togaj 13.03.2020 06:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 (edytowane) Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 254,6 m3/hZapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 34,96 GJ/rokZapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 9712 kWh/rokPowierzchnia ogrzewana budynku AH: 164 m2Kubatura ogrzewana budynku VH: 460,2 m3Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 212,8 MJ/(m2·rok)Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 59,1 kWh/(m2·rok)Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 76,0 MJ/(m3·rok)Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 21,1 kWh/(m3·rok) Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 164,3 m2Kubatura ogrzewana budynku VH: 460,2 m3Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 4100 WProjektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 1412 WCałkowita projektowa strata ciepła Φ: 5511 WNadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0 WProjektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 5511 W Wskaźniki i współczynniki strat ciepła: Wskaźnik ΦHL odniesiony do powierzchni φHL,A: 33,5 W/m2Wskaźnik ΦHL odniesiony do kubatury φHL,V: 12,0 W/m3 dodam że asolt proponował duży bufir ciepła grzany grzałką w 2 taryfie + CWU przepływowe przez bufor z cyrkulacją ale jakoś mi się to nie widzi bo: 1 - co latem2 - duże straty na cyrkulacji również latem3 - wosokie koszty inwestycyjne jak na grzanie czystym prądem 4 - mam już kospelka:) Edytowane 13 Marca 2020 przez togaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2020 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 (edytowane) Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 254,6 m3/h [...] Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 1412 W Coś tu się nie zgadza. Tu masz kalkulatorek rekuperatora. http://centrale-rekuperacyjne.pl/kalkulator/ZuzycieEnergii.aspx Przy -20* na zewnątrz i 21* powietrza wywiewanego bez odzysku masz 3,5kW strat. Więc żeby przy rekuperacji uzyskać te 1412W to rekuperator musiałby mieć sprawność temperaturową poniżej 60%. Przyzwoite mają w okolicach 80% w najgorszej sytuacji (średnio w sezonie więcej). Na ilość kWh też ta niska sprawność się przekłada. Do tego bardzo wątpię, byś zimą puszczał rekuperator na takich obrotach. Średnio (przecież może chodzić na minimum, jak nikogo nie ma w domu) pewnie w ciągu doby będzie poniżej 100m3/h. Co do bufora, to Asolt jest ich miłośnikiem. Twierdzi, że podłogówka za mało ciepła jest w stanie zgromadzić, żeby temperatura była stabilna. Ja uważam, że wręcz przeciwnie. Różnica taka, że ja mam na to pomiary: https://forum.muratordom.pl/entry.php?132525-O-bezw%C5%82adno%C5%9Bci-pod%C5%82og%C3%B3wki-cz-1 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132662-O-bezw%C5%82adno%C5%9Bci-pod%C5%82og%C3%B3wki-cz-2 Skoro kocioł już i tak masz, to bez sensu wstawiać w ciemno bufor. Zostaw sobie dla świętego spokoju miejsce i zrób odpowiedni układ rur, żeby nie było problemu z jego podłączeniem, gdybyś np. przeszedł na taryfę G12as (albo w przyszłości zniknęło okienko dzienne w innych taryfach) - bo tu faktycznie bez bufora brak okienka dziennego będzie odczuwalny. W razie W przeliczysz, czy bufor wyjdzie taniej w jakiejś perspektywie w porównaniu z grzaniem w np. 10% w drogiej strefie czy w porównaniu z przeznaczeniem tych pieniędzy na PV. Sprawdzisz faktyczne koszty grzania (pamiętaj, że w pierwszym sezonie zużycie jest znacznie większe, bo trzeba odparować wodę technologiczną). Dopiero 3-4 sezon będą miarodajne. Edytowane 13 Marca 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
togaj 13.03.2020 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 tak to wygląda jeśli chodzi o rekuperację Domyślne dane dotyczące rekuperacji i recyrkulacji: Temperatura dopływającego powietrza θex,rec: 20,0 °C Projektowa sprawność rekuperacji ηrecup: 85,0 % Sezonowa sprawność rekuperacji ηE,recup: 59,5 % obecnie w domu rekuperator chodzi na 50% i jest ok zimą na 25% latem w nocy na 75% nigdy 100% bo niestety błędy wyntylacji i huczy obecnie jest GWC które mało co daje (testowałem bez gwc i z gwc) dlatego sądzę że obecnie gwc nie zrobię jakbym miał wydać 20 000 na bufor wolałbym chyba przeznaczyć na PC - nie przekonuje mnie taki zbiornik w domu jeśli chodzi o grzanie u mnie (pierwsza czy druga taryfa) - chciałym mieć ciepłą podłogę gdy jestem w domu tj: rano 6-9potem 16-22Plus weekendy chciałbym to sterować bezpośrednio chciałbym mieć dlatego na podłodze anhydryt w tej syuacji może rzeczywiście Asolt ma rację że trzeba te ciepło gdzieś gromadzić? pytanie czy nie lepiej gromadzić prąd w sieci a odbierać kiedy potrzebuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
togaj 13.03.2020 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 czy dobrze rozumiem w ej chwili obliczenia? 60kwh/m2/rok = 165 = 9900 kwh rocznie teoretycznie więc wyprodukuje mi to słoneczko 20 % zabierze Tauron więc do zapłaty pozostanie prąd bytowy i CWU realnie więc posadzenie na dachu 20KW powinno w 100% pokryć CO CWU oraz prąd bytowy? czy w takiej syuacji może się opłacać posiadanie 2 taryf? zakładając że mam 10KW na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2020 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 realnie więc posadzenie na dachu 20KW powinno w 100% pokryć CO CWU oraz prąd bytowy? >10kW zabiera 30%. Do tego AFAIK Tauron rozlicza nadprodukcję wg zużycia, a nie produkcji - więc w praktyce, przy dużej instalacji, jak będziesz musiał dokupić prąd, to po droższej stawce w przypadku taryf strefowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
togaj 14.03.2020 04:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Czyli jakich się mogę spodziewać rachunków?Gdyby to była twoja chałupajakbyś rozwiązał instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.03.2020 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Nawet 20kWp nie pokryje Twojego zapotrzebowania na prąd.Musisz iść w innym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 14.03.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Nawet 20kWp nie pokryje Twojego zapotrzebowania na prąd. Musisz iść w innym kierunku. napisał praktyk, z doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 14.03.2020 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 czy dobrze rozumiem w ej chwili obliczenia? 60kwh/m2/rok = 165 = 9900 kwh rocznie teoretycznie więc wyprodukuje mi to słoneczko 20 % zabierze Tauron więc do zapłaty pozostanie prąd bytowy i CWU realnie więc posadzenie na dachu 20KW powinno w 100% pokryć CO CWU oraz prąd bytowy? czy w takiej syuacji może się opłacać posiadanie 2 taryf? zakładając że mam 10KW na dachu zamiast 20 kWp zamontuj 10 ... za kasę na drugie 10kWp kup PC , która pozwoli podzielić zapotrzebowanie na C0+CWU /~3 co da ok 3300kWh na ogrzewanie , mając cały dom 'na prąd' zużujesz około 5000kWh i tym samym zmieścisz się w produkcji z 10kWp . Nawet gdyby ekipa od budowy czy ocieplenia domu narobiła baboli i zapotrzebowanie wyjdzie większe to myślę że i tak z takiej instalacji będzie zapas prądu np na klimę czy maty o których wspominałeś. 10kWp ustawione idealnie na południe da rocznie więcej niż 10MWh . Tutaj https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=67#/pv0 masz 10kWp po rozbudowie w 2017r. za 2018 i 2019 instalacja zrobiła blisko 11MWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.03.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 napisał praktyk, z doświadczenia Wrzuć sobie to do swojej stopki. Ładnie pokazałeś, że nie przeczytałeś ile teoretycznie wyjdzie za CO plus wanna w dużych ilościach plus bytowy. Lubisz cytować, wrzuć swój poscik w stopkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 14.03.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 (edytowane) Wrzuć sobie to do swojej stopki. Ładnie pokazałeś, że nie przeczytałeś ile teoretycznie wyjdzie za CO plus wanna w dużych ilościach plus bytowy. Lubisz cytować, wrzuć swój poscik w stopkę.niesty ograniczenia sa do 500 znaków. 3,3MWh na CO + ~5MWh na bytowy, chociaż to mocno zawyżone zużycie bytowe(z mojego domu, gdzie część tego zużycia to CWU grzane grzałką z COP1 ) więc obstawiam bytowy u togaj'a na poziomie 4MWh, nwet mniej, ile to daje ? i ile zostaje z produkcji załóżmy nawet 10,5MWh teraz pomnóż tą resztę razy COP 3 pompy na grzanie CWU z COP1 i zobacz ile to daje kWh na CWU. Nawet odejmując opust obstawiam,że 10kWp wystarczy + PC przy zuzyciu bytowym 4MWh. Jeśli nie wystarczy to dopłata będzie mniejsza niż strata spowodowana przeskoczeniem na opust 0,7 przy postawieniu PV 20kWp. Edytowane 14 Marca 2020 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.03.2020 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 (edytowane) Odniosłeś się do mojego postu o pv 20 kWp Przy pc, zużycie na CO i CWU mocno spada. Wtedy, wygląda to zupełnie inaczej Edytowane 14 Marca 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 14.03.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 czy w takiej syuacji może się opłacać posiadanie 2 taryf? zakładając że mam 10KW na dachu tego się dowiesz jak pomieszkasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 14.03.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 (edytowane) Przy pc, zużycie na CO i CWU mocno spada. W tym wypadku, wygląda to zupełnie inaczej oczywiście, że spada . Grzanie CO z COP 1 to nieporozumienie i może się opłacać np kaizen'owi w opisanym w stopce przypadku . Ja grzeję sobie teraz latem CWU grzałką bo uwzględniłem to w instalacji PV i w momencie montażu paneli zamontowałem w zbiornik grzałkę by nie grzać wody użytkowej peleciakiem w lato i to jest przejściowa opcja do czasu, aż nie zamontuję PC . Edytowane 14 Marca 2020 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.03.2020 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 (edytowane) U mnie wszystko na prąd. CO, CWU, indukcja itd. COP1 i jest ok.PV na razie mi się nie opłacają. Za 9 tys kWh z faktur płacę poniżej 3tys na rok. Mam umowę z ZE do końca lipca. Edytowane 14 Marca 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 14.03.2020 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Kombinuje z klimą przerobioną na pc pw ten temat muszę zgłębić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
togaj 14.03.2020 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Hej Cokolwiek czy pc czy fv musiałoby się realnie zwrócić w 7-8 lat Jeśli zwrot ma nastąpić po 10 a uwzględniając awarie po 15 latach - byłoby to bezcelowe Żyjemy z najmu sprzętu więc gotówkę można lepiej ulokować. Z drugiej strony czasy mogę być gorsze jeśli już nie są i wtedy warto mieć niskie koszty stale Chyba pomieszkam z rok na cop 1 i 10Kw na dachu Może za 5 lat bo wtedy planowana wprowadzka cis się zmieni Obecnie robimy fundament i są zestawione przepusty na pc:) Cwu - chyba ostatecznie jakiś zbiornik 300l i grzała z 6kw plus cyrkulacja lub ten zbiornik w łazience a dla kuchni jakiś 10l baniaczek wtedy bez cyrkulacji Cwu warto by było grzać w momencie kiedy mamy zysk z fv za dnia? A c.o. w drugiej taryfie? Ttlkonumiera wtedy założenie dużej sterownosci ogrzewania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 14.03.2020 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Jeśli zwrot ma nastąpić po 10 a uwzględniając awarie po 15 latach - byłoby to bezcelowe tego nikt nie wie, bo nikt tu nie ma jeszcze PV powyżej kilku lat, nie wspominając o 10 lub 15+.. PC na forum już są chyba w okolicach duszki, trzeba poszukać/ popytać. Nikt dokładnie nie oszacuje zużycia prądu u Ciebie. Nikt nie powie że 100% pewnością jakie przepisy będą ' jutro' czy 'pojutrze' . Kaizen napisze, że kable się nie popsują , tylko też nie ma pewności po ile kupi ' jutro' energię. Duże zużycie prądu może wyjść bokiem, bo od bodaj października ma wejść w życie opłata mocowa. Są ustalone progi do opłat, ale czy to o czym wiemy wejdzie w życie czy coś innego przekonamy się pod koniec roku. Zresztą spółki energetyczne zawnioskowały znowu o podwyżki cen energii, także własna produkcja i ograniczenie zużycia na ogrzewanie wykorzystując COP3 zamiast 1 to moim zdaniem ma sens. Wybór oczywiście należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.03.2020 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Opłata mocowa, to dla tych, co nie mają pv, lub maja za mało.Ci co mają pv, opłata miesięczna od każdej kWp. Propozycje, to chyba 6 zł miesięcznie od każdej kWp na dachu.Jak nie uwalą cie z jednej strony, to dowalą z drugiej.Z tego co napisano w innych wątkach, każdy zapłaci. Najwięcej, ten co ma pv.Czekamy do wyborów, a później jazda na całego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 14.03.2020 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 To dwie różne opłaty . Mocowa jest klepnięta, a ta od kWp PV to tylko była propozycja w zamian za opust 1.1, na dzień dzisiejszy jest 0,8 i 0,7. Najnowszy opracowywany projekt mówi Pełnomocnik ds. OZE zaznaczył, że w rządzie pojawiają się pomysły zwiększenia prosumenckiego opustu do 1:1, jednak ocenił je negatywnie, opowiadając się za zwiększeniem współczynnika opustu, ale sugerując poziom 1:0,85 – bez zachowania obecnego podziału na instalacje o mocy do i powyżej 10 kW. Jak zaznaczył, taka propozycja wymaga jednak wcześniej przedyskutowania jej z operatorami sieci. https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna/102475/prosumenci-dostana-wyzsze-opusty bez wzmianek o jakichś opłatach, ale operatorzy sie pewnie nie zgodzą, pytanie jaką moc sprawczą ma nowy Pelnomocnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts