Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamyczki zamiat kory

mib

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koło mnie żwir gruby (ok 2 cm) ładny kosztuje ok. 40 zł/tonę. 1m3 to prawie 2 tony. Trochę taniej wychodzą grysy, które mają tę zaletę, że klinują się i wygodniej się po nich chodzi.

Pamiętaj jednak, że kora ma tę zaletę, że zakwaszając podłoże utrudnia rozwój trawy i chwastów. Pod kamyki należałoby położyć geowłókninę (ok 3zł/m2), ktora ograniczy wzrost chwastów i uniemożliwi "topienie się" kamyków w podłożu.

_weynrob_, podziekuj ode mnie żonie :wink:

myciek, dzięki za wyczerpującą odpowiedż. ja jestem laikiem w dziedzinie ogrodów, rozglądam się i widzę, że jedni mają kamyki, inni korę, którą trzeba uzupełniać bo zamienia sie z czasem w próchnicę (tak gdzies czytałem na forum) kamyczki wydały mi sie "wygodniejsze".

_weynrob_, podziekuj ode mnie żonie :wink:

myciek, dzięki za wyczerpującą odpowiedż. ja jestem laikiem w dziedzinie ogrodów, rozglądam się i widzę, że jedni mają kamyki, inni korę, którą trzeba uzupełniać bo zamienia sie z czasem w próchnicę (tak gdzies czytałem na forum) kamyczki wydały mi sie "wygodniejsze".

mib - jeżeli wyściókujesz ziemię pod krzewami liściastymi zwirem to pomyśl o tym że warto opadle liście usuwać ze żwiru ( raczej ręcznie niż odkurzczem) - to sporo pracy.

Poza tym kora spełnia wiele innych funkcji niż tylko ozdobna np: zabezpiecza korzenie roślin przed przemarzaniem - zwir nie

Własnie że odkurzaczem też jest do bani - syzyfowa praca jeżeli to żwir , a nie większe kamienie.

To co ma szwagier we żwirze po kilku miesiącach każe wysnuć jeden wniosek - na wiosnę albo nowa warstwa żwiru , albo trzeba się pogodzić

z tym że mie będzie wyglądać jak w czasopismie.

A co sądzicie o ... węglu drzewnym ? Widzieliśmy ostanio coś takiego - wyglądało nawet ciekawie. Smieci też są mniej widoczne.

A może - zamiast kory - łupki od fistaszków?

Brzmi głupio, ale jak ostatnio po weekendzie wynosiłam wiaderko łupków, to pomyśłalam sobie, że na wysypkę pod roślinki ja znalazł?

Czy wyjdą chwasty - na pewno,

Czy jakaś wartosć odzywcza dla roślin - nie wiem,

Ale zawsze jakis pomysł jest, nie :wink:

No i nic nie kosztuje :D

A może - zamiast kory - łupki od fistaszków?

Brzmi głupio, ale jak ostatnio po weekendzie wynosiłam wiaderko łupków, to pomyśłalam sobie, że na wysypkę pod roślinki ja znalazł?

Czy wyjdą chwasty - na pewno,

Czy jakaś wartosć odzywcza dla roślin - nie wiem,

Ale zawsze jakis pomysł jest, nie :wink:

No i nic nie kosztuje :D

W świecie, na małych powierzchniach stosuje się czasem ściółkowanie łupinami kakaowca - w sumie podobne do kory...ale ten zapach - na pare m woń czekolady - niesamowite.

U nas widziałem kiedyś - worek łupin ok. 40 zł. - troche za drogo...

A co myślicie o sciółkowaniu szyszkami sosnowymi ?

Jest ich w lesie pod dostatkiem i są trwalsze niż kora.

W ogrodach gdzie je zastosowano zdają egzamin i ładnie wyglądają.

...

Samodzielnie te szyszeczki, czy na wyściółce z agrowłókniny/kory?

Myślę, że między iglakami mogą się dobrze prezentować.

[http://foto.onet.pl/upload/0/29/_375361_n.jpg

Takie kamyki mam w swoim ogrodzie!

Sa dosyc duże, ciężkie i ładnie wyglądają. Wyłożylam je na czarną włókninę, która przepuszcza wodę, ogranicza parowanie i chwasty mają trudniej.

Kora tez mi się podoba, ale powinna być gruba i należy dać dosyć grubą warstwę,żeby jej wiatr nie rozwiewał po ogrodzie.

Jest to kamień płukany, za tonę płaciłam 26zł.

Zobaczę jak się sprawdzi, mam go dopiero od lata tego roku. Mnie się podoba :)