Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O czym nie zapomnieć przy elektryce oraz hydraulice

Recommended Posts

temat rzeka.

instalacja wod-kan:

a) kran na zewnątrz domu

b) stacja filracji wody jeśli masz kiepską wodę z sieci

c) wężyk z wodą do lodówki (kostkarka)

instalacja elektyczna

a) przejść się po domu, wyobrazić sobie co gdzie bedzie i sprawdzić czy są tam punkty (gniazdka i światło)

b) gniazdka na zewnatrz budynku

c) gadzety: alarm, rolety, kamery, TV, sieć LAN, czujniki dymu, gazu, zmierzchu, wiatru.

d) sterowanie swiatłem w garazu (np czujnik ruchu lub przy otwarciu bramy z zewnatrz)

e) kable do furtki, oczyszczalni, domofonu

INNE:

rura z powietrzem do kominka (przed posadzkami) :)

Ps. ja robilem elektyke w październiku. Teraz bym ją położył w korytkach na chudziaku, łatwiej do układania sytropianu.

INNE:

rura z powietrzem do kominka (przed posadzkami) :)

Jakiego kominka, gazowego?

Kto teraz w ogóle poświęca środki i przestrzeń się na montaż kominków w salonie?? Ludzie... to nie te czasy! Jak chcecie ogrzewać chałupę, to sobie załóżcie PV, a nie babrać się z popiołami z kominka...

Edytowane przez Misterhajt
  • Like 1

• 1 month później...

Zrobiłbym kanał góra-dół do rozbudowy instalacji, a jeżeli sufit podwieszany to dodatkowy kanał poziomy. Dobrze jest też zrobić kanał z wyjściem za zewnątrz. Dałbym Trochę większą rozdzielnię, aby można ja było rozbudować.

Na etapie budowy nie da sie przewidzieć wszystkiego i potem gdzieś czegoś brakuje. Można też robić na zapas, ale to niestety kosztuje.

Taki kanał nazywa się "szacht instalacyjny", głównie stosowany w blokach, kamienicach. Potwierdzam, bardzo się przydaje. Sam to zrobiłem z rury fi160 albo 200.

Połączyłem stryszek -> poddasze użytkowe -> pom. techniczne. Z każdego poziomu mam tam dostęp. Ponadto, zostawiłem przekuty otwór w ścianie między pom. technicznym a mieszkalnym.

• 1 year później...
Jakiego kominka, gazowego?

Kto teraz w ogóle poświęca środki i przestrzeń się na montaż kominków w salonie?? Ludzie... to nie te czasy! Jak chcecie ogrzewać chałupę, to sobie załóżcie PV, a nie babrać się z popiołami z kominka...

Kto teraz w ogóle bawi się w budowę domu??? Chyba jakiś wariat!! Przecież można WYNAJĄĆ, zamiast babrać się w budowanie domu!! Ludzie! To nie te czasy!!

• 3 months później...