woan 23.03.2021 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Czyli plaskoziemca w czystej postaci, który neguje znaną prawdę od X lat, że Ziemia jest okrągła Co nie jest dziwne jak się nie skończyło podstawówki A na geografii i biologii o tym było Nie wiem po co to piszesz jak nic nie wnosisz w temat. Pytam konkretnie co wiesz o c19 a Ty przypisujesz mi jakieś słowa o płaskiej ziemi i dodatkowo mieszasz wirusa z geografią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 23.03.2021 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) A dlaczego miałyby leżeć na ulicach ? Jest to na tyle cywilizowany kraj, że się je grzebie, jak u nas. Bo jest pandemia i ludzie masowo powinni umierać.Jak nie ma ddm to transfer wirusa/bakterii powinien wymieść połowę populacji w przeciągu kilku miesięcy . Służba zdrowia powinna wywiesić białą flagę w pierwszych tygodniach, grabarze powinni kopać doły koparkami, albo palić w ilościach hurtowych. Jednak po mimo olania wszystkich zaleceń who nic się tam nie dzieje aż tak bardzo strasznego bo ,,świat mediów odpuścił " Białoruś. Edytowane 23 Marca 2021 przez woan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.03.2021 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) Ale przecież tam też był(może i jest) nakaz noszenia maseczek w miejscach publicznych https://belsat.eu/pl/news/bialorus-obowiazek-noszenia-maseczek-w-calym-kraju/ To z marca: https://cdn.3bls.eu/wp-content/uploads/2020/04/IMG_20200427_150402-scaled.jpg Ponoć wszyscy zmarli na zapalenie płuc. Świat mediów najpierw musiałby wjechać na Białoruś z z tym chyba nie jest tak łatwo. Mając porównanie z sąsiednimi państwami, Białorusini nie wierzą w rządowe statystyki. Lekarze informują niezależne media o bardzo złej sytuacji epidemicznej w kraju. Ma miejsce zakłamywanie statystyk przez administracje szpitali, które pełne są osób ze zdiagnozowanym zapaleniem płuc, nie wysyłanych jednak na testy. Coraz częściej mówi się też o zakażeniach w aresztach, przez które przewinęło się już prawie 30 tysięcy demonstrantów. Część z nich wprost zza krat trafia do szpitala z objawami infekcji górnych dróg oddechowych. Fajny kraj sobie obraliście za przykład Polecam przeprowadzkę Jeśłi nie ma tam pandemii, to dlaczego chcę produkować Sputnika V u siebie ? https://ies.lublin.pl/komentarze/razem-z-bratnim-narodem-szczepienia-przeciwko-wirusowi-sars-cov-2-na-bialorusi/ Edytowane 23 Marca 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.03.2021 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Tak tracą ale głównie dostaja mniej ważne gałęzie Pieniądz zaoszczędzony zawsze jest w obiegu chociażby w formie rezer cząstkowych lub inwestycji kapitałowych Co nazywasz pieniądzem zaoszczędzonym? Pieniądz trzymany w kieszeni czy na koncie bankowym nie pracuje. Ważnym czynnikiem oprócz podaży pieniądza jest prędkość jego obiegu. Co innego, jak wydasz i zarobisz pięć tysięcy złotych co miesiąc, a co innego jak co tydzień. A zupełnie co innego, jak zarobisz pięć tysięcy w tydzień i cztery z tego zakopiesz. 1.To że ktoś nie dotanie wypłaty nie powoduje biednięcia społeczeństwa. To gra o sumie 0. Nie dostanie kelnerka to dostanie je płytkarz. To, że ktoś nie dostanie wypłaty powoduje, że nie zapłaci fryzjerce i ta nie będzie miała za co zapłacić niani dla dziecka i tak dalej. Nie ma pracy, ludzie nie mają pieniędzy - społeczeństwo biednieje. A co się dzieje z pieniędzmi? Wyobraźmy sobie magiczny moment totalny "lock down" - zamykamy wszystko. Pieniądze są u tego, u którego akurat były. Spłaca stare zobowiązania - następuje ostatni "ruch" pieniądza. I są u tego, kto je ostatni dostał. Co może z nimi zrobić, jak wszystko zamknięte? Zakopać w ogródku. Nie ma gdzie wydać, nie ma jak zarobić. Może nie zbiedniejesz, ale jak nie masz zapasów, to nie masz co do gęby włożyć i umierasz z głodu. Nie masz lekarstw. Nie ma kto wyrwać Ci bolącego zęba czy wykopać grobu. Co kto ma ze swojego poletka i spiżarki zje, i umrze. Bogaty - bo bezwartościowe pieniądze ma. A co się dzieje, jak zostawimy podstawowe sklepy i usługi otwarte? Ci, co z nich żyją mają pracę, płacę i w miarę spokojne życie. A co ma zrobić np. taki trener fitness, portier w zamkniętym hotelu, fryzjer któremu zamknęli zakład, nauczyciel narciarstwa jak nie handluje maseczkami? Wyda pieniądze które miał w momencie stop klatki i koniec. Traci pracę, nie zarabia. Biednieje, bo nie ma dochodów. Co gorsza - nie produkuje, więc PKB spada. To nie jest gra z sumą zerową. producent mebli...czy zostaną zainwestowane na giełdzie. Strata jednego jest zyskiem drugiego. Niestety, nie. Pieniądz będący w obiegu ma odpowiadać produktom i usługom wytworzonym w danym czasie. Jak nie ubywa pieniądza w obiegu (co nieco ubywa, bo ludzie oszczędzają w obawie o przyszłość ale z drugiej strony państwo drukuje na potęgę, więc persaldo raczej przybywa, niż ubywa pieniądza w obiegu) to zmniejszająca się ilość dóbr i usług powoduje inflację. Czyli "znikanie" wartości pieniądza. 3, tylko czy popyt jest słuszny? Czy to nie gówno praca tz ja tak naprawdę płace Ci za to co nie jest naprawdę potrzebne . Jak ktoś chce kupić cebulkę tulipana za swoje ciężko zarobione 500 000 zł - jego wola. To jest słuszny popyt. Co innego, jak państwo kupuje misia, który nie może być mały czy podatkami albo dopłatami skłania ludzi do podejmowania nieracjonalnych decyzji popytowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.03.2021 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Bo jest pandemia i ludzie masowo powinni umierać. Przeczytaj definicję epidemii i pandemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.03.2021 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Tak poległem na tym mnie interesuje tylko c19 jego struktura,jakiś wygląd , wymiar a nie ogólnikowe zasady znane od x czasu....tyle wiedzą o tym wszyscy a nikt nic nie wie Przecież ten koronawirus znany jest od setek lat (tak uważaj liczni antycovidowcy) więc to wszystko ("mnie interesuje tylko c19 jego struktura,jakiś wygląd , wymiar ") znasz od lat. Co jeszcze chciałbyś wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.03.2021 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 A jaką masz pewność ,że to nie jest prawda? na logikę gdