sixis 11.03.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2020 Witam Dzisiaj dostałem pismo z Enea ,odpowiedź na zapewnienie energii ,pod planowaną budowę domu. O co chodzi z budową stacji transformatorowej ,jak ma ona wyglądać i kto ma za to zapłacić ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.03.2020 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Ciebie jako odbiorcy energii budowa podstacji nie interesuje. Nie będziesz także za nią płacił. Twoje opłaty związane z przyłączeniem obiektu i działki do sieci zostały określone w warunkach przyłączenia które dostałeś. Pismo jest jedynie informacją która określa iż przyłączenie Twojego domu i działki jest uzależnione od rozbudowy sieci średniego napięcia.Dzieje się tak ze względu na ilość działek do przyłączenia a także na ograniczoną moc transformatora który dotychczas zasila pobliskie działki. Z tego względu nie jest mozliwa tylko rozbudowa niskiego napięcia i konieczna jest rozbudowa sieci średniego napięcia oraz postawienia nowego transformatora SN/NN który zaopatrzy w energię działki budowlane które czekają na przyłączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sixis 13.03.2020 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2020 Dziękuje z odpowiedź. Człowiek z Enea oświadczył że, pod budowę stacji potrzebuje wydzielić działkę 6x5m i najlepiej ją odkupić po cenach rynkowych : czy to nie za duże wymiary jak na taką stację i czy nie lepiej zrobić użytkowanie wieczyste pod tą stację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.03.2020 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 (edytowane) Stacja to nie tylko budynek z transformatorem ale także podziemne uzbrojenie w uziom. Jeśli potrzebują to niech wydzielają. Czy to ma być z Twojego gruntu? To jest ich sprawa a odpowiedź ludka z ENEA dotyczyła prawdopodobnie Twojego pytania o czas realizacji.Wieczystego użytkowania już nie ma . Edytowane 16 Marca 2020 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sixis 19.03.2020 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Jak wynika w piśmie, to ja mam wydzielić ze swojej działki i wskazać miejsce. O czas realizacji nie pytałem nawet.No to zostanie sprzedaż, chyba że, są inne sposoby żeby udostępnić im działkę, może bez opłat, ale w zamian za obniżenie kosztów przyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 20.03.2020 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Musi być wydzielona notarialnie jeśli mają takie wymogi. Będziesz chciał kiedyś sprzedać chalupę to kto Ci kupi z transformatorem wpisanym w księgę wieczystą wraz ze służebnością ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 22.03.2020 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 No dobra ale dlaczego to ma być z Twojej działki? Tylko dlatego, że na Ciebie trafiło? Dla mnie bez sensu. Gdybyś starał się o prąd np za rok to stacja mogłaby być na działce sąsiada bo on wcześniej chciał prąd i na niego "padło" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sixis 22.03.2020 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Apacer - podział geodezyjny wystarczy - wstępny do wystąpienia z wnioskiem o przyłączenie do sieci. Dopiero jak będą chcieli odkupić zaakceptowane miejsce to chyba notarialnie. boconek03 - jest jedna działka i 5 właścicieli ,po podziale będzie 5 działek i każdy będzie miał swoją. W okolicy ,brak innych działek pod budowę ,same pola i lasy - własnościowe.Budować chcą się na chwilę obecną tylko 2 osoby, a z mojej dlatego ,że tylko ona ma dostęp do drogi publicznej, pozostałe będą miały dojazd z wydzielonej z działek drogi prywatnej.Przy działkach idzie tylko linia niskiego napięcia a to ma być za mało, dlatego potrzebna stacja .Więc innych opcji na chwilę obecną brak. Ale może uda się coś w zamian ugrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts