Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

antena bazowa telefoni komorkowej

andrzej 1

Recommended Posts

W odleglosci okolo 60 metrow od mojego domu chca wybudowac antene nadawcza telefoni komorkowej.Czy to sasiedztwo jest bezpieczne dla mnie i mojej rodziny. Informacje na ten temat sa sprzeczne , nie wiem po ktorej stronie lezy prawda. Prosze o pomoc i informacje co robic. Nie wiem nawet jakiej mocy ma byc budowana antena.

Andrzej

Z tego, co wiem, to nie ma (na razie?) potwierdzenia o szkodliwości promieniowania elektromagnetycznego (o częstotliwości ~1-2 GHz), pochodzącego z anten nadawczych stacji bazowych i samych terminali komórkowych na zdrowie człowieka.

Przynajmniej anteny stacji bazowych konstruowane są w ten sposób aby największą moc sygnału generowały równolegle do powierzchni ziemi a zatem bezpośrednio pod anteną, czy nawet kilkadzisiąt metrów od niej nie powinno być potencjalnego zagrożenia dużą mocą sygnału.

Dokładną moc sygnału można sprawdzić. Wystarczy Nokia, aktywowana w tej sieci, do kórej należy rzeczony BTS, komputer, specjalny kabelek i oprogramowanie......

• 4 weeks później...

Gdy telefonii komórkowej analogowej już prawie nie ma, dopiero wychodzi na ile jest szkodliwa. Teraz twierdzą że cyfrowa nie, bo (lista uzasadnień). Jak za 10 lat GSM wyjdzie z użycia, to się okaże że...

---------

Nie ma nieszkodliwego promieniowania EM. Pytanie należy zadać inaczej: czy szkodliwość tego źródła mieści się w ogólnym "szumie" szkodliwych wpływów na jakie jesteśmy narażeni, czy wybija się ponad to tło.

Ja mam na dachu antenę nadawczą rozgłośni radiowej (!!!!!!!) o zasięgu kilkudziesięciu kilometrów (!!!!!!!!), podejrzewam, że w porównaniu z tym stacja telefonii komórkowej to tzw. "pestka". Na pewno nie ma mocy liczonej w kW.

• 1 month później...

Super dyskusja .Ja jednak prosilem o wiadomosci na temat anteny. Przypuszczam iz powstanie ona w poblizu czy ja i moja rodzina mozemy spac spokojnie i nie obawiac sie o zdrowie. Moze ktos mieszka w takim sasiedztwie, lub posiada obiektywna wiedze na ten temat. Prosze o informacje. Jednoczesnie dziekuje za informacje ktore otrzymalem.

_________________Andrzej

[ Ta wiadomość była edytowana przez: andrzej 1 dnia 2002-10-26 07:51 ]

Ja mieszkam w bloku. 2 piętra nad moim mieszkaniem prawie, że w prostej linii jest albo antena stacji bazowej albo jakaś stacja przekaźnikowa radiolinii (do końca nie wiem) - pełno anten na maszcie dość niskim.

Spółdzielnia mówi, że dostała potwierdzenie od eksperta, że nie ma szkodliwośći, ale na Walnym Zgromadzeniu jak zobaczyliśmy to pismo to nie wzbudzało większego zaufania i zleciliśmy powtórną ekspertyzę.

Obawiam, się że nie ma jeszcze odpowiednich norm co do odległości i ewentualnej szkodliwości tego rodzaju promieniowania. Z zasady działania moc stacji bazowej nie jest taka sama w czasie (tak jak w nadajniku radiowym) więc jest to dodatkową komplikacją. Z drugiej strony szkodliwy wpływ fal EM wysokiej częstotliwości jest w miarę zbadany (najbardziej "atakuje" gałki oczne i narządy rodne) i na przykład w pomieszczeniach, gdzie są nadajniki telewizyjne są na podłodze namalowane czerwone linie, poza którymi dłuższe przebywanie jest szkodliwe dla zdrowia (to pamiętam z jakiejś wycieczki ponad 10 lat temu do jakiegoś nadajnika), więc powinno się dać na tej podstawie określić jakieś bezpieczne odległości...

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2002-11-28 09:22 ]

• 5 weeks później...

Trudno mi zająć stanowisko w jakim stopniu jest szkodliwa Stacja Bazaowa Telefoni Cyfrowej. Mogę natomiat podać przykład zajętego przez urząd stanowiska dot. złożonego wniosku w sprawie przebudowy SBTC na dachu budynku mieszkalnego wielorodzinnego. Urząd zgłosił sprzeciw i nałożył obowiązek uzyskania pozwolenia na budowę. W uzasadnieniu urząd pisze, że zakres prac dotyczy inwestycji zaliczanych do grona przedsięwzięć znacząco oddziaływujących na środowisko. Zgodnie z § 2.1 pkt.9 lit. g Rozporządzenia RM z dnia 24.09.2002 r. w sprawie określania rodzajów przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko oraz szczegółowych kryteriów związanych z kwalifikowaniem przesięwzięć do sporządzania raportu oddziaływania na środowisko (Dz.U. nr 179,poz. 1490) - sporządzenia raportu wymaga między innymi instalacje radiokomunikacyjne ... emitujące pola elektromagnetyczne...

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-11-28 15:54 ]

• 3 weeks później...

A na mojej (tzn, tam gdzie pracuję) firmie stoi taki wielki

maszt telefonii komorkowej od lat 4 bodajże, może i więcej.

Jeszcze nic złego nie zaobserwowalismy u siebie. :razz:

Czy może to się odbić za lat ileś tam? Dopiero wówczas

uwidocznić?

A może jakąś chorobę zawodową, z tego powodu, dałoby się wymyśleć? Co Wy na to?

Dzieki, udalo mi sie wstrzymac budowe anteny. Uwazam iz tego typu obiekt powinien powstac z dala od osiedli mieszkaniowych.

Nie bede czekal az okaze sie ze jednak promieniowanie ma wplyw na organizm czlowieka.Chce aby moje dzieci wychowywaly sie w zdrowym srodowisku,ich zdrowiem nie bede ryzykowal. Chce dodac tez iz Gajka pomylila strony. Jej dowcipy powinny trafic na strone ... . Zreszta bez komentarza. Jednak pomysl czasami czy twoje uwagi sa dla ludzi majacych problem zabawne czy tez raczej irytujace. Jezli ktos ma podobny problem co ja chetnie podziele sie adresami stron na ktorych jest duzo pomocnych informaji. Jeszcze raz dziekuje wszystkim za przekazane informacje.