mib 07.11.2004 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Myślę o uzyciu kamyczków zamiast kory, którą trzeba odnawiać. Czy oreientujecie sie ile kosztują (cena/m3 lub cena/tonę i ew. info nt ilości ton/m3)? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_weynrob_ 07.11.2004 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Żona mnie powstrzymała przed skomentowniem tego postu--sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 07.11.2004 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 Koło mnie żwir gruby (ok 2 cm) ładny kosztuje ok. 40 zł/tonę. 1m3 to prawie 2 tony. Trochę taniej wychodzą grysy, które mają tę zaletę, że klinują się i wygodniej się po nich chodzi. Pamiętaj jednak, że kora ma tę zaletę, że zakwaszając podłoże utrudnia rozwój trawy i chwastów. Pod kamyki należałoby położyć geowłókninę (ok 3zł/m2), ktora ograniczy wzrost chwastów i uniemożliwi "topienie się" kamyków w podłożu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mib 07.11.2004 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 _weynrob_, podziekuj ode mnie żonie myciek, dzięki za wyczerpującą odpowiedż. ja jestem laikiem w dziedzinie ogrodów, rozglądam się i widzę, że jedni mają kamyki, inni korę, którą trzeba uzupełniać bo zamienia sie z czasem w próchnicę (tak gdzies czytałem na forum) kamyczki wydały mi sie "wygodniejsze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 08.11.2004 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 _weynrob_, podziekuj ode mnie żonie myciek, dzięki za wyczerpującą odpowiedż. ja jestem laikiem w dziedzinie ogrodów, rozglądam się i widzę, że jedni mają kamyki, inni korę, którą trzeba uzupełniać bo zamienia sie z czasem w próchnicę (tak gdzies czytałem na forum) kamyczki wydały mi sie "wygodniejsze". mib - jeżeli wyściókujesz ziemię pod krzewami liściastymi zwirem to pomyśl o tym że warto opadle liście usuwać ze żwiru ( raczej ręcznie niż odkurzczem) - to sporo pracy. Poza tym kora spełnia wiele innych funkcji niż tylko ozdobna np: zabezpiecza korzenie roślin przed przemarzaniem - zwir nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 08.11.2004 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Własnie że odkurzaczem też jest do bani - syzyfowa praca jeżeli to żwir , a nie większe kamienie. To co ma szwagier we żwirze po kilku miesiącach każe wysnuć jeden wniosek - na wiosnę albo nowa warstwa żwiru , albo trzeba się pogodzić z tym że mie będzie wyglądać jak w czasopismie. A co sądzicie o ... węglu drzewnym ? Widzieliśmy ostanio coś takiego - wyglądało nawet ciekawie. Smieci też są mniej widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 08.11.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 A może - zamiast kory - łupki od fistaszków? Brzmi głupio, ale jak ostatnio po weekendzie wynosiłam wiaderko łupków, to pomyśłalam sobie, że na wysypkę pod roślinki ja znalazł? Czy wyjdą chwasty - na pewno, Czy jakaś wartosć odzywcza dla roślin - nie wiem, Ale zawsze jakis pomysł jest, nie No i nic nie kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 09.11.2004 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 A może - zamiast kory - łupki od fistaszków? Brzmi głupio, ale jak ostatnio po weekendzie wynosiłam wiaderko łupków, to pomyśłalam sobie, że na wysypkę pod roślinki ja znalazł? Czy wyjdą chwasty - na pewno, Czy jakaś wartosć odzywcza dla roślin - nie wiem, Ale zawsze jakis pomysł jest, nie No i nic nie kosztuje W świecie, na małych powierzchniach stosuje się czasem ściółkowanie łupinami kakaowca - w sumie podobne do kory...ale ten zapach - na pare m woń czekolady - niesamowite. U nas widziałem kiedyś - worek łupin ok. 40 zł. - troche za drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 09.11.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 A co myślicie o sciółkowaniu szyszkami sosnowymi ?Jest ich w lesie pod dostatkiem i są trwalsze niż kora.W ogrodach gdzie je zastosowano zdają egzamin i ładnie wyglądają. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandar 09.11.2004 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Cześć! Fajny pomysł z tymi szyszkami, tylko trzeba najpierw pomyśleć o zatrudnieniu wiewiórki coby nasionka usuneła. Chyba, że chcesz założyć szkółkę leśną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 09.11.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 pandar Może najpierw sprawdź z ilu szyszek rozsypanych w ogrodzie wyrosną Ci sosny (czy wyrosną) a dopiero później ironizuj. .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 09.11.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 A co myślicie o sciółkowaniu szyszkami sosnowymi ? Jest ich w lesie pod dostatkiem i są trwalsze niż kora. W ogrodach gdzie je zastosowano zdają egzamin i ładnie wyglądają. ... Samodzielnie te szyszeczki, czy na wyściółce z agrowłókniny/kory? Myślę, że między iglakami mogą się dobrze prezentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 09.11.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Szyszki przywozilem z działki leśniej do swojego ogrodu. Wprawdzie wydawało mi się, że przywoże całe ich torby ale po rozsypaniu okazywało się, że jest ich tak mało, że są jedynie ozdobą na warstwie kory. Tak czy inaczej polecam ze względów estetycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-k-a 09.11.2004 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 szyszki są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-k-a 09.11.2004 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 szyszki sa śliczne : pogoda - pięknie wysuszone, mokro pozwijane! nic z nich nie wyrasta,wcale ich tak duzo nie trzeba. mam je między iglakami juz kilka lat niewch sie schowa kora pozdrawiam ana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 09.11.2004 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Sąsiad obok mnie wysypał rabaty... keramzytem. Chwastów raczej nie widzę, o przemarzaniu gruntu nic nie mogę powiedzieć (nie sprawdzałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmurka 10.11.2004 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 [http://foto.onet.pl/upload/0/29/_375361_n.jpg Takie kamyki mam w swoim ogrodzie! Sa dosyc duże, ciężkie i ładnie wyglądają. Wyłożylam je na czarną włókninę, która przepuszcza wodę, ogranicza parowanie i chwasty mają trudniej. Kora tez mi się podoba, ale powinna być gruba i należy dać dosyć grubą warstwę,żeby jej wiatr nie rozwiewał po ogrodzie. Jest to kamień płukany, za tonę płaciłam 26zł. Zobaczę jak się sprawdzi, mam go dopiero od lata tego roku. Mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mib 10.11.2004 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 sooper! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 10.11.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2004 Czy ktoś stosował posiekane gałęzie na wyściółke? (tzw.zrębki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 15.11.2004 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 A ja wczoraj widziałam grządkę wyściółkowaną - igłami sosnowymi.Wyglądała bardzo ładnie. Czy ktoś wie jak takie rozwiązanie sprawdza się w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts