Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła do domu 113m2 - prosze o pomoc

sir.COLA

Recommended Posts

Witam

projekt: http://e-projekty.pl/projekt-domu-fabia-v-WRP1552

charakterystyka energetyczna:

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/7iny

1) instalator zaproponował mi pompę ciepła NIBE 6kW czy nie za mała do takiego domku (ogrzewanie 100% podłogowe + CWU 4 osoby) - co myślicie o tej firmie i mocy pompy??

2) instalator proponuje powietrzną a nie gruntową (ze względu na koszty) co wy myślicie??

3) dodatkowo pompa będzie chłodzić w lecie (twierdzi ze chłodzenie podłogówka jest najwygodniejsze i ze nie czuć różnicy temperatur w ogrzewaniu i chłodzeniu podłogi) czy zgadzacie się z tym ? czy lepiej zamontować zwykłą klime ??

dziekuję za odpowiedz

pozdrawiam

P.S. będę jeszcze montował fotowoltanike oraz rekuperacje - proszę o info czy 10KW starczy na to wszystko oraz potrzeby bytowe ??

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

6kW to powinno być ok, pytanie który wynalazek ci proponuję, bo Nibe ma różne powietrze woda. Tak, powietrzna pompa to super i sprawdzone rozwiązanie. Co do chłodzenia podłogówka to się nie wypowiem. Ale na pewno komfort z klimatyzacji jest lepszy. 10kW PV to gruba przesada. Mam podobny metraż i zastanawiam się nad 6 po roku używania domu.

sir.COLA

1) instalator zaproponował mi pompę ciepła NIBE 6 kW czy nie za mała

do takiego domku (ogrzewanie 100% podłogowe + CWU 4 osoby)

- co myślicie o tej firmie i mocy pompy??

Proponuje;

1/ Zrobić profesjonalne OZC budynku, żeby później nie żałować,

2/ Instalatora szukać jak najbliżej domu,

3/ Wybierając pompę, warto znać jakimi mocami dysponuje przy temperaturze - 20 C,

4/ Obecnie pompy powietrzne, to jest dobry wybór,

5/ Ogrzewanie stóp to dobry kierunek, natomiast ich chłodzenie ???

6/ 12 154 kWh - całkowite roczne zużycie energii na ogrzewanie;

......przy ogrzewaniu pompą ciepła + podłogówka, to pompa na ogrzewanie

zużyje około 3500 kWh.

Edytowane przez Andrzej5101

Faktycznie ostatnio sprzedaje się coraz więcej powietrznych pomp ciepła. Wynika to z faktu, że swoją efektywnością już praktycznie dogoniły gruntowe, a są dużo tańsze. W połączeniu z fotowoltaiką dają w pełni samowystarczalny system.

Oczywiście, pompę możesz z powodzeniem wykorzystać również do chłodzenia pomieszczeń.

Zapraszam do złożenia zapytania ofertowego. Nasi specjaliści dobiorą pompę specjalnie na potrzeby Twojego domu, a to rozwiązanie całkowicie bezpłatne: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html

Możesz też skorzystać z naszej sieci sprzedaży i wpisując kod pocztowy znaleźć naszego partnera, najbliżej swojej okolicy. https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/siec-sprzedazy.html

witam .

dziekuje wszystkim za pomoc.

wstepna decyzja zapadla - pompa ciepla (jeszcze nie wiem jaka) 100% podłogówki (chlodzenie przez podloge takze) reku + fotowoltanika.

jezeli posiadacie jakies sprawdzone firmy co zajmuja sie instalacja pompy ciepła, rekuperacji, fotowoltaniki i najlepiej instalacji wodn-kanaliz i podłogówki to prosze o podanie tutal lub na PW

z gory dziekuje za pomoc

Witam

projekt: http://e-projekty.pl/projekt-domu-fabia-v-WRP1552

charakterystyka energetyczna:

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/7iny

1) instalator zaproponował mi pompę ciepła NIBE 6kW czy nie za mała do takiego domku (ogrzewanie 100% podłogowe + CWU 4 osoby) - co myślicie o tej firmie i mocy pompy??

2) instalator proponuje powietrzną a nie gruntową (ze względu na koszty) co wy myślicie??

3) dodatkowo pompa będzie chłodzić w lecie (twierdzi ze chłodzenie podłogówka jest najwygodniejsze i ze nie czuć różnicy temperatur w ogrzewaniu i chłodzeniu podłogi) czy zgadzacie się z tym ? czy lepiej zamontować zwykłą klime ??

dziekuję za odpowiedz

pozdrawiam

P.S. będę jeszcze montował fotowoltanike oraz rekuperacje - proszę o info czy 10KW starczy na to wszystko oraz potrzeby bytowe ??

Czyli co , dom masz 113 m2 a powierzchni do ogrzania 175 m2 ?! . 8,1 kw potrzeba dla -18*C na zewnątrz , przy takim domu 113 m2 niemożliwe.

113 to pow użytkowa - na tej stronie podaje sie pow zabudowy i ze garaz jest w bryle i ona sama liczy

A potem podaje, że powierzchnia, którą podałeś jako powierzchnię zabudowy to Powierzchnia ogrzewana 175m2 (parter) i liczy bzdury.

Chcesz mieć rzetelną podstawę do podjęcia decyzji na dziesiątki tysięcy - zamów za kilka stówek OZC i projekt ogrzewania pod którym się ktoś podpisze i weźmie za nie odpowiedzialność. Szybko się zwróci.

Widziałeś na FM zadowolonych użytkowników chłodzenia podłogą? Bo ja kojarzę tylko niezadowolonych.

Edytowane przez Kaizen

Proszę rozwiń to bo ja nie mogę tego zrozumieć w jaki sposób tak może być gdzie PC nigdy nie grzeje CO i CWU razem w jednym czasie .

Policz czas grzania cwu . Bywa ,że przy zbiorniku 200 l moze zabraknąc , a czas ogrzania kolejnej porcji jest nieakceptowalnie długi, oczywiści można postawi 300 a nawet 400 l .Ale to zazwyczaj mały dom .( bo mała moc obliczeniowa ) a ludzi może być czworo.

Mam takie sygnały od użytkowników pomp które uruchamiałem

• Like 1

Policz czas grzania cwu . Bywa ,że przy zbiorniku 200 l moze zabraknąc

Jak ktoś zużywa z 100l dziennie CWU o temperaturze 55* to potrzebuje grzać z mocą 4kW przez 82 minuty na dobę. Niezależnie do tego, czy ma zasobnik 100l, czy 1000l - to nie wpływa znacząco na potrzebę mocy grzewczej ani na czas grzania (znacząco - bo co do zasady większy zasobnik ma większe straty postojowe, dlatego mniejszy będzie zużywał odrobinę mniej, większy odrobinę więcej ciepła/prądu - ale oczywiście może być większy lepiej ocieplony = z mniejszymi stratami niż mniejszy badziewnie ocieplony).

A i tak wąskim gardłem często jest wężownica - i co z tego, że pompa ma 12kW jak przy dT jaką się kieruje sterowanie pompy wężownica jest w stanie oddać tylko 4kW do wody?

Dokładnie tak , z tym że nie koniecznie będzie to 82 minuty w jednym ciągu , przy dobrej nastawie , rozbije się to na 4-5 dogrzewań na dobę , 15-20 minut każde i system CO nawet tego ,,nie zauważy"A wielkość zasobnika trzeba dobrać , do przewidywanego zapotrzebowania , czyli tutaj raczej fachman19 popełnił błąd

Mi się też tak wydaje właśnie że to nie do końca sensowne ( choć możliwe przy nieprzemyślanej instalacji ) , Bo inaczej co... przy domu np. 3 litrowym muszę zamontować PC 10-12 bo do kąpieli będzie kolejka 6 osób ? bezsensu .

To odwieczny spór - dodawać na CWU czy nie , przewymiarować PC na zimę 1000 lecia czy nie ...

Co instalator to różne szkoły i upodobania ....