Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa monoblok a brak prądu np.12h w mrozy

romano78

Recommended Posts

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak założyłem ten temat to dwa dni wcześniej nie wiedziałem co to jest split a co monoblok więc się nie obrażaj

Spoko - ja się nie obrażam.

Tylko kuźwa zaglądnąłbyś do fachowej literatury montując ludziskom cokolwiek...

To mnie wkurza, ponieważ potwierdza to co czasem się słyszy o Fachmenach co jeszcze wczoraj kapcie sprzedawali , a dzisiaj montują PC...

Nurek- wszystko fajnie , tylko co w dobie anomalii pogodowych jak wichury zerwą linie przesyłowe i ups nie wystarczy ?

Anomalie pogodowe idą bardziej w tym kierunku, że zimy nie ma i UPS jest zbędny.

Nawet jeśli to naprawdę musiałby być zbieg okoliczności - ostre mrozy, wichury i awaria prądu na jakieś 48 godzin - kiedy ostatnio tak miałeś?

Na budowie mam radio, które po odłączeniu prądu trzeba ustawiać od nowa. Nie musiałem tego robić ani raz, to znaczy że w ciągu prawie 2 lat nie miałem żadnej przerwy w zasilaniu - ani na minutę.

Nawet jeśli by wystąpił taki ekstremalny przypadek (choć nie sądzę), to pojadę do Castoramy, kupie najtańszy agregat i pompkę jakoś opędzę...

Ok , Pany - idę spać...

A dwa lata temu było u mnie -23st , a 6 lat temu nie było prądu 3 dni w listopadzie bo spadł mokry śnieg...

No , ale teraz mamy stabilny klimat i będzie tylko cieplej...

Tak też może być.

Dobranoc.

PS

A teraz coś o prawie Murphiego - kiedy nie było prądu mój sąsiad był na wyprawie życia w Nepalu , a jego żona trafiła do szpitala na przepuklinę międzykręgową...

I to wszystko w jednym czasie,kurararra...

Edytowane przez bobrow

Spoko - ja się nie obrażam.

Tylko kuźwa zaglądnąłbyś do fachowej literatury montując ludziskom cokolwiek...

To mnie wkurza, ponieważ potwierdza to co czasem się słyszy o Fachmenach co jeszcze wczoraj kapcie sprzedawali , a dzisiaj montują PC...

A dlaczego twierdzisz ze nie zagladnalem do fachowej literatury a schemat który wkleiłem wyżej to niby skąd Z instrukcji montazu jednostki wewnętrznej i zewnętrznej w wersji papierowej która mam w domu i która studiuję i po przeczytaniu której nie widzę większego problemu ty chyba też kiedyś montowales pierwszą pompę kiedyś musi być ten pierwszy raz, dodam jeszcze ze klient wie o tym ze to pierwsza moja pompa.

A dlaczego twierdzisz ze nie zagladnalem do fachowej literatury a schemat który wkleiłem wyżej to niby skąd Z instrukcji montazu jednostki wewnętrznej i zewnętrznej w wersji papierowej która mam w domu i która studiuję i po przeczytaniu której nie widzę większego problemu ty chyba też kiedyś montowales pierwszą pompę kiedyś musi być ten pierwszy raz, dodam jeszcze ze klient wie o tym ze to pierwsza moja pompa.

Fachura , który radzi się na amatorskim forum ...?

Ja zamontowałem fizycznie 1 szt monobloka u kuzynki i grosza za to nie wziąłem (choć do tej pory mam pietra czy nie spierniczyłem czegoś)...

Powodzenia

Pogooglaj faktyczne pomiary UPSów w spoczynku. Znalazłem i takie, co pobierają po 50W non stop - policz, ile to rocznie złotówek.

Jak zwykle jesteś mistrzem teorii. Moje rachunki za prąd od listopada do lutego to ok 500 zł (dom w trakcie wykończeniówki - w tym pompa grzejąca do 16 stopni, reku, oświetlenie, narzędzia itp.) Chcesz powiedzieć, że połowę z tego zżera mi UPS?

Taki EVER CDS 700 w spoczynku pobiera 10 W, a to 0,240 kWh na dobę. Niby mało, ale jak ktoś przez pół sezonu grzewczego włączy 24/24 na dobę to się trochę uzbiera. Do tego trzeba doliczyć dodatkowy akumulator by w razie awarii sieci "pociągnął" ze 2 dni.

Patrzę na tę szafę izzifast-no nie jest to głupie...

Gdyby były do wyboru większe pojemności zas CWU tj 250 i 300L oraz cena o ok 20% niższa-całkiem ,całkiem...

Dość przemyślane w sumie urządzenie.

Najsłabszym punktem tej konstrukcji moim zdaniem jest właśnie UPS-u mnie w firmie żaden akumulator nie żyje dłużej przy kompie jak 4 lata...

Podsumowując mamy takie "minusy" :

-koszty zakupu nowego akumulatora w ciągu 15 lat eksploatacji PC

-koszty energii UPSa

-czy rzeczywiście 48h UPS zasili obiegówkę ?

Ale patrząc na całość -myślę ,że jest to całkiem rozsądne (w tym momencie hał ,hał -odszczekuję co napisałem wcześniej o tej szafie )

Pzdr

Jak zwykle jesteś mistrzem teorii. [...]Chcesz powiedzieć, że połowę z tego zżera mi UPS?

I chcesz powiedzieć, ze z 500zł miesięcznie wychodzi Ci kilkaset zł rocznie to płacę za ogrzewanie.?

Ale też z tych 500zł miesięcznie połowa (czyli 3000 zł rocznie) to ma być kilkaset zł rocznie na UPSa?

Moje dwa UPS biorą po 30W w spoczynku. Czyli po 136zł rocznie (plus straty na samorozładowaniu). Dlatego jeden wylądował w szafie.

Zmierzyłeś, ile ciągnie Twój? Czy teoretyzujesz?

Tu masz trochę pomiarów. Tu kolejne

Edytowane przez Kaizen

A do czego potrzebny jest ten UPS...?

Nie wystarczy zrobić zwykłego obejścia z zaworem zwrotnym klapowym i pompki obiegowej 12v...?

Wystarczy do tego podpiąć akumulator z samochodu w razie draki...( Można jeszcze doczepić jakiś prosty termostat który mierzy temperaturę w najbardziej newralgicznym miejscu i załącza na chwilę ową pompkę aby tylko przepchnęła trochę wody z instalacji grzewczej...)

A do czego potrzebny jest ten UPS...?

Nie wystarczy zrobić zwykłego obejścia z zaworem zwrotnym klapowym i pompki obiegowej 12v...?

Wystarczy do tego podpiąć akumulator z samochodu w razie draki...( Można jeszcze doczepić jakiś prosty termostat który mierzy temperaturę w najbardziej newralgicznym miejscu i załącza na chwilę ową pompkę aby tylko przepchnęła trochę wody z instalacji grzewczej...)

Rozwazalem też taką opcjie tylko myślałem o pompce 5w wilo do cyrkulacji cwu z termostatem dobry pomysł najlepiej mechaniczny przyczepiony na rurze na zewnątrz i jest pełna automatyka zostajie tylko pilnowanie i wymiana akumulatora jak padnie.

Rozwazalem też taką opcjie tylko myślałem o pompce 5w wilo do cyrkulacji cwu z termostatem dobry pomysł najlepiej mechaniczny przyczepiony na rurze na zewnątrz i jest pełna automatyka zostajie tylko pilnowanie i wymiana akumulatora jak padnie.

Po pierwsze to jak chcesz coś zasilać w sytuacjach krytycznych to prostota i minimalne zużycie energii...

Przetwornica potrzebna do zasilania pompy obiegowej zużyje więcej energii niż sama pompa i pobiera tą energię także kiedy pompa nie pracuje...

Po drugie akumulatora nie musisz trzymać podłączonego do tej instalacji przez cały czas bo w każdej chwili możesz podłączyć jakiś z samochodu lub podłączyć się kablem bezpośrednio do samochodu ( zapalniczki/ gniazda 12v...)

Warunki ekstremalne zdarzają się bardzo rzadko i temperatura na mocno ujemną nie zmienia się w ciągu chwili więc bez sensu jest trzymać takie zasilanie w pełnej gotowości przez cały sezon grzewczy....

Termostat zwykły od lodówki ...

W pierwszej kolejności trzeba zadbać o dobre zaizolowanie wszystkich najbardziej narażonych na wyziębienie elementów instalacji i jest duża szansa że w ciągu 24h nie dojdzie do zamarznięcia nawet bez UPS a...

Po pierwsze to jak chcesz coś zasilać w sytuacjach krytycznych to prostota i minimalne zużycie energii...

