damian_52 12.03.2020 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Proszę o informacje o czym nie zapomnieć przy instalacji elektrycznej oraz hydraulicznej. O czym nie zapomnieć przed tynkami oraz posadzkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 12.03.2020 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 temat rzeka. instalacja wod-kan: a) kran na zewnątrz domu b) stacja filracji wody jeśli masz kiepską wodę z sieci c) wężyk z wodą do lodówki (kostkarka) instalacja elektyczna a) przejść się po domu, wyobrazić sobie co gdzie bedzie i sprawdzić czy są tam punkty (gniazdka i światło) b) gniazdka na zewnatrz budynku c) gadzety: alarm, rolety, kamery, TV, sieć LAN, czujniki dymu, gazu, zmierzchu, wiatru. d) sterowanie swiatłem w garazu (np czujnik ruchu lub przy otwarciu bramy z zewnatrz) e) kable do furtki, oczyszczalni, domofonu INNE: rura z powietrzem do kominka (przed posadzkami) Ps. ja robilem elektyke w październiku. Teraz bym ją położył w korytkach na chudziaku, łatwiej do układania sytropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corey10 12.03.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2020 Świetny temat ! Prosimy o więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 15.03.2020 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 W innym wątku ktoś szukał lodówki ze stałym podłączeniem do źródła wody i okazało się, że obecnie większość lodówek ma tylko pojemnik na wodę. Nie rozgryzałem tego tematu jeszcze, kupno lodówki przede mną.Do elektryki dodałbym okablowanie do fotowoltaiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 19.03.2020 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 (edytowane) INNE: rura z powietrzem do kominka (przed posadzkami) Jakiego kominka, gazowego? Kto teraz w ogóle poświęca środki i przestrzeń się na montaż kominków w salonie?? Ludzie... to nie te czasy! Jak chcecie ogrzewać chałupę, to sobie załóżcie PV, a nie babrać się z popiołami z kominka... Edytowane 19 Marca 2020 przez Misterhajt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian_52 04.05.2020 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2020 Dużo postów jest na temat czego nie zapomnieć przy elektryce. Mało natomiast jest tematów o czym nie zapomnieć przy hydraulice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 05.05.2020 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Jakiego kominka, gazowego? Kto teraz w ogóle poświęca środki i przestrzeń się na montaż kominków w salonie?? Ludzie... to nie te czasy! Jak chcecie ogrzewać chałupę, to sobie załóżcie PV, a nie babrać się z popiołami z kominka... Klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.05.2020 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Gniazdka pod przyszła klimę - pod sufitem.Wyprowadzenie prądu pod ozdoby świąteczne - pod dachem lub ogród. Gniazda podpięte pod wyłącznik w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Mi 06.05.2020 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2020 Zrobiłbym kanał góra-dół do rozbudowy instalacji, a jeżeli sufit podwieszany to dodatkowy kanał poziomy. Dobrze jest też zrobić kanał z wyjściem za zewnątrz. Dałbym Trochę większą rozdzielnię, aby można ja było rozbudować.Na etapie budowy nie da sie przewidzieć wszystkiego i potem gdzieś czegoś brakuje. Można też robić na zapas, ale to niestety kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 08.05.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2020 Taki kanał nazywa się "szacht instalacyjny", głównie stosowany w blokach, kamienicach. Potwierdzam, bardzo się przydaje. Sam to zrobiłem z rury fi160 albo 200. Połączyłem stryszek -> poddasze użytkowe -> pom. techniczne. Z każdego poziomu mam tam dostęp. Ponadto, zostawiłem przekuty otwór w ścianie między pom. technicznym a mieszkalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hansds 10.04.2022 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Jakiego kominka, gazowego? Kto teraz w ogóle poświęca środki i przestrzeń się na montaż kominków w salonie?? Ludzie... to nie te czasy! Jak chcecie ogrzewać chałupę, to sobie załóżcie PV, a nie babrać się z popiołami z kominka... Kto teraz w ogóle bawi się w budowę domu??? Chyba jakiś wariat!! Przecież można WYNAJĄĆ, zamiast babrać się w budowanie domu!! Ludzie! To nie te czasy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 11.04.2022 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Zasilanie el. do rekuperatora.Odkurzacz centralny, rury po chudziaku i kabelki do sterowania (włączania odkurzacza) przy każdym gniazdku.Gniazdo odkurzacza na zewnątrz (lub w garażu) do sprzątania samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpam 27.07.2022 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Ja jeszcze wyprowadziłbym prąd do zasilania samochody elektrycznego w garażu i na podjeździe (tak na przyszłość)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 28.07.2022 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 # przy rozdzielaczu (-ach) ogrzewania podłogowego# przy piecu CO# przy centralce domowej sieci (szafa rack, switch, monitoring, automatyka)# blisko drzwi wyjściowych (front, ogródek)# w garażu# za TV# w kuchni - OBOK (a nie za) sprzętów AGD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts