Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

Jak zauważyłeś wielu tu wypowiadających podaje różne statystyki . Respiratorów jest dużo ale tych przewidzianych dla covida mało. Chciałem zaspokoić ciekawość i znać ilość ,która była przed pandemią. Również zdrowia życzę.

508 jest zajętych.

EkWtJfrXYAIJyuQ.jpg

Wczoraj zajętych było 467

MZ informowało, że w szpitalach na terenie Polski jest 11k i kilka tysięcy w magazynach. Pewnie dlatego krytyczny był zakup od handlarza bronią droższych niż najdroższe z dostępnych na rynku i koniecznie z przedpłatą.

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

508 jest zajętych.

[ATTACH=CONFIG]449168[/ATTACH]

MZ informowało, że w szpitalach na terenie Polski jest 11k i kilka tysięcy w magazynach. Pewnie dlatego krytyczny był zakup od handlarza bronią droższych niż najdroższe z dostępnych na rynku i koniecznie z przedpłatą.

Nie liczba respiratorów jest krytyczna, ale lekarzy, którzy potrafią podpiąć do nich pacjenta.

Dobrze podpiąć i doglądać.

A tymczasem:

W związku z brakiem anestezjologów w polskich szpitalach Ministerstwo Zdrowia wprowadziło zmiany. Zgodnie z nowym rozporządzeniem lekarze po czwartym roku specjalizacji i z półrocznym doświadczeniem w pracy z pacjentami w stanie ciężkim będą mogli samodzielnie sprawować opiekę anestezjologiczną nad pacjentami

Czytaj więcej na https://fakty.interia.pl/malopolskie/news-osmiu-anestezjologow-z-krakowskiego-szpitala-zlozylo-wypowie,nId,4794706#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

https://wydarzenia.interia.pl/malopolskie/news-osmiu-anestezjologow-z-krakowskiego-szpitala-zlozylo-wypowie,nId,4794706

Przy czym należy pamiętać, że jest to oczywista wina Tuska

:lol:

Edytowane przez fotohobby

Ciężko jest komentować, jak sam sobie udowadniałeś, chociaż pewnie nie taki był cel, że pleciesz bzdury. No bo jak możesz sam sobie udowodnić, że 0,3% to tyle samo co 0,09%? Tego mogą nawet najzagorzalsi wolnościowcy maseczkowi nie przełknąć, a niejeden bełkot łykają niczym gąsior kluskę. Zawsze możesz rozpocząć krucjatę przeciwko sobie i zacząć udowadniać, że dane, które przedstawiłeś, a które miały udowodnić, że masz rację, są nieprawdziwe i ... tu nie wiem, którą ścieżką pójdziesz, ale może być ciekawie.

To już nie jest dno, to jest dno+cztery metry mułu.

Ciężko jest komentować, jak sam sobie udowadniałeś, chociaż pewnie nie taki był cel, że pleciesz bzdury. No bo jak możesz sam sobie udowodnić, że 0,3% to tyle samo co 0,09%? Tego mogą nawet najzagorzalsi wolnościowcy maseczkowi nie przełknąć, a niejeden bełkot łykają niczym gąsior kluskę. Zawsze możesz rozpocząć krucjatę przeciwko sobie i zacząć udowadniać, że dane, które przedstawiłeś, a które miały udowodnić, że masz rację, są nieprawdziwe i ... tu nie wiem, którą ścieżką pójdziesz, ale może być ciekawie.

Masz rację. Grisza już wkleja wykresy słupkowe z danymi dotyczącymi Belgii i Holandii. Później podał, że dane nie były prawdziwe bo te prawdziwe były podawane z opóźnieniem a On o tym nie wiedział.

Intencje miał dobre - znaczy chciał aby pasowały do jego wizji. :)

508 jest zajętych.

[ATTACH=CONFIG]449168[/ATTACH]

Liczby wiele tłumaczą . Te obecne ok ale te z przed pandemii już miałyby inny wydźwięk .

Masz rację. Grisza już wkleja wykresy słupkowe z danymi dotyczącymi Belgii i Holandii. Później podał, że dane nie były prawdziwe bo te prawdziwe były podawane z opóźnieniem a On o tym nie wiedział.

Przestań bezczelnie kłamać !!!

Źródło danych było przez mnie podawane wielokrotnie.

Ty nie potrafiłeś nawet znaleźć tego co trzeba, tylko przeklejałeś jakie instrukcje maseczkowe dla upośledzonych ze strony https://www.ecdc.europa.eu/en

Nie mam chęci ani czasu udowadniać, że nie jestem wielbłądem.

Edytowane przez _Grisza_

Przestań bezczelnie kłamać !!!

Źródło danych było przez mnie podawane wielokrotnie.

Ty nie potrafiłeś nawet znaleźć tego co trzeba, tylko przeklejałeś jakie instrukcje maseczkowe dla upośledzonych ze strony https://www.ecdc.europa.eu/en

Nie mam chęci ani czasu udowadniać, że nie jestem wielbłądem.

Nic nie napisałem o źródle.

Przecież sam napisałeś że dane które przedstawiałeś w wykresach słupkowych były podawane z opóźnieniem

Nie napisałeś tego?

To kto kłamał lub kłamie?

Okazało, się że w momencie przedstawiania tych danych wykresy słupkowe nie były rzetelne.

O co chodzi w tym twoim dziwnym wpisie:

przeklejałeś jakie instrukcje maseczkowe dla upośledzonych

upośledzonych?

Wiesz co piszesz?

Wszyscy przestępcy w Polsce wyłapani. Zostali tylko Ci co przechadzają się bez masek i potencjalnie szerzą tą śmiercionośną zarazę.

To zaczyna brzydko wyglądać i raczej dobrze się nie skończy.

Może nie skończyć się dobrze jeżeli Pan był po czterech ablacjach, po dwóch zawałach serca i (wg policji) był pod wpływem alkoholu (jeden promil).

Może żona powinna być postarać się (mając tak poważnie chorego męża) uspokoić i męża i policję?

PS COVID-19 jest śmiercionośną zarazą.

Nie potencjalnie a faktycznie.

Nie masz co się z tego nabijać.

Nic nie napisałem o źródle.

Przecież sam napisałeś że dane które przedstawiałeś w wykresach słupkowych były podawane z opóźnieniem

Nie napisałeś tego?

To kto kłamał lub kłamie?

Okazało, się że w momencie przedstawiania tych danych wykresy słupkowe nie były rzetelne.

Pierwsze zestawienie Belgii i Holandii w formie wykresu słupkowego jakie zamieściłem dotyczyło miesiąca sierpnia i września i to byłby pełne dane z tych miesięcy dla tych dwóch krajów - pierwszy wykres poniżej.

Ty wówczas przyczepiłeś się, że nie dałem października. Odpowiedziałem CI wtedy, że z wiadomych względów nie dałem i podałem źródło, z którego wynikało że Belgia podaje dane z opóźnieniem i na raty (są duże dysproporcję w poszczególnych dniach ).

Ty wtedy zrobiłeś porównanie na bazie jednego dnia (wziąłeś prawdopodobnie 5 albo 4 październik - zobacz poniżej na wykres co się wtedy zadziało) i dałeś wniosek - ostatnio napisałeś że to była ironia :) (podobnie jak z tą śmiertelnością też chciałeś obrócić to w żart)

Podaję dane dla dnia dzisiejszego:

Belgia - 1.968 / 11,602989 = 169 przypadki na 1 milion mieszkańców.

Holandia - 4.428 / 17,144953 = 264 przypadki na 1 milion mieszkańców.

169 < 264 - wniosek oczywisty:

w Belgii noszą maseczki i jest mniej zakażonych niż w Holandii w której nie noszą maseczek.

Wykres dla października (drugi poniżej), które wrzuciłem ostatnio tylko potwierdza to co się działo w sierpniu i wrześniu - czyli w okresie kiedy zdjęto już obowiązek namordników w Holandii.

Obowiązkowe namordniki w Belgii nie powodują ograniczenia nowych zakaż, przyrosty są analogiczne jak w Holandii gdzie ludzie chodzą bez kagańców.

Teraz po raz kolejny nieudolnie próbujesz mnie ośmieszyć spoufalając się z jakimś analfabetą - nie masz wstydu !!!

caMSHnG.png

NB7DRo3.png

Edytowane przez _Grisza_

Prosiłem abyś dodał Polskę do tych wykresów

Wiem, pisałeś, że to nie jest koncert życzeń.

Ale dla porównania mógłbyś dodać. W końcu żyjemy i mieszkamy w Polsce.

I to w Polsce ludzie stosują się do zasad DDM lub nie stosują się bo czytają że ta cała "pandemia" to ściema.

Nie ma czegoś takiego jak:"namordniki" .

Prosiłem abyś dodał Polskę do tych wykresów

Wiem, pisałeś, że to nie jest koncert życzeń.

Ale dla porównania mógłbyś dodać. W końcu żyjemy i mieszkamy w Polsce.

I to w Polsce ludzie stosują się do zasad DDM lub nie stosują się bo czytają że ta cała "pandemia" to ściema.

Nie ma czegoś takiego jak:"namordniki" .

Zestawianie Belgii i Holandii z Polską nie ma sensu - to tak jakby zestawiać Włochy i Belgię z wiosny do Polski z wiosny.

Inny region, nacja, kultura i przyzwyczajenia itp. itd..

Zestawienie ze sobą Belgii i Holandii w kontekście kagańców wydaj się być najbardziej właściwe.

I przestań bezczelnie kłamać i manipulować jak zrobiłeś w poniższym poście.

Edytowane przez _Grisza_

Nie ma sensu bo można by wyciągnąć odmienne wnioski?

To po co dajesz nam Polakom przykład z

innego regionu, innej nacji, innej kultury i innych przyzwyczajeń ?

Dodaj jeszcze inny klimat i pięć innych powodów.

"kaganiec", "namordniki", "zniewolenie", "nadpisanie wolności", "niewolnicy" itp. - bardzo poważne" argumenty :)

PS Grisza, przecież napisałeś że dane okazały się niepełne (nieprawdziwe) nie nie zawierały kompletu wyników.

PS2 Dlaczego w wykresie słupkowy dotyczącym października nie ma podanych wartości liczbowych nowych zakażeń?

Zapomniałeś dodać?

Edytowane przez d7d

ciach bajera - po raz kolejny udowadniasz, że kontynuowanie tego wątku z tobą jest kompletnie bez sensu.

Już się chyba wszyscy przyzwyczaili, że "Grisza" gdy brak mu argumentów tak właśnie odpowiada :)

ps - jeszcze tylko, "włącz myślenie", "znajdź sobie w necie", itp :)

Ale tu ładnie i obrazowo zebrane wszystko o maskach:

Trochę nie na czasie. Warto się rozejrzeć i zauważyć mini przyłbice, tj kawałek folii 5x7. Da się w nich oddychać i chronią przed zagrożeniem. Mam na myśli mandat i fanatyków. Maseczkowi fanatycy też je zresztą noszą, zaspokaja to ich poczucie poparcia dla DDM.

Czasem mam wrażenie, że niektórzy forumowicze nie dostrzegają tego co się dzieje wokół. Zdalne życie? Dystans mocno daleki :confused:

Profesjonalizowanie o zakrywaniu ust i nosa, czyli o noszeniu namordki lub kagańca. Do tego humorystycznie i sarkastycznie. Bardzo.

Oczywiście jest też odniesienie do tej słynnej infografiki gdzie leją po sobie i w gacie.

https://www.facebook.com/WJKarwowski/videos/3585627941499772/?__tn__=%2CdK-R-R&eid=ARD0zSaOUXnGQOrz-qwbReMZzI1A5bAL5ePjKQlu1CO6oN8icdpxvaAwUjP3LwnjFekTGC8umG8KhjjV&fref=mentions

PS. Trochę trwa, ale warto można np. słuchawki i obiadek lub kolacje przygotować.

"Nie ma dowodów naukowych na to, że noszenie masek przez populację na masową skalę przynosi jakiekolwiek korzyści. Wręcz przeciwnie - są dowody, że nieprawidłowe użycie masek wyrządza szkody" - oceniał epidemiolog WHO Mike Ryan.

Szumowski: - Maseczki nie pomagają, one nie zabezpieczają przed wirusem, one nie zabezpieczają przed zachorowaniem.

Mazurek: - Naprawdę nie pomagają?

Szumowski: - Naprawdę nie pomagają.

Mazurek: - To po co ludzie je noszą?

Szumowski: - Nie wiem. Kiedyś w Chinach i w całym świecie azjatyckim noszono je głównie z powodu smogu i z powodu pewnej kultury, która tam jest. Natomiast WHO nie zaleca, eksperci nie zalecają.

Wiadomo, nagle się wszystko zmieniło.