andrzej 1 17.08.2002 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2002 W odleglosci okolo 60 metrow od mojego domu chca wybudowac antene nadawcza telefoni komorkowej.Czy to sasiedztwo jest bezpieczne dla mnie i mojej rodziny. Informacje na ten temat sa sprzeczne , nie wiem po ktorej stronie lezy prawda. Prosze o pomoc i informacje co robic. Nie wiem nawet jakiej mocy ma byc budowana antena. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 17.08.2002 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2002 Z tego, co wiem, to nie ma (na razie?) potwierdzenia o szkodliwości promieniowania elektromagnetycznego (o częstotliwości ~1-2 GHz), pochodzącego z anten nadawczych stacji bazowych i samych terminali komórkowych na zdrowie człowieka. Przynajmniej anteny stacji bazowych konstruowane są w ten sposób aby największą moc sygnału generowały równolegle do powierzchni ziemi a zatem bezpośrednio pod anteną, czy nawet kilkadzisiąt metrów od niej nie powinno być potencjalnego zagrożenia dużą mocą sygnału. Dokładną moc sygnału można sprawdzić. Wystarczy Nokia, aktywowana w tej sieci, do kórej należy rzeczony BTS, komputer, specjalny kabelek i oprogramowanie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 18.08.2002 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2002 Stacje bazowe są czasem umieszczane na dachach budynków mieszkalnych gdzie odległość anten od mieszkania jest pewnie mniejsza niż 60 metrów.Pewnie w świetle DZISIEJSZEJ wiedzy wszystko jest zgodne z normami i nieszkodliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 13.09.2002 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Gdy telefonii komórkowej analogowej już prawie nie ma, dopiero wychodzi na ile jest szkodliwa. Teraz twierdzą że cyfrowa nie, bo (lista uzasadnień). Jak za 10 lat GSM wyjdzie z użycia, to się okaże że... ---------Nie ma nieszkodliwego promieniowania EM. Pytanie należy zadać inaczej: czy szkodliwość tego źródła mieści się w ogólnym "szumie" szkodliwych wpływów na jakie jesteśmy narażeni, czy wybija się ponad to tło. Ja mam na dachu antenę nadawczą rozgłośni radiowej (!!!!!!!) o zasięgu kilkudziesięciu kilometrów (!!!!!!!!), podejrzewam, że w porównaniu z tym stacja telefonii komórkowej to tzw. "pestka". Na pewno nie ma mocy liczonej w kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.10.2002 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2002 Mówi się o niektórych promieniowaniach EM, że są niemierzalne, ale przyrządy do tego przeznaczone nie są doskonałe tak, jak ludzki organizm.Radiesteci bez problemu "mierzą" to, co ponoć niemierzalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 22.10.2002 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2002 No nie! następny o radiestetach! Zwracm Ci uwagę Anonimowy, że wątek o radiestetach i żyłach wodnych jest gdzie indziej. Tamm się wyszalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2002 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2002 z ciebie, gadzino, rzeczywiście niemiła, arogancka gadzina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej 1 26.10.2002 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 Super dyskusja .Ja jednak prosilem o wiadomosci na temat anteny. Przypuszczam iz powstanie ona w poblizu czy ja i moja rodzina mozemy spac spokojnie i nie obawiac sie o zdrowie. Moze ktos mieszka w takim sasiedztwie, lub posiada obiektywna wiedze na ten temat. Prosze o informacje. Jednoczesnie dziekuje za informacje ktore otrzymalem. _________________Andrzej [ Ta wiadomość była edytowana przez: andrzej 1 dnia 2002-10-26 07:51 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 26.10.2002 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 Ja mieszkam w bloku. 2 piętra nad moim mieszkaniem prawie, że w prostej linii jest albo antena stacji bazowej albo jakaś stacja przekaźnikowa radiolinii (do końca nie wiem) - pełno anten na maszcie dość niskim.Spółdzielnia mówi, że dostała potwierdzenie od eksperta, że nie ma szkodliwośći, ale na Walnym Zgromadzeniu jak zobaczyliśmy to pismo to nie wzbudzało większego zaufania i zleciliśmy powtórną ekspertyzę. Obawiam, się że nie ma jeszcze odpowiednich norm co do odległości i ewentualnej szkodliwości tego rodzaju promieniowania. Z zasady działania moc stacji bazowej nie jest taka sama w czasie (tak jak w nadajniku radiowym) więc jest to dodatkową komplikacją. Z drugiej strony szkodliwy wpływ fal EM wysokiej częstotliwości jest w miarę zbadany (najbardziej "atakuje" gałki oczne i narządy rodne) i na przykład w pomieszczeniach, gdzie są nadajniki telewizyjne są na podłodze namalowane czerwone linie, poza którymi dłuższe przebywanie jest szkodliwe dla zdrowia (to pamiętam z jakiejś wycieczki ponad 10 lat temu do jakiegoś nadajnika), więc powinno się dać na tej podstawie określić jakieś bezpieczne odległości... [ Ta wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2002-11-28 09:22 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.10.2002 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 W tym wątku mamy przykład jak osoba nie anonimowa staje się anonimową aby dołożyć innej i tak się zwali winę na anonimowego przecież to obłęd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 26.10.2002 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2002 Wniosek ? Zarejestrować się ? Wtedy nie będzie na kogo zwalać... ? Inny pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 26.11.2002 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2002 Czy ktoś z Was próbował może oprotestowac formalnie takie sąsiedztwo? Jeśli tak, to w jaki sposób i z jakim skutkiem? Ja mam identyczny problem jak Andrzej i zastanawiam się, co można zrobic w tej kwestii. Pozdrawiam i proszę o sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 28.11.2002 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2002 Trudno mi zająć stanowisko w jakim stopniu jest szkodliwa Stacja Bazaowa Telefoni Cyfrowej. Mogę natomiat podać przykład zajętego przez urząd stanowiska dot. złożonego wniosku w sprawie przebudowy SBTC na dachu budynku mieszkalnego wielorodzinnego. Urząd zgłosił sprzeciw i nałożył obowiązek uzyskania pozwolenia na budowę. W uzasadnieniu urząd pisze, że zakres prac dotyczy inwestycji zaliczanych do grona przedsięwzięć znacząco oddziaływujących na środowisko. Zgodnie z § 2.1 pkt.9 lit. g Rozporządzenia RM z dnia 24.09.2002 r. w sprawie określania rodzajów przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko oraz szczegółowych kryteriów związanych z kwalifikowaniem przesięwzięć do sporządzania raportu oddziaływania na środowisko (Dz.U. nr 179,poz. 1490) - sporządzenia raportu wymaga między innymi instalacje radiokomunikacyjne ... emitujące pola elektromagnetyczne... [ Ta Wiadomość była edytowana przez: sanipro dnia 2002-11-28 15:54 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 16.12.2002 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Sanipro, wielkie dzięki za informację! To jest znaczący argument w dyskusjach z urzędnikami w gminie (do tej pory nie było to dla nich oczywiste, że instalacja wieży powinna być poprzedzona badaniami oddziaływania pola na środowisko). Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voo-yeck 17.12.2002 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Sanipro co byśmy bez Ciebie zrobili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 17.12.2002 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 A na mojej (tzn, tam gdzie pracuję) firmie stoi taki wielki maszt telefonii komorkowej od lat 4 bodajże, może i więcej. Jeszcze nic złego nie zaobserwowalismy u siebie. Czy może to się odbić za lat ileś tam? Dopiero wówczas uwidocznić? A może jakąś chorobę zawodową, z tego powodu, dałoby się wymyśleć? Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi 18.12.2002 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Gajka tymczasem popytaj znajomych moze cos zauważyli w twoim zachowaniu i da się podciągnąć. U mnie też stoi taka "antenta" na pobliskim hotelu Może skutkiem ubocznym jest uzależnienie od sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 18.12.2002 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Hehehe Jak chcemy szefa wkurzyć, to mówimy: " a to wszystko przez te antenkę" Szukamy usprawiedliwienia dla swego chwilowego lenistwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 20.12.2002 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Od około 4 lat 50 metrów od mojego domu stoją trzy maszty - całe spektrum polskich operatorów. I nie narzekam - przynajmniej nie mam problemów z zasięgiem A na poważnie - niebezpiecznie by było, gdyby ta odległość wynosiła poniżej 5 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej 1 21.12.2002 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2002 Dzieki, udalo mi sie wstrzymac budowe anteny. Uwazam iz tego typu obiekt powinien powstac z dala od osiedli mieszkaniowych. Nie bede czekal az okaze sie ze jednak promieniowanie ma wplyw na organizm czlowieka.Chce aby moje dzieci wychowywaly sie w zdrowym srodowisku,ich zdrowiem nie bede ryzykowal. Chce dodac tez iz Gajka pomylila strony. Jej dowcipy powinny trafic na strone ... . Zreszta bez komentarza. Jednak pomysl czasami czy twoje uwagi sa dla ludzi majacych problem zabawne czy tez raczej irytujace. Jezli ktos ma podobny problem co ja chetnie podziele sie adresami stron na ktorych jest duzo pomocnych informaji. Jeszcze raz dziekuje wszystkim za przekazane informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts