Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa monoblok a brak prądu np.12h w mrozy

romano78

Recommended Posts

Jakie miesięcznie, czytaj uważnie. 500 zł to rachunek za 4 miesiące, za całe zużycie.

Parę postów wyżej, twierdziłeś że ups jest w stanie zeżreć prądu za kilkaset zł rocznie. Kilkaset, czyli rozumiem 400-500 - wychodzi 30-40 zł miesięcznie. Czyli co, u mnie przy rachunku 125 zł na miesiąc 1/3 to ma być zasilanie ups-a? Utrzymanie w gotowości UPS-a kosztuje połowę tego co ogrzewanie domu? Bzdura kompletna ....

Nie wiem co się tak nakręcasz...?

Mam kilka różnych UPS i pobierają od kilkunastu do kilkudziesięciu Watt w zależności od modelu czy wielkości i stanu akumulatora wiięc łatwo sobie policzyć ile to będzie kosztować...

Kilka set to również jest 200zł...

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po drugie akumulatora nie musisz trzymać podłączonego do tej instalacji przez cały czas bo w każdej chwili możesz podłączyć jakiś z samochodu lub podłączyć się kablem bezpośrednio do samochodu ( zapalniczki/ gniazda 12v...)

IMO zabezpieczenie musi działać samo, automatycznie. Wystarczy, że zabraknie prądu w nocy jak będzie znaczący (nie koniecznie ekstremalny) minus i rano masz problem. A co dopiero jak wyjedziesz na weekend czy ferie.

Parę postów wyżej, twierdziłeś że ups jest w stanie zeżreć prądu za kilkaset zł rocznie. Kilkaset, czyli rozumiem 400-500 - wychodzi 30-40 zł miesięcznie.

DSC06919.JPG

40,8W*24h*365=357,41kWh. Średnia cena kWh w G12 PGE dla urządzenia pracującego 24/7 to aktualnie 0,58zł czyli wychodzi 207,30 zł. Jak nie jest to kilkaset, to jak to nazwiesz? Kilkadziesiąt?

IMO zabezpieczenie musi działać samo, automatycznie. Wystarczy, że zabraknie prądu w nocy jak będzie znaczący (nie koniecznie ekstremalny) minus i rano masz problem. A co dopiero jak wyjedziesz na weekend czy ferie.

W ciągu kilku godzin nie zamarznie zaizolowana instalacja która wcześniej normalnie pracowała...

Jak masz obawy i temperatury zewnętrzne mogą wskazywać na jakieś problemy to sobie uruchamiasz układ...

Oczywiście sam sobie i u siebie na własne ryzyko...

Komercyjnie to wiadomo fabryczny UPS i po dyskusji...

Edytowane przez jasiek71

Rozumiem że jak kupisz nowy samochód to sprzedawca będzie za tobą latał i sprawdzał czy akumulator jeszcze jest OK...?

Jak padnie akumulator w samochodzie , to po prostu nie ruszysz i OD RAZU wiesz ,że jest nie halo.A przy UPSie możesz nawet nie wiedzieć ,że jest zużyty akumulator i w razie tzw pecha -mrozik załatwia wymiennik...

Jak dla mnie -jest tu zasadnicza różnica...

W każdej instalacji alarmowej w domu jednorodzinnym jest taki akumulator i jakoś chyba nikt nie ma większych problemów?

Bobrow a tak przy okazji opisywałeś gdzieś całkowity koszt instalacji monobloka. Możesz przytoczyć ile Cię to wyszło bez jednostki zewnętrznej?

Tu masz link

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355533-Instalacja-PC-monoblok-w-domu-z-grzejnikami&highlight=instalacja+monoblok

Koszty brutto:

-T-cap 9kW 3 fazy 20 500pln

-pzostałe 9 150 pln

łącznie 29 650 pln brutto w tym :

-zas CWU nierdzewka Termica 300L z wężownicą 3,2m2

-wymiennik 110kW

-obiegówka wilo

-filtr magnetyczny

-szafa sterownicza z podlicznikiem , zabezpieczeniami , itp

Jak padnie akumulator w samochodzie , to po prostu nie ruszysz i OD RAZU wiesz ,że jest nie halo.A przy UPSie możesz nawet nie wiedzieć ,że jest zużyty akumulator i w razie tzw pecha -mrozik załatwia wymiennik...

Jak dla mnie -jest tu zasadnicza różnica...

A czemu ma służyć to " udowadnianie"...???

Że Twoje na wierzchu...?

Pierwszy lepszy instalator montujący monobloka dał by układ separujący z wymiennikiem płytowym i zakończył kombinowanie z zabezpieczaniem się w razie "W"...

Oczywiście tu na forum wszyscy są mądrzejsi i będą wszystkimi sposobami udowadniać że"wiedzą lepiej"...

A czemu ma służyć to " udowadnianie"...???

Że Twoje na wierzchu...?

Pierwszy lepszy instalator montujący monobloka dał by układ separujący z wymiennikiem płytowym i zakończył kombinowanie z zabezpieczaniem się w razie "W"...

Oczywiście tu na forum wszyscy są mądrzejsi i będą wszystkimi sposobami udowadniać że"wiedzą lepiej"...

Ja nie nie jestem instalatorem , a amatorem-który odważył się w rodzinie zamontować monobloka i właśnie wybrałem wymiennik płytowy.

Mam w d..pie czyje jest na wierchu- wkurza mnie tylko podejście typu :

to już nie moja sprawa co dalej będzie z UPSem , przecież był nowy ...itp, itd...

I to nie jest mój pogląd - mam nadzieję ,że nie wszyscy instalatorzy tak myślą j/w ...

DSC06919.JPG

40,8W*24h*365=357,41kWh. Średnia cena kWh w G12 PGE dla urządzenia pracującego 24/7 to aktualnie 0,58zł czyli wychodzi 207,30 zł. Jak nie jest to kilkaset, to jak to nazwiesz? Kilkadziesiąt?

Nie wiem co się tak nakręcasz...?

Mam kilka różnych UPS i pobierają od kilkunastu do kilkudziesięciu Watt w zależności od modelu czy wielkości i stanu akumulatora więc łatwo sobie policzyć ile to będzie kosztować...

Kilka set to również jest 200zł...

Kilkaset to również 800 zł. Ale nie o to w tym chodzi.

Jak byk piszę, że 400 zł kosztowało mnie ogrzewanie przez 4 miesiące. 100 zł miesięcznie. Porównaj skalę energii potrzebnej do nagrzania i utrzymania temperatury w 120m domu do paru scalaków w UPS-ie i odrobiny prądu na doładowanie akumulatora. A z tego co w pewnym momencie pisał Kaizen, wynikało, że tak minimum z 20% tego co płace za ogrzewanie to zżera UPS. Bo on wygooglał i jak zwykle wie, ile u mnie ups pobiera.

Tak naprawdę, ten UPS jak pobierze prądu za 5 zł miesięcznie to będzie max. 5 zł x 6 miesięcy sezonu grzewczego daje oszałamiającą kwotę 30 zł. Zresztą tak naprawdę to guzik mnie to obchodzi, mam system grzewczy którego eksploatacja kosztuje mnie grosze i jeśli całościowo płacę 100 zł miesięcznie, to co to za różnica ile z tego zjadł UPS?

Większość znanych mi UPS-ów ma sygnalizację padniętych akumulatorów.

Ja nie nie jestem instalatorem , a amatorem-który odważył się w rodzinie

zamontować monobloka i właśnie wybrałem wymiennik płytowy.

Czy kolega zmieścił się w przewidzianym budżecie ?

Czy widzisz sens takiej operacji w wykonaniu innych użytkowników na nowym egzemplarzu monobloka?

Podane kwoty, jak mają się do kwot typowego splita 9 kW mocy i 3-fazowego T-cap??

Jak byk piszę, że 400 zł kosztowało mnie ogrzewanie przez 4 miesiące.

Użyłeś liczby mnogiej, co oznacza kilka rachunków na takie kwoty.

Moje rachunki za prąd od listopada do lutego to ok 500 zł

I wysokość rachunków przy PV tylko miesza nie niosąc żadnych informacji. Podaj pobór prądu przez UPSa to coś wniesiesz pozytywnego do wątku - a tak tylko mącisz.

Czy kolega zmieścił się w przewidzianym budżecie ?

Czy widzisz sens takiej operacji w wykonaniu innych użytkowników na nowym egzemplarzu monobloka?

Podane kwoty, jak mają się do kwot typowego splita 9 kW mocy i 3-fazowego T-cap??

Andy,

znajomi dostali oferty na splita T-cap 9kW 3 fazy z baniakiem 200L stalowym za ok 38 000pln brutto , z nierdzewką 300L będzie ponad 40 000pln lekko.

Zatem na pewno kuzynka jest do przodu...

Pzdr

PS

Zwracam uwagę na brak konieczności robienia przeglądów i wpisów do CRO przy monobloku , a to kolejne parę stówek co roku...

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie

Masz sygnalizowany spadek pojemności akumulatora podczas normalnej pracy ?

Od dawna nie mam podpiętej komunikacji UPSa. Jak miałem, to tani cyberpower wywalił mi komunikat, że żywot akumulatora się kończy. Nie wiem, czy na podstawie bieżących pomiarów w czasie podładowywania, zaników zasilania czy selftestów. Czas pracy też sensownie prognozował.

Kaizen- właśnie o to chodzi , by się nie przejmować UPSem.

Układ musi być pewny i w pełni autodiagnostyczny.

To jest trochę zdradliwe - przecież zaniki są rzadko , zimy ciepłe, ktoś powinien być w chałupie, itp...

A prawo Murphiego działa z porażającą skutecznością...