Przetwornica potrzebna do zasilania pompy obiegowej zużyje więcej energii niż sama pompa i pobiera tą energię także kiedy pompa nie pracuje...

Po drugie akumulatora nie musisz trzymać podłączonego do tej instalacji przez cały czas bo w każdej chwili możesz podłączyć jakiś z samochodu lub podłączyć się kablem bezpośrednio do samochodu ( zapalniczki/ gniazda 12v...)

Warunki ekstremalne zdarzają się bardzo rzadko i temperatura na mocno ujemną nie zmienia się w ciągu chwili więc bez sensu jest trzymać takie zasilanie w pełnej gotowości przez cały sezon grzewczy....

Termostat zwykły od lodówki ...

W pierwszej kolejności trzeba zadbać o dobre zaizolowanie wszystkich najbardziej narażonych na wyziębienie elementów instalacji i jest duża szansa że w ciągu 24h nie dojdzie do zamarznięcia nawet bez UPS a...

Gdybym ja montowal monobloka u siebie to bym zalał wodą bez zadnych zabezpieczeń bo jak nie będzie prądu dłuższy czas to nikt w chałupie nie będzie siedział bez prądu idę kupuję agregat i zasilam cały dom a klient to nie wiem czy częściej jest w domu czy poza domem

Tam gdzie będę teraz montowal klienta przeważnie nie ma bo zarabia za granicą i nikt nie pójdzie wyciagnac akumulatora z auta i nie podepnie pod pompke ma tu być pełna automatyzacja do akumulatora motocyklowego mam mam małą ładowarkę która może być podpieta cały czas pod akumulator i sama sobie bada stan naładowania więc może takie coś.

A jeśli chodzi o lepsze docieplenie to wymiennika w monobloku nie docieplisz bo przeciesz o niego się rozchodzi a nie o rury gdyby chodziło o rury to by nie było tematu rury bym sobie wymienił w godzinę za parę zł.

I chcesz powiedzieć, ze z 500zł miesięcznie wychodzi Ci kilkaset zł rocznie to płacę za ogrzewanie.?

Ale też z tych 500zł miesięcznie połowa (czyli 3000 zł rocznie) to ma być kilkaset zł rocznie na UPSa?

Moje dwa UPS biorą po 30W w spoczynku. Czyli po 136zł rocznie (plus straty na samorozładowaniu). Dlatego jeden wylądował w szafie.

Zmierzyłeś, ile ciągnie Twój? Czy teoretyzujesz?

Tu masz trochę pomiarów. Tu kolejne

Jakie miesięcznie, czytaj uważnie. 500 zł to rachunek za 4 miesiące, za całe zużycie.

Parę postów wyżej, twierdziłeś że ups jest w stanie zeżreć prądu za kilkaset zł rocznie. Kilkaset, czyli rozumiem 400-500 - wychodzi 30-40 zł miesięcznie. Czyli co, u mnie przy rachunku 125 zł na miesiąc 1/3 to ma być zasilanie ups-a? Utrzymanie w gotowości UPS-a kosztuje połowę tego co ogrzewanie domu? Bzdura kompletna ....

Gdybym ja montowal monobloka u siebie to bym zalał wodą bez zadnych zabezpieczeń bo jak nie będzie prądu dłuższy czas to nikt w chałupie nie będzie siedział bez prądu idę kupuję agregat i zasilam cały dom a klient to nie wiem czy częściej jest w domu czy poza domem

Tam gdzie będę teraz montowal klienta przeważnie nie ma bo zarabia za granicą i nikt nie pójdzie wyciagnac akumulatora z auta i nie podepnie pod pompke ma tu być pełna automatyzacja do akumulatora motocyklowego mam mam małą ładowarkę która może być podpieta cały czas pod akumulator i sama sobie bada stan naładowania więc może takie coś.

A jeśli chodzi o lepsze docieplenie to wymiennika w monobloku nie docieplisz bo przeciesz o niego się rozchodzi a nie o rury gdyby chodziło o rury to by nie było tematu rury bym sobie wymienił w godzinę za parę zł.

Jak u klienta to po co kombinujesz...?

Zakładasz obejście z normalną pompą obiegową i do tego gotowy UPS wraz z akumulatorem w obudowie i po temacie...

Jakieś zużycie energii czy wymiana akumulatora to już nie jest twoje zmartwienie...