czeno 07.03.2020 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Witajcie, temat dotyczy założenia trawnika. Domek jest już ku końcowi więc czas nad tym pomyśleć, pytanie czy już nie jest zbyt późno... Przed budową było regularnie obrabiane i nawożone pole, pod 20-30cm rodzimego humusu jest glina, na rodzimy humus nawiozlem 30cm humusu z innego pola i po zimie siadło, kolejnym krokiem chciałem nawieść kolejne 30cm, przeorac, zasiac i zapomnieć, jednak im bliżej decyzji tym więcej pytań. Teraz miejscami stoi woda nawet tydzień mam obawy cxy nie będzie bajora jak urośnie ładne zielone. Jak temu zaradzić? Jaki układ warstw Wy byście zastosowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 07.03.2020 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Mnie tam gdzie mam samą glinę trawa jest fajna zielona a tam gdzie czarna ziemia wysuszona na słome latem więc wychodzi na to że glina lepiej trzyma wilgoć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.03.2020 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 no trzyma wilgoć. Autorowi nawet tworzy kałuże, tak trzyma. Problemem jest nadmierne ubicie tej gliny i bardzo poważny błąd - czyli nawożenie warstw bez przeorania z tymi leżącymi niżej.Jedyne właściwe rozwiązanie to głęboszowanie z domieszką materiału rozluźniającego (zrębki, trociny, sieczka słomiana). Inne to będzie przysłowiowe pudrowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 07.03.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Zapomnieliśmy o wapnie ,wapno fajnie spulchnia glinę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.03.2020 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 ale podnosi odczyn - jeśli gleba nie jest kwaśna, można sobie zrobić dodatkowe kłopoty. Więc nie wapno ale próchnica - duuużo próchnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeno 09.03.2020 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Ok, czyli jak mam w warstwach glinę, 0.3m rodzimego humusu i 0,3 nawiezionego humusu to na to wszsytko wysypać coś typu sieczki słomy i wszsytko zgłęboszować na głębokość 0,8m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeno 09.03.2020 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Aha i przed nawiezieniem nowej warstwy humusu, pierwotny humus został przejechany kultywatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2020 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 tylko trzeba sięgnąć do ubitej gliny. Poza tym posadź duże drzewa o głębokim systemie korzeniowym (o ile wielkość działki pozwala) - one się przebiją do gliny i woda będzie spływać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czeno 09.03.2020 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Drzewa odpadają, ma być gładko bo miejsca mało.Zastanawiam się nad wydrenowaniem humusu, stosuje się takie zabiegi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 możesz zrobić studnie chłonne w postaci pionowych odwiertów wypełnionych żwirem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts