Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa monoblok a brak prądu np.12h w mrozy

romano78

Recommended Posts

Zadzwoniłem do Peflexa od szaf hydraulicznych (są ich producentem) -sprzedają je bez uruchomienia.Więc bulimy 23% +montaż+odbiór fachmana z papierami danego producenta PC.

Kupować oddzielnie się kompletnie nie opłaca. Ja swoją pompę z szafą miałem z montażem 6 tyś taniej niż cena na stronie peflexa.

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kupować oddzielnie się kompletnie nie opłaca.

Ja swoją pompę z szafą miałem z montażem 6 tyś taniej niż cena na stronie peflexa.

To prawdopodobnie masz szafę z pompą samsung EHS MONO 8 kW R32

https://cennik.peflex.pl/rekuperacja/szafa-hydrauliczna-izzifast-z-pompa-ciepla-samsung-r32-8948

Kupować oddzielnie się kompletnie nie opłaca. Ja swoją pompę z szafą miałem z montażem 6 tyś taniej niż cena na stronie peflexa.

Przyznaję -szczena mi opadła ...

Wygląda na to ,że zrobiłeś super interes !

Oddzwonili do mnie przed chwilą i odpowiedzieli na moje pytanie odnośnie informacji o stanie akumulatora-mają trzy kolory na wskaźniku , co roku trzeba kontrolować (jeśli się pokaże czerwony kolor-wymiana).Taki akumulatorek kosztuje podobno ok 100pln i starcza niby na 4-5 lat.

Pytałem jeszcze o algorytm UPSa-pracuje 3 min /8 pauza.Powiedzieli ,że badali to na gołym wymienniku w komorze mrożącej.Powiedzieli ,że nie długo pojawi się wersja ze zbiornikiem CWU 300L -ale jako oddzielny moduł , obecny zasobnik będzie buforem (?).Koszt 300L ok 4000 pln więcej.

Ogólnie wygląda bardzo dobrze-pytanie tylko kiedy odbije palma instalatorom i zaczną na tym zdrowo przycinać ?...

Pzdr

To prawdopodobnie masz szafę z pompą samsung EHS MONO 8 kW R32

https://cennik.peflex.pl/rekuperacja/szafa-hydrauliczna-izzifast-z-pompa-ciepla-samsung-r32-8948

Akurat nie, mam Buderusa:

https://cennik.peflex.pl/rekuperacja/szafa-hydrauliczna-izzifast-z-pompa-ciepla-buderus-8949

Na Samsunga tez miałem wycenę, tak jak pisałeś 22 tyś. Ale, że miałem dopłatę z czystego powietrza, to szarpnąłem się na droższą pompę.

Firmy montujące na pewno biorą szafy z rabatem. Dochodzi do tego 8% VAT zamiast 23%. Samo podłączenie u mnie trwało może ze 3 godziny - fakt, że miałem wcześniej przygotowane rury i kable między jednostką zewnętrzną a wewnętrzną. Ale nawet bez tego, dla dwóch osób to jest roboty nawet nie na dniówkę. Więc cenę mogą dać dobrą.

I w sumie z pompą robi się temat jak z oknami - samemu nie warto.

To nie masz UPSa, a komentujesz ile prądu ciągnie?

Coś ty się przyczepił tego upsa jak rzep psiego ogona. To są sprawy pomijalne. U mnie pompa 8kw mono z szarą pedlexa zużyła po uruchomieniu od 20listopada do 20lutego mniej niz 400zl wraz z kosztami prac przy wykończeniówce, oświetlenia 3 lampami po ok 20w w nocy, a i często w dzień bo były na przycisk. Chodził też alarm z kolejnym upeesem! W domu 22 stopnie.

Co do pracy upeesa to nie sprawdzałem, bo prąd jest cały czas. Przy temp ujemnych co kilka godzin pompa uruchamia się i przepompowuje wodę na zewnątrz. Wsio.

Chodził też alarm z kolejnym upeesem! W domu 22 stopnie.

Taki prawdziwski alarm ze swoim akumulatorem podłączyłeś jeszcze przez UPSa?

Co do pracy upeesa to nie sprawdzałem, bo prąd jest cały czas.

I o tym jest dyskusja, ile W pobiera UPS w spoczynku. Oczywiście taki, co daje pełnego sinusa którego potrzebują pompy.