Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, w projekcie domu z poddaszem nieużytkowym mam ( od dołu): na stropie folia BUDFOL 0,2 mm,na niej 20 cm wełna, na więźbie folia dachowa wstępnego krycia łaty, kontrłaty i dachówka - czyli wszystko w zgodzie ze sztuką budowlaną. Jednakże w przyszłości zamierzam poddasze jednak wykorzystać ,chociażby na pracownię czy kącik do majsterkowania. Pod nieocieplonym dachem temperatura jest prawie taka jak na zewn., wobec tego zaplanowałem dach pomiędzy krokwiami ocieplić . Żeby finansowo nie dokładać 20 cm wełnę ze stropu podzielę na 2 co da 10 cm na stropie i 10 pod dachem. Pytam więc czy to rozwiązanie ma sens a jeśli tak to jakie folie( nisko czy wys. paroprzepuszczalne) i w których miejscach zastosować?Dzięki, pozdrawiam D`arek
https://forum.murator.pl/topic/25301-uk%C5%82ad-warstw-w-poddaszu-nieu%C5%BCytkowym/

Po co wogóle folia ? :roll: przecież pracownia to nie łazienka czy kuchnia, chyba że w tym kąciku do majstrowania będziesz się bardzo pocił :p

A wełne bym dał na dach, pozostawiając ją na stropie nic nie zyskasz, a stracisz na wysokości pomieszczenia

https://forum.murator.pl/topic/25301-uk%C5%82ad-warstw-w-poddaszu-nieu%C5%BCytkowym/#findComment-456758

Witam, w projekcie domu z poddaszem nieużytkowym mam ( od dołu): na stropie folia BUDFOL 0,2 mm,na niej 20 cm wełna, na więźbie folia dachowa wstępnego krycia łaty, kontrłaty i dachówka - czyli wszystko w zgodzie ze sztuką budowlaną. Jednakże w przyszłości zamierzam poddasze jednak wykorzystać ,chociażby na pracownię czy kącik do majsterkowania. Pod nieocieplonym dachem temperatura jest prawie taka jak na zewn., wobec tego zaplanowałem dach pomiędzy krokwiami ocieplić . Żeby finansowo nie dokładać 20 cm wełnę ze stropu podzielę na 2 co da 10 cm na stropie i 10 pod dachem. Pytam więc czy to rozwiązanie ma sens a jeśli tak to jakie folie( nisko czy wys. paroprzepuszczalne) i w których miejscach zastosować?Dzięki, pozdrawiam D`arek

Moim zdaniem takie rozwiązanie 10cm w stropie i 10cm w dachu nie ma sensu. Jeśli chcesz okresowo tylko ogrzewać poddasze to powinieneś dobrze ocieplic zarówno strop jak i dach. Jak chcesz ogrzewać poddasze cały czas to daj całość izolacji w dachu. Ja dałem dobrą izolacje w stropie wtedy zawsze będe kiedyś mógł zrezygnować bezbolesnie z ogrzewania poddasza. Na razie poddasze mam nieskończone i nieocieplone.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/25301-uk%C5%82ad-warstw-w-poddaszu-nieu%C5%BCytkowym/#findComment-457026