tomus258 10.03.2020 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2020 Cześć, Za parę tygodni zaczynamy budowę domu, przeczytałem sporo tematów o izolacji aby wykonać to w miarę poprawnie, jako że większość tematów jest jednak o domach bez podpiwniczenia mam pewne pytania odnośnie izolacji domu z piwnicą. A mianowicie czy konieczna jest izolacja pomiędzy ławą a ściana piwnicy, ponieważ wykonawca mówi że tam jest niepotrzebna ważniejsza jest między płytą a ścianą parteru, zaś kierownik mówi ze powinna być papa ale między chudym betonem a ławą. Czy między podsypką a chudziakiem powinna być jakaś folia? Czy dopiero na chudziak folia + styropian + wylewka i to wystarcza. Poniżej załączam zdjęcie jak miałoby być to wykonane, proszę o ewentualne sugestie co jest źle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 14.03.2020 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 A mianowicie czy konieczna jest izolacja pomiędzy ławą a ściana piwnicy, ponieważ wykonawca mówi że tam jest niepotrzebna ważniejsza jest między płytą a ścianą parteru, zaś kierownik mówi ze powinna być papa ale między chudym betonem a ławą. Sam robiłem w zeszłym roku piwnicę, ale na płycie fundamentowej i pilnowałem wykonania hydroizolacji (pod płytą), zatem mam nadzieję, że jest dobrze. To Ty tam będziesz mieszkał, a nie wykonawca, więc Tobie musi zależeć na suchej piwnicy, a nie wilgotnej. W Twoim przypadku ławę zaizolowałbym z każdej strony, czyli od spodu na betonie podkładowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts