krzemien 07.03.2020 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Witam, Jestem w trakcie budowy domu. Moja działką ma limit 13% pow zabudowy oraz min 70% pow biologicznie czynnej. Mam gdzieś w głowie plany na zagospodarowanie działki, ale musze ja zderzyć z faktycznymi interpretacjami sytuacji. Jak juz dym opadnie po budowie głównego domu chciałbym dobudować do niego wolnostojący garaż z dojazdem oraz basen. Mam pytanie odnośnie basenu. Jak sie basen wlicza na działce - czy 100% jego powierzchni to powierzchnia zabudowy ?? Czy moze ma on jakis procent powierzchni liczony. Jak jest z basenem w odniesieniu do powierzchni biologicznie czynnej. Drugie pytanie jest odnośnie podjazdów - jakiego typu podazdy prócz 100% gruntowych można budować aby w mniejszym stopniu lub zupełnie nie liczyły sie jako obiekt zabierający pow. biologiczne czynną. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/252985-powierzchnia-biologicznie-czynna-powierzchnia-zabudowy-pare-pyta%C5%84-o-mo%C5%BCliwo%C5%9Bci/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.03.2020 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Woda w basenie to nie jest powierzchnia biologicznie czynna (chyba że czegoś nie wiem;) ) czyli wymiary zewnetrzne basenu a razy b = P."Komunikacja", jeśli nie jest betonowana/kostka/tłuczeń itp lecz urządzona geokratą (kratka-azurowa-zielona -> Uncle google) to nie jest wyłączona z powierzchni biologicznie czynnej. Jak to wygląda od strony estetyki to inna sprawa, choć wiele zależy od jakości wykonania i sposobu eksploatacji np. krata nie nadaje się pod ciężkie pojazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/252985-powierzchnia-biologicznie-czynna-powierzchnia-zabudowy-pare-pyta%C5%84-o-mo%C5%BCliwo%C5%9Bci/#findComment-7784846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts