Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty mówisz "brak danych", a kilka dni temu dyrektor programu zdrowotnego WHO M.Ryan oznamił, że ok 10% swiatowej populacji jest zarażna wirusem. Liczbe te opiera na srednich wynikach szeroko zakrojonych badan serologicznych na całym swiecie. Dane miały podtrzymac lęk przed coroną, doktor dodał że "wiekszość świta jest wciąż w niebezpieczeństwie" :o , ale to wbrew intencjom dobra wiadomość. Jesli bowiem 35 mln ludzi zetkneło się z wirusem to jego śmiertelność nie wydaje się tak duża jak wczesniej przewidywano. Zgonów z powodu covid19 na całym świecie jest ok 1061530 na ok. 35 mln zakażonych - daje z grubsza ok. 0.14%. To jest 24 mniej niz wstepne dane WHO z marca.

Za https://suomi.valtamedia.org/2020/10/09/who-vahvistaa-covid19-ei-ole-vaarallisempi-kuin-flunssa/?fbclid=IwAR3hb7poO2FTXXI7MQjevzmSzk30uJpqU79wyZYZayT6ng2enA_jl7IHejE

35M chorych 1 M trupów to 2,8%

Mślisz że je śledzę? Brak badań przesiewowych w PL czyli brak danych niech przebadają jakieś miasteczak jakieś wiochy i jakies większe miasto to się dowiemy. Narazie to jest 3,5%

jestem przekonany, że je śledzisz i to skrupulatnie. Tylko dane które nie pasują do twojej wizji, twojego wyobrażenia przemilczasz, pomijasz. Efekty wyparcia się to chyba nazywa...

Wytłumacz mi jak możesz porównać statystyki z potwierdzonych przypadków do szacunkowych zakażeń i w ten sposób określić śmiertelność? Tak luźnego podejścia do analizy statystycznej jeszcze nie widziałem w tym wątku, a zaskakuje on bardzo.

WHO to experci...wiedzą chyba co robią...mają najdokładniejsze dane, prawda?

ich pytaj....

mnie też bardzo wiele zaskakuje...samo życie :lol2:

Ale dlaczego mam pytać WHO o oderwaną od logiki interpretację ich statystyk i szacunków? To ty i autor tego felietonu podpieracie się wyliczeniami na podstawie dwóch różnych i niezależnych danych.

Nie śledzę WHO tylko to ile chorych i pado w PL .

Ogólnie uważam, że dla kogoś kto o zmarłych ludziach pisze "padło" powinien być dożywotni ban. Ale to jest tylko moje zdanie i jedyne co mogę to czuć odrazę to takiego idywiduum (bo na miano czlowiek nie zasługuje) i pogardę. Wiem, że foliarze gardzą zdrowym rozsądkiem, ale taki poziom jest niespotykane nawet wśród nich.

kulibob jak tam zamknięcie szkół na które tak liczyłeś? Nie boisz się , że "bezobjawowa" córka przyjdzie i któregoś dnia Was pozaraża?

Oczywiście że się obawaim . Dlatego najlepiej jak by zamkneli. A gospodarka niech chula syf się wypali i wyjdę do czystego środowiska . Dla mnie najoptymalniejsza wersja. Ale na chwilę obecną nie siedzę w bunkrze dzisaj byłem w wpłatomacie a w środę tydzień temu u alergologa jutro psa szczepię na wsciekliznę. Kurde biednego pieska potruje straszną trucizna do animalsów dawać bo psa szczepie

Edytowane przez kulibob

Ogólnie uważam, że dla kogoś kto o zmarłych ludziach pisze "padło" powinien być dożywotni ban. Ale to jest tylko moje zdanie i jedyne co mogę to czuć odrazę to takiego idywiduum (bo na miano czlowiek nie zasługuje) i pogardę. Wiem, że foliarze gardzą zdrowym rozsądkiem, ale taki poziom jest niespotykane nawet wśród nich.

Niech 6 miliardów padnie bylebym ja przetrwał. Foliarze?

Profesor PAN: Przestańcie straszyć ludzi. To nie osoby zakażone roznoszą chorobę, a osoby chore podczas kaszlu i kichania

(Ryszarda Chazan profesor Polskiej Akademii Nauk, z Instytutu Nauk Medycznych, Alergolog, Pulmolog, Kardiolog)

W ciągu tygodnia od 1 do 7 października 2020 zarejestrowane w Polsce 53 062 zachorowań i podejrzeń zachorowania na grypę.

Nie rozumiem komu i czemu służy to medialne nakręcanie spirali strachu ??. KORONAWIRUS dla wielu początkujących dziennikarzy stał się wymarzoną szansą na obecność w środkach masowego przekazu.

Nie tylko dla dziennikarzy.

Oczywiście jest tego dużo więcej.