MiroMirek 10.03.2020 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 to jest ciężka, fizyczna praca, której nikt nie chce robić. Dlatego tyle kosztuje. myślisz, że praca "umysłowa" jest lekka ?, zapraszam do korporacji ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 10.03.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Samoroby...Autorze, takie są niestety ceny przy dużych miastach. Moze znajdziesz 20% taniej, ale generalnie to ceny rynkowe w obecnych czasach czy nam się podoba czy nie. Albo zarabiasz i płacisz innym albo się brudzisz jak masz czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 10.03.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Dobrze że robię wszystko sam, na budowie zaoszczędziłem ponad 120 tyś dwa lata temu.Jakbym zarabiał 7-10 tyś miesięcznie to byłoby mnie stać na zlecenie pracy innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 10.03.2020 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Dobrze że robię wszystko sam, na budowie zaoszczędziłem ponad 120 tyś dwa lata temu. Jakbym zarabiał 7-10 tyś miesięcznie to byłoby mnie stać na zlecenie pracy innym. A w jakim czasie zaoszczędziłeś te 120k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2020 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 (edytowane) buhahahahhahaha mogę takich wanien i armatur zamontować 3 dziennie 3600 x 20 dni spoko dlaczego nie montujesz w takim razie? myślisz, że praca "umysłowa" jest lekka ?, zapraszam do korporacji ) większość ludzi woli ją, skoro nie są z zawodu fliziarzami. Edytowane 10 Marca 2020 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 10.03.2020 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 (edytowane) cześć, poprosiłem dobrych fachowców o wycenę wykończenia domu - kompletnie nie mam pojęcia jak się aktualnie kształtują ceny . Czy Waszym zdaniem ceny są rozsądne, wiem , ze dobra jakość kosztuje ale chciałbym mieć jako takie przekonanie, że po prostu nie przepłacam . Dzięki z góry za opinie płytka podłoga,lazienka - cena za m2 = 100 pln sufity k-g -cena za m2 =100 pln p.elektr sufitowe -cena za sztukę 80 pln montaż oświetlenia - cena za punkt 100 pln malowanie - cena za m2 = 15 pln montaż wanny z armaturą = 1200 pln montaż muszli wc - cena za sztukę = 300 pln baterie pod-tynk -cena za sztukę = 600 pln ścianka k-g -cena za m2 = 130 pln Poczytaj tutaj https://kb.pl/porady/cennik-robot-budowlanych-w-roznych-regionach-polski/ Ceny tu podane są mniej więcej realne, jeśli wykonywana praca nie ma dodatkowych niespodzianek. Znajomemu niedawno ekipa wstawiała prysznic podtynkowy (zestaw) i skasowali go 1400zł. Jeśli wszystko co napisałeś będzie robić jedna ekipa, to zapewne zejdą z ceny jak się potargujesz. Taka ciekawostka - za montaż kabiny prysznicowej, która mego inwestora kosztowała 800zł ekipa polecana przez firmę sprzedającą chciała 1000zł dwa lata temu. Ja z kolegą zrobiłem to za 600. Tak mnie ciekawi ten montaż wanny z armaturą. Co konkretnie...bo postawienie na podłodze wanny wolnostojącej a w jakiejś fikuśnej zabudowie i ze schodkami lub w podłodze montowanej robi różnicę. Do narzekaczy napiszę jedno - dziękujcie tym, którzy zawodówki polikwidowali. Brak ludzi, którzy choćby kielnię trzymać potrafili o wykończeniówce nie wspomnę. Gdyby nie Ukraińcy to by dopiero jazda była. Edytowane 10 Marca 2020 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 10.03.2020 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Panie! Jakbym miał takich klientów, to bym już do kraju wrócił Cóż... jest takich klientów sporo, dlatego ja nigdzie się od kilku lat nie wybieram. Kładłem już glazurę po 300zł/m2 ...i to nie cena płytek, tylko moja robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 11.03.2020 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 A od kiedy to jakaś zawodówka człowieka pracować nauczyła, zwłaszcza w budownictwie. Każdy lepszy fachowiec uczył sie od innego fachowca który zawodówki na oczy nie widział ablo widział w zupełnie innej odsłonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorys 11.03.2020 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Cóż... jest takich klientów sporo, dlatego ja nigdzie się od kilku lat nie wybieram. Kładłem już glazurę po 300zł/m2 ...i to nie cena płytek, tylko moja robocizna. No to szacun kolego, bo ja pamiętam ceny sprzed pięciu lat z mego miasta. Max udało się wyciągnąć 75/m2, a standard to było 50-60 pln/m2. Nie piszę o mozaice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brazylia29 11.03.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Nie wiem skąd wam się biorą takie ceny usług ,chyba tylko na tym forum ludzie nakręcają się nawzajem. Sam wykonuję usługi i jak powiem 70-80 zł za metr ludzie mówią dlaczego tak drogo i rezygnują i biora kogoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 11.03.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 To juz tak podpytam z wielkopolskiego bo jestem na tym samym etapie. Lazienka na gotowo, wc zabudowa, wanna, pryszni, plytki, bateria podtynk, gladzie na suficie. Lazienka 7m2 koszt robocizny 5k, mniejsza lazienka 4m2 robota 3.5k, plytki na podloge w pozostalych pomieszczech 50 zl za m2. Jest sens szukac jeszcze kogos innego? Okolice Poznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrick99 11.03.2020 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 To juz tak podpytam z wielkopolskiego bo jestem na tym samym etapie. Lazienka na gotowo, wc zabudowa, wanna, pryszni, plytki, bateria podtynk, gladzie na suficie. Lazienka 7m2 koszt robocizny 5k, mniejsza lazienka 4m2 robota 3.5k, plytki na podloge w pozostalych pomieszczech 50 zl za m2. Jest sens szukac jeszcze kogos innego? Okolice Poznania. dobre ceny, bierz. jak zrobisz to możesz pochwalić się efektami i namiarem na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.03.2020 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 myślisz, że praca "umysłowa" jest lekka ?, zapraszam do korporacji ) A kto Ci karze być korposzczurem? I co tak użytecznego wytwarzasz konkretnie oprócz udawania że pracujesz, i udawania że dużo zarabiasz oraz udawania że chwyciłeś Panna Boga za nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 11.03.2020 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 A kto Ci karze być korposzczurem? I co tak użytecznego wytwarzasz konkretnie oprócz udawania że pracujesz, i udawania że dużo zarabiasz oraz udawania że chwyciłeś Panna Boga za nogi. A co to? Ból popularnej części ciała, że Ciebie nie przyjęli? Czyżby niedostatki intelektualne? https://www.prosteprzecinki.pl/czeste-bledy/karze-czy-kaze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 11.03.2020 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Termin koniec maja poczatek czerwca, ale spoko dam znac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 11.03.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 A co to? Ból popularnej części ciała, że Ciebie nie przyjęli? Czyżby niedostatki intelektualne? https://www.prosteprzecinki.pl/czeste-bledy/karze-czy-kaze Dzieciaku ja jestem na wypasionej emeryturze nie mając 50 mam w dupie wszystko nic nie muszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.03.2020 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 (edytowane) A od kiedy to jakaś zawodówka człowieka pracować nauczyła, zwłaszcza w budownictwie. Każdy lepszy fachowiec uczył sie od innego fachowca który zawodówki na oczy nie widział ablo widział w zupełnie innej odsłonie. No cóż...nie mierz innych swoją miarą. Może dla Ciebie budowa domu to jakiś kosmos technologiczny czy umysłowy a dla innych to nieskomplikowana robota. Zawodówki idealnie pokazywały, kto ma dryg a kto tylko zaliczy lub nie przedmioty zawodowe na trójach. Ja w technikum za zajęciach praktyki zawodowej wybudowałem m.in. komin w przedszkolu, stawiałem ścianki działowe z dziurawki na szóstkę i tynkowałem . To przedszkole stoi do dziś. Byli w klasie tacy, co pędzla się bali o kielni nie wspominając. My mieliśmy praktyki raz w tygodniu, zawodówka trzy razy. Po pierwszym roku z zawodówek odpadało 30% a czasami więcej właśnie z powodu praktyk. Podstawy zdobyte w zawodówce pozwalały przyjąć się do pracy, stanąć przy murze czy maszynie i wykonać zadanie. Wystarczyło mi kilkanaście minut obserwacji i wiedziałem, czy mogę gościa zostawić i się nie bać że coś spierniczy czy raczej nadaje się tylko do noszenia materiałów. Dziś mam kogoś uczyć , płacić mu za to i brać odpowiedzialność za to co robi? Nie mam ochoty, dlatego pracuję z moim kolegą i z tego co widzę większość ludzi którzy coś umieją i mają doświadczenie, to ekipy dwu-trzy osobowe. Duże ekipy to na ogół widać w deweloperce i przy ocieplaniu bloków, tyle że tam standardy jakościowe a raczej ich brak są często widoczne gołym okiem. Na dodatek, gdyby nie ludzie ze Wschodu, to większości z nich by nie było. To są skutki tego, że wymyślono sobie, że w Polsce niepotrzebne są zawodówki a wszyscy mają studiować. W pipidówkach jak moja wykładali przyjezdni profesorowie i z Zielonej Góry i z Gorzowa Wlkp a i z Warszawy jacyś też przybywali na weekendowe wykłady. Edytowane 11 Marca 2020 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.03.2020 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 No to szacun kolego, bo ja pamiętam ceny sprzed pięciu lat z mego miasta. Max udało się wyciągnąć 75/m2, a standard to było 50-60 pln/m2. Nie piszę o mozaice. To akurat była ekstremalna robota - mozaika na sufitach łukowych. Normalne ceny to 100 i w górę w zależności od udziwnień i z równaniem podłoża. Jakoś nigdy nam się nie udało trafić , by było ono gotowe pod płytki. Oczywiście są też tańsi wykonawcy. W naszym rejonie to w ogromnej większości emeryci z mundurówki, którzy sobie po cichu dorabiają. Jak ktoś nie potrzebuje rachunków, gwarancji itp, to ma wybór. W tym całym ambarasie przecież nikt nikogo za szyję nie łapie i nie zmusza do płacenia ile fachowiec zażąda. Problem jest w tym, że niektórzy nie widzą zasad rynkowych kiedy mają za coś zapłacić, ba wręcz odmawiają fachowcowi możliwości wyboru a wybór obecnie ma. Może iść do tego, kto zapłaci więcej, więc korzysta. Mój dach, samo położenie dachówki, obróbki, rynny. Różnica pomiędzy najniższą a najwyższą wyceną - 17 tysięcy. Dopisała pogoda, więc zrobiłem sam z synem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.03.2020 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 To juz tak podpytam z wielkopolskiego bo jestem na tym samym etapie. Lazienka na gotowo, wc zabudowa, wanna, pryszni, plytki, bateria podtynk, gladzie na suficie. Lazienka 7m2 koszt robocizny 5k, mniejsza lazienka 4m2 robota 3.5k, plytki na podloge w pozostalych pomieszczech 50 zl za m2. Jest sens szukac jeszcze kogos innego? Okolice Poznania. Jeśli widziałeś jak robią i Ci to odpowiada, to nie ma się nad czym zastanawiać, tylko podpisywać umowę by nie poszli gdzieś indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 11.03.2020 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 A kto Ci karze być korposzczurem? I co tak użytecznego wytwarzasz konkretnie oprócz udawania że pracujesz, i udawania że dużo zarabiasz oraz udawania że chwyciłeś Panna Boga za nogi. tak zapytam, ile masz lat ?), użyłeś dość ciekawego sformułowania/argumentu ... używano go często w kierunku tzw. "inteligencji" w minionej epoce, kurczę tylko, że to było już ponad 30 lat temu )))) ps. przyznam sam często jestem na bakier z gramatyką ale w kontekście Twojej wypowiedzi użyłbym innego słowa Karze – pochodzi od karać Każe – pochodzi od kazać dodam, że nikogo nie obrażam natomiast w Twojej wypowiedzi można znaleźć wiele negatywnych sformułowań - po co to robisz ?, lubisz obrażać ludzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts