corey10 07.03.2020 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Jestem obecnie na etapie zbierania wycen od hydraulików na instalację wodno-kanalizacyjną. W necie i tutaj na forum niewiele znalazłem odnośnie materiałów i wykonawstwa a na pewno są jakieś różnice. Proszę Was o jakieś informację jakie to rury są "markowe" i porządne, jaki rodzaj łączenia najlepszy, na co zwrócić uwagę przy rozmowach z hydraulikami i o co ich pytać? Szczególnie nurtuje mnie kwestia rur do wody zimnej i ciepłej jako że nimi płynie woda pitna. Wszędzie są tylko ogólniki że instalacja ma być dobra i tak trwała jak dom i że raczej odchodzi się już od rur miedzianych i stalowych. Jakich konkretnie producentów polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 07.03.2020 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2020 Poczytaj o Wavin Hep2o, a sam sobie zrobisz, ewentualnie z pomocą znajomego, który lepiej rozumie hydraulikę niż ty. Zaoszczędzisz na robociźnie i będziesz miał system z materiału o najlepszym stosunku jakości do ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 10.03.2020 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Z hydrauliką nie miałem do czynienia nigdy, ani nie mam znajomych którzy mogliby z tym pomóc, pozostaje mi zdać się na profesjonalistę. Kwestia tylko materiałów i wykonawstwa, co jest najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 14.03.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Najlepszym materiałem do wszelkich tego typu instalacji WEWNĘTRZNYCH jest polibutylen. Hep2o to jeden kompletny system, drugim jest Nueva Terrain SDP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 15.03.2020 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) Dzięki. Tak z ciekawości dlaczego ten polibutylen najlepszy? Napiszesz coś więcej? Ze strony Nuevy: " instalacje mogą być łączone na wcisk lub zgrzewane" - która metoda lepsza i dlaczego? Gdzieś mi się obiło o oczy tu na forum że zgrzewanie jest najpewniejsze? Edytowane 15 Marca 2020 przez corey10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 15.03.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Poszukaj na jakichś bezstronnych stronach internetowych jaka jest przewaga polibutylenu, np. tu: http://www.instalacjebudowlane.pl/9650-25-56-polibutylen-do-profesjonalnych-instalacji-wodnych-i-grzewczych.html http://www.e-instalacje.pl/a/polibutylen-w-instalacjach-wodociagowych-3367.html Zgrzewa się rury grubsze, natomiast rury w gospodarstwach domowych są na wcisk. Stąd prostota instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 15.03.2020 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Gdzieś tu na forum czytałem że niektórzy preferują w domach też zgrzewać, że to ponoć najpewniejsza metoda, ale widzę że Twoje zdanie jest odmienne, pewnie kwestia instalatora - każdy ma inne umiejętności i robi tak jak mu łatwiej. Przy tym systemie na wcisk nie ma ryzyka nieszczelności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 16.03.2020 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Przy tym systemie na wcisk nie ma ryzyka nieszczelności? Jeżeli zostanie to wykonane zgodnie z instrukcją, to nie. Są filmiki, które pokazują jak dokładnie należy wykonywać łączenia w tego typu systemach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 16.03.2020 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Kanaliza rurami Magnaplast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 20.03.2020 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 (edytowane) Jeden z hydraulików zaproponował mi instalację na rurach Wavin ale zgrzewanych. Jest to opcja lepsza, czy gorsza niż Wavin na wcisk ? Drugi proponuje instalację wykonaną w systemie zaprasowywanym firmy Comap, kształtki wykonane z mosiądzu Kolejny proponuje też Wavin zgrzewany, ale twierdzi że jest to polipropylen, a nie polibutylen i tylko na polipropylen da gwarancję. Co wybrać? Doradźcie coś Edytowane 20 Marca 2020 przez corey10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 20.03.2020 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Skontaktuj się z Wavin i Nueva Terrain i popytaj przedstawicieli na Twoje województwo kto wykonuje ich instalacje w polibutylenie. Mnie podali, ale stwierdzili, że jest to tak proste, że klienci zwykle sami sobie wykonują, gdyż robocizna kosztuje, a każdy chce zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 20.03.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 tylko na polipropylen da gwarancję. Bo polibutylenu nigdy na oczy nie widział, hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 21.03.2020 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 Będę chyba musiał zrobić tak jak piszesz bo nikt z tych hydraulików z którymi rozmawiam, chyba nie miał do czynienia z polibutylenem. Czy to jest aż tak egzotyczny materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 21.03.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 W Polsce raczej tak, na zachodzie to normalka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts