Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko tyle by nie wnioskować o wszystkich przychodniach w kraju na podstawie kontroli w jednym powiecie (na ponad 300 w kraju).

Trzeba było dopisać: 'jak działały przychodnie w powiecie grodziskim w czasie "pandemii".'

Edytowane przez budowlany_laik

Tylko tyle by nie wnioskować o wszystkich przychodniach w kraju na podstawie kontroli w jednym powiecie (na ponad 300 w kraju).

Trzeba było dopisać: 'jak działały przychodnie w powiecie grodziskim w czasie "pandemii".'

No tak. Masz rację. ;)

PS. Tylko u mnie było podobnie. :yes: Jak u Ciebie nie pytam, bo znów byłoby za dużo pytań, ale wiadomo u niektórych było inaczej. :D

tak, wszystko funkcjonuje normalnie ;)

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26371631,alarmujacy-raport-rmf-drastycznie-spadla-liczba-zabiegow-w.html#do_w=46&do_v=58&do_a=287&s=BoxNewsMT

Przedstawiciele największych medycznych towarzystw naukowych w Polsce w rozmowach z RMF FM podkreślają, że:

nawet o 70 proc. spadła liczba planowanych zabiegów kardiologicznych,

o 25 proc. mniej zabiegów wykonano u osób po udarze mózgu,

pacjentów z cukrzycą w szpitalach jest o ponad połowę mniej niż rok temu (to głównie osoby z zaawansowanym zespołem stopy cukrzycowej, na granicy amputacji),

ponad jedna trzecia kobiet mniej zgłosiła się z podejrzeniem nowotworu piersi.

Powyższe liczby to efekt trwającej epidemii koronawirusa i działań szpitali, które nie chcą stać się ogniskiem SARS-CoV-2 lub samych pacjentów, którzy obawiają się zakażenia. I tak wiosną chorzy z ostrymi zawałami serca nie zgłaszali się do placówek medycznych, więc liczba zabiegów spadła nawet o 40 procent.

Niepokojące dane płyną również z Narodowego Instytutu Onkologii w Warszawie - m.in. znacznie mniej kobiet zgłasza się z podejrzeniem nowotworu piersi.

Odnosze się do szkodliwej ustawy piątka dla zwierząt. To można jakiś debilizm na wirusa uchwalić:)

Aaa. Nie złapałem. ;) No jest problem. Mam kumpla co ma fermę indyków.

A wracając do drobnoustroju to nie było? Przecież było jak np. zakaz wchodzenia do lasu. :bash:

PS. Dobrze, że mam swój.

No może to tylko w jednym powiecie . :lol2: Może jeden lekarz coś tam powiedział, a tu takie wnioski od razu są wyciągane. :lol2:

;)

A wracając do drobnoustroju to nie było? Przecież było jak np. zakaz wchodzenia do lasu. :bash:

PS. Dobrze, że mam swój.

Ja się zastawiałem o co im wszystkim chodzi . Można wziaść kosiarkę i dwa razy w tygodni parę kilometrów przejść. Można rozpalić grila pobujać się w hamaku, popływać w basenie.

A w TV jakiś aktorzyna musiał jezdzić jako kurier aby związać koniec z końcem.

O co to pierdolenie jak se pościelisz tak się wyśpisz. Nawet jak siedzisz w bloku otwierasz poduszkę finansowa i siedzisz rok na dupie a tu po dwuch tygodnie lockwownu miska właściciela zjadła.

Fakt z lasem przesadzili ale mieli dane jakie mieli i zrobili co zrobili i to było błędne jednak teraz restrykcje są za łagodne co gorsze obecne nie są egzekwowane.

Jedyna panika jaka widać, słychać i czuć to panika antycovidowców.

Pozostali zachowują się normalnie. :)

Mylisz się. Tych prawdziwych antycovidowcow to jest garstka. Zdecydowana większość ludzi żyje normalnie, nie martwi się maskami itp (przynajmniej u mnie w mieście), czasem założą, czasem nie. Normalnie chodzą po restauracjach, wyjeżdżają... Są też tacy co zamykają się w 4 ścianach i trzęsą ze strachu przy okazji pisząc setki postów dziennie na przeróżnych forach :)

Mylisz się. Tych prawdziwych antycovidowcow to jest garstka. Zdecydowana większość ludzi żyje normalnie, nie martwi się maskami itp (przynajmniej u mnie w mieście), czasem założą, czasem nie. Normalnie chodzą po restauracjach, wyjeżdżają... Są też tacy co zamykają się w 4 ścianach i trzęsą ze strachu przy okazji pisząc setki postów dziennie na przeróżnych forach :)

Bardzo podobnie to postrzegam :)

No tak. Masz rację. ;)

PS. Tylko u mnie było podobnie. :yes: Jak u Ciebie nie pytam, bo znów byłoby za dużo pytań, ale wiadomo u niektórych było inaczej. :D

Mógłbym napisać jak 'u mnie', ale widzę po następnych wpisach, że zdanie masz wyrobione - więc po co mam męczyć klawiaturę.

Ci którzy trzęsą się ze strachu nie piszą setek postów dziennie bo się boją. A nuż wirus przejdzie przez siec WiFi lub 5G :)

Aktywni w sieci są antycovidowcy. Te tysiące filmików na YT to produkują antycovidowcy a nie ci zestrachani.

Pozostali czyli normalni żyją normalnie, noszą maseczki tam gdzie trzeba i nie narzekają chociaż nie jest łatwo.

Antycovidowcy bazują na "wiedzy" innych antycovidowców. A ci inni tez nie mają wiedzy medycznej.

Nie masz wiedzy to uznaj wiedzę fachowców z danej dziedziny a nie wiedzę z YT (to nie do Cienie).

Covid nie jest chorobę dobrze rozpoznaną. Nie ma też skutecznego lekarstwa i nie ma szczepionki.

Ja tylko tu pisze.

Przed covidem też miąłem trolaria.

A pandemia raczej pozytywnie wpłynęła u mnie na organizacje życia i ekonomie.

Edytowane przez kulibob

ciekawostka....

https://next.gazeta.pl/next/7,173953,26371870,epidemia-koronawirusa-dgp-rzad-planuje-kupic-20-mln-dawek.html#s=BoxMMt3

Z ustaleń "Dziennika Gazety Prawnej" wynika, że polskie władze planują zakupić 20 mln szczepionek przeciwko COVID-19. Początkowo szczepionki nie będą dostępne na wolnym rynku, trafią do wybranych grup - m.in. pracowników ochrony zdrowia i osób starszych.

i

Największą liczbę szczepionek, które trafią do Polski, prawdopodobnie wyprodukuje Astra Zeneca. To jedna z sześciu firm, z którymi Komisja Europejska wynegocjowała umowy. Pozostałe to Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac, Moderna i BioNTech-Pfizer. - Umowa z Astra Zeneką gwarantuje dostarczenie pierwszej partii już w grudniu 2020 r., jeżeli szczepionka zostanie dopuszczona do obrotu - mówi "DGP" Agnieszka Pochrzęst-Motyczyńska z MZ.

to jest ciekawe, bo szczepionka jest przewidziana do obrotu w październiku 2021 :D

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04324606

chyba, że już z góry wiedzą, że nie będzie żadnych przeciwskazań i zostanie dopuszczona do obrotu w grudniu 2020 :D

Pandemii corona-wirusa już dawno by nie było gdyby na świecie wprowadzono zakaz zarabiania na niej.

A kto na niej zarabia?

Maseczki, szcczepionki, leki. Przeceiż to sa grosze w skal świata.

Reszta to kryzys który itak by nastąpił. zaczęło się przed Covidem naturalny cykl

Edytowane przez kulibob

A kto na niej zarabia?

To nie jest jeszcze uszczegółowione, póki co, dzięki @stos wiemy, że ten "ktoś" ma "tłuste łapki" ;)

Trzeba prześledzić, kto jeszcze przed pierwszym symptomami epidemii sprzedał udziały w branży turystycznej, lotniczej a kupił np złoto ;)