Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powierzchnia biologicznie czynna / powierzchnia zabudowy - pare pytań o możliwości

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie budowy domu. Moja działką ma limit 13% pow zabudowy oraz min 70% pow biologicznie czynnej. Mam gdzieś w głowie plany na zagospodarowanie działki, ale musze ja zderzyć z faktycznymi interpretacjami sytuacji. Jak juz dym opadnie po budowie głównego domu chciałbym dobudować do niego wolnostojący garaż z dojazdem oraz basen. Mam pytanie odnośnie basenu.

Jak sie basen wlicza na działce - czy 100% jego powierzchni to powierzchnia zabudowy ?? Czy moze ma on jakis procent powierzchni liczony. Jak jest z basenem w odniesieniu do powierzchni biologicznie czynnej.

Drugie pytanie jest odnośnie podjazdów - jakiego typu podazdy prócz 100% gruntowych można budować aby w mniejszym stopniu lub zupełnie nie liczyły sie jako obiekt zabierający pow. biologiczne czynną.

Z góry dziękuję

Woda w basenie to nie jest powierzchnia biologicznie czynna (chyba że czegoś nie wiem;) ) czyli wymiary zewnetrzne basenu a razy b = P.

"Komunikacja", jeśli nie jest betonowana/kostka/tłuczeń itp lecz urządzona geokratą (kratka-azurowa-zielona -> Uncle google) to nie jest wyłączona z powierzchni biologicznie czynnej.

Jak to wygląda od strony estetyki to inna sprawa, choć wiele zależy od jakości wykonania i sposobu eksploatacji np. krata nie nadaje się pod ciężkie pojazdy.