Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja piwnicy i parteru w domu z podpiwniczeniem

tomus258

Recommended Posts

Cześć,

Za parę tygodni zaczynamy budowę domu, przeczytałem sporo tematów o izolacji aby wykonać to w miarę poprawnie, jako że większość tematów jest jednak o domach bez podpiwniczenia mam pewne pytania odnośnie izolacji domu z piwnicą.

A mianowicie czy konieczna jest izolacja pomiędzy ławą a ściana piwnicy, ponieważ wykonawca mówi że tam jest niepotrzebna ważniejsza jest między płytą a ścianą parteru, zaś kierownik mówi ze powinna być papa ale między chudym betonem a ławą.

Czy między podsypką a chudziakiem powinna być jakaś folia? Czy dopiero na chudziak folia + styropian + wylewka i to wystarcza.

Poniżej załączam zdjęcie jak miałoby być to wykonane, proszę o ewentualne sugestie co jest źle.

Pozdrawiam

izolacja1.jpg

A mianowicie czy konieczna jest izolacja pomiędzy ławą a ściana piwnicy, ponieważ wykonawca mówi że tam jest niepotrzebna ważniejsza jest między płytą a ścianą parteru, zaś kierownik mówi ze powinna być papa ale między chudym betonem a ławą.

Sam robiłem w zeszłym roku piwnicę, ale na płycie fundamentowej i pilnowałem wykonania hydroizolacji (pod płytą), zatem mam nadzieję, że jest dobrze.

To Ty tam będziesz mieszkał, a nie wykonawca, więc Tobie musi zależeć na suchej piwnicy, a nie wilgotnej.

W Twoim przypadku ławę zaizolowałbym z każdej strony, czyli od spodu na betonie podkładowym.

Przejście rury.jpg