Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie wybrać rury do wod-kan, jacy producenci, jakie wykonawstwo instalacji?

corey10

Recommended Posts

Jestem obecnie na etapie zbierania wycen od hydraulików na instalację wodno-kanalizacyjną. W necie i tutaj na forum niewiele znalazłem odnośnie materiałów i wykonawstwa a na pewno są jakieś różnice. Proszę Was o jakieś informację jakie to rury są "markowe" i porządne, jaki rodzaj łączenia najlepszy, na co zwrócić uwagę przy rozmowach z hydraulikami i o co ich pytać? Szczególnie nurtuje mnie kwestia rur do wody zimnej i ciepłej jako że nimi płynie woda pitna. Wszędzie są tylko ogólniki że instalacja ma być dobra i tak trwała jak dom i że raczej odchodzi się już od rur miedzianych i stalowych. Jakich konkretnie producentów polecacie?

Dzięki. Tak z ciekawości dlaczego ten polibutylen najlepszy? Napiszesz coś więcej?

Ze strony Nuevy: " instalacje mogą być łączone na wcisk lub zgrzewane" - która metoda lepsza i dlaczego? Gdzieś mi się obiło o oczy tu na forum że zgrzewanie jest najpewniejsze?

Edytowane przez corey10

Poszukaj na jakichś bezstronnych stronach internetowych jaka jest przewaga polibutylenu, np. tu:

http://www.instalacjebudowlane.pl/9650-25-56-polibutylen-do-profesjonalnych-instalacji-wodnych-i-grzewczych.html

http://www.e-instalacje.pl/a/polibutylen-w-instalacjach-wodociagowych-3367.html

Zgrzewa się rury grubsze, natomiast rury w gospodarstwach domowych są na wcisk.

Stąd prostota instalacji.

Gdzieś tu na forum czytałem że niektórzy preferują w domach też zgrzewać, że to ponoć najpewniejsza metoda, ale widzę że Twoje zdanie jest odmienne, pewnie kwestia instalatora - każdy ma inne umiejętności i robi tak jak mu łatwiej.

Przy tym systemie na wcisk nie ma ryzyka nieszczelności?

Jeden z hydraulików zaproponował mi instalację na rurach Wavin ale zgrzewanych. Jest to opcja lepsza, czy gorsza niż Wavin na wcisk ?

Drugi proponuje instalację wykonaną w systemie zaprasowywanym firmy Comap, kształtki wykonane z mosiądzu

Kolejny proponuje też Wavin zgrzewany, ale twierdzi że jest to polipropylen, a nie polibutylen i tylko na polipropylen da gwarancję.

Co wybrać? Doradźcie coś

Edytowane przez corey10