Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szalone ceny budowy domu cz2. ostatnia

zyhu

Recommended Posts

Każdy robi jak uważa.

Gdybym ja miał płacić za wynajem to poczekalbym z 3 miesiące. Sytuacja jest dynamiczna.

Inwestycyjnie nie kupiłbym mieszkania.

Mieszkania nigdy (w ostatnich ~20 latach) nie były tanie.

Jak ceny spadły to: "czekamy na dalsze spadki" a jak ceny rosły to "bańka mieszkaniowa" lub "spekulacyjna".

• Odpowiedzi 448
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekawe, bo mieszkanie to inwestycja długoterminowa. Twierdzisz, że to nie opłacalne w skali dekady, dwóch lub trzech? :D

Masz rację.

Jeść nie woła i trzyma ceną. Jest lepszą lokato niż w banku lub GetBack.

Może mniejszy dochód niż na GPW ale, przy uczciwych najemcach, bezproblemowy.

Mieszkania nigdy (w ostatnich ~20 latach) nie były tanie.

Jak ceny spadły to: "czekamy na dalsze spadki" a jak ceny rosły to "bańka mieszkaniowa" lub "spekulacyjna".

Tak myślisz?

To wyobraź sobie że jest rok 2007r miesiąc przed krachem.

Kupił byś mieszkanie na wynajem?

Edytowane przez lipo

każdy zna obecną sytuację.

natomiast coraz więcej widzę komentarzy, że ludzie wolą wynajmować niż kupować.

czemu ? powodów kilka. kilkanaście. dziś ? kilkadziesiąt.

główny: robię swoje, a te robotniki robią to, co trzeba zrobić ( tłumaczę dla czytelników o mniejszym IQ: zarabiam, zyje, i wali mnie stan dachu. ktoś najmie robotnika, żeby wykonał swoje )

takie są obecne trendy. chcecie europy, to pojdziecie do europy

W mojej pipidówce kupiłem w czerwcu 2007r dwupokojowe 50m2 w bloku za 80 000. Teraz takie są wystawione od 160 000- 180 000.

50km dalej ceny niemal dwukrotnie większe ale wiadomo..miasto wojewódzkie :D

A mieszkanie w bloku o pow. 51m2 za 99.000 PLN to dobra cena?

Mieszkanie po remoncie.

Powiat gnieźnieński. Oferta aktualna czyli cena z 2020-03-13.

Jak widać, obecnie tez można tanio kupić.

Edytowane przez d7d

Może jeszcze zdążyłeś przed tym największym skokiem w 2007.

Szczerze... ja nie patrzyłem i nie patrzę na jakieś giełdy,wykresy i przepowiednie. Zarabiałem za granicą, kupowałem mieszkania sobie, rodzicom a później na wynajem. Ceny były i są różne w zależności od lokalizacji. Miasteczko 15tysięczne ma ceny niższe niż 50ciotysięczne a te z kolei ma taniej niż 100tysięczne a wszystkie są od siebie 20-50km. Dla wynajmujących są w moim rejonie 'żniwa' z powodu Ukraińców. Albo oni sami albo firmy ich zatrudniające, płacą 500zł/mc od człeka. Na dodatek nie potrzebują oni ekstra warunków i na takich 50m2 może mieszkać ich ośmioro jak nie więcej. Znam gościa, który sklep spożywczy zlikwidował, postawił ścianki działowe na 100m2 i "skoszarował" przybyszów. Nie wiem ilu ich ma ale łózko przy łóżku stoi. Da mu jakiś bank czy giełda tyle zarobić ?

Składniki decydujące o tym czy coś się opłaca, potrafią być ekstremalnie różne w zależności gdzie się mieszka czy prowadzi biznes. Nie decydują o tym tabelki ekspertów ze stolicy :D

Stosunkowo duże bezrobocie jak na Wielkopolskę.

No i powiat - czyli może być jakaś wieś po-PGRowska.

Ale jakież to może mieć znaczenie dla emeryta z Warszawy, który chce się przeprowadzić w spokojne miejsce? Będzie patrzył jakie jest bezrobocie w miasteczku czy raczej interesują go lasy czy jeziorko gdzie wędkę zarzuci? W lubuskich lasach właśnie takich emerytów z centrum i śląska mamy sporo.

Córka kupiła dwa lata temu 38m2 za 200 000 we Wrocławiu w dwuletnim bloku i była to ponoć mega okazja. Ja mało zawału nie dostałem widząc taką cenę ale cóż, dla niej mieszkanie w pipidówce nie wchodzi w grę, bo się nudzi :D

Edytowane przez Pytajnick

Sprzedaj dzisiaj mieszkanie po cenie ze stycznia...

w gorącej wodzie kąpany jesteś

budowlanka to koło zamachowe gospodarki. ciężko go wprowadzić w ruch, ale jak się kręci, to się jeszcze siłą masy trochę pokręci...

cierpliwości. wszak jutro nie umieramy przecież...