małą ładowarkę która może być podpieta cały czas pod akumulator i sama sobie bada stan naładowania więc może takie coś. A jeśli chodzi o lepsze docieplenie to wymiennika w monobloku nie docieplisz bo przeciesz o niego się rozchodzi a nie o rury gdyby chodziło o rury to by nie było tematu rury bym sobie wymienił w godzinę za parę zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.03.2020 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Przecież tam jest pompka 12v i zwykły akumulator. Koszt takiego akumulatora na al.... to około 100 zł. Cena na stronie to raczej detaliczna i myślę, że instalator spokojnie ma 30-40 oczek od tego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 08.03.2020 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 I chcesz powiedzieć, ze z 500zł miesięcznie wychodzi Ci kilkaset zł rocznie to płacę za ogrzewanie.? Ale też z tych 500zł miesięcznie połowa (czyli 3000 zł rocznie) to ma być kilkaset zł rocznie na UPSa? Moje dwa UPS biorą po 30W w spoczynku. Czyli po 136zł rocznie (plus straty na samorozładowaniu). Dlatego jeden wylądował w szafie. Zmierzyłeś, ile ciągnie Twój? Czy teoretyzujesz? Tu masz trochę pomiarów. Tu kolejne Jakie miesięcznie, czytaj uważnie. 500 zł to rachunek za 4 miesiące, za całe zużycie. Parę postów wyżej, twierdziłeś że ups jest w stanie zeżreć prądu za kilkaset zł rocznie. Kilkaset, czyli rozumiem 400-500 - wychodzi 30-40 zł miesięcznie. Czyli co, u mnie przy rachunku 125 zł na miesiąc 1/3 to ma być zasilanie ups-a? Utrzymanie w gotowości UPS-a kosztuje połowę tego co ogrzewanie domu? Bzdura kompletna .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2020 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2020 Gdybym ja montowal monobloka u siebie to bym zalał wodą bez zadnych zabezpieczeń bo jak nie będzie prądu dłuższy czas to nikt w chałupie nie będzie siedział bez prądu idę kupuję agregat i zasilam cały dom a klient to nie wiem czy częściej jest w domu czy poza domem Tam gdzie będę teraz montowal klienta przeważnie nie ma bo zarabia za granicą i nikt nie pójdzie wyciagnac akumulatora z auta i nie podepnie pod pompke ma tu być pełna automatyzacja do akumulatora motocyklowego mam mam małą ładowarkę która może być podpieta cały czas pod akumulator i sama sobie bada stan naładowania więc może takie coś. A jeśli chodzi o lepsze docieplenie to wymiennika w monobloku nie docieplisz bo przeciesz o niego się rozchodzi a nie o rury gdyby chodziło o rury to by nie było tematu rury bym sobie wymienił w godzinę za parę zł. Jak u klienta to po co kombinujesz...? Zakładasz obejście z normalną pompą obiegową i do tego gotowy UPS wraz z akumulatorem w obudowie i po temacie... Jakieś zużycie energii czy wymiana akumulatora to już nie jest twoje zmartwienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts