pawnook 12.03.2020 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Witam wszystkich, pomału przymierzam się do pracy glazurnika, mierząc okna taraoswe oraz fix do podłogi, płytka razem z klejem powinna mieć 22 mm. Przeglądając ofertę płytek podłogowych większość ma 8-10-12 mm. Czy brakujących mm na klej nie jest trochę za dużo? jak to rozwiązać? Glazurnik jest w stanie położyć płytkę 10mm plus klej na 22mm? straszy mnie dużymi kosztami za klej (ogrzewanie podłogowe) oraz tym, ze musiałby kłaść klej na dwa razy - pierwszy aby podnieść poziom, a drugi już na przyklejenie płytki.Bardzo proszę o porady jak to rozwiąząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 12.03.2020 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Różnicę na wysokości trzeba zlikwidować .Więc dużo tutaj nie wymyślisz. najprostszy - masa wyrównująca plus klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 12.03.2020 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Rozumiem, ze masa wyrownujaca to pieresza warstwa, wysycha i dopiero na to klej z plytka?A gdyby wybrac plytki 12mm jest szansa polozyc to na kleju zeby wyszlo 22? Czy tez trzeba podnosic jakas masa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Co się stanie, jak podłoga będzie te kilka mm niżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 12.03.2020 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Obok hst mam rowniez fixa w salonie, i zeby wejsc plytka na rame a nie pod(chyba tak powinno byc?) Mam wlasnie 22mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Obok hst mam rowniez fixa w salonie, i zeby wejsc plytka na rame a nie pod(chyba tak powinno byc?) Mam wlasnie 22mm. Nie dajesz żadnej listwy? Zostawiasz szczelinę dylatacyjną widoczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 12.03.2020 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Panie Kaizen będąc szczerym nie wziąłem tego pod uwagę. Myślałem, że do ramy dojeżdzamy płytką zostawiając szczelinę na silikon? Czyli przy Fixie montujemy listwę taką jak przy ścianach czy masz na myśli inną listwę? Wówczas przy fixie dojeżdżam płytką na równo z ramą (aby nie wchodzić pod ramę) montuję listwę i przy hst godzę się z minimalnym 5mm progiem. Wtedy wyjdzie jakieś 17mm na płytkę z klejem, a to już pewnie może się udać z gresem 10-12mm.Dobrze zrozumiałem Kaizen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2020 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Jastrych może pracować też w pionie (krawędzie mogą dosyć znacznie się unosić - zwłaszcza w czasie wygrzewania a jak nie wygrzejesz skutecznie, żeby wilgoć w głębi była podobna, jak na wierzchu to i później). Więc i tak nie możesz wjechać pod próg "na styk" - musisz umożliwić wylewce ruch i w poziomie, i w pionie. Sposobów jest wiele - możesz dać sznur dylatacyjny i fugę silikonową (albo i bez sznura), listwę drewnianą, metalową czy plastikową czy ćwierćwałek - dobierz w zależności od preferencji estetycznych i konkretnej sytuacji. Jak obniżając podłogę zyskasz dylatację pionową - to tylko się cieszyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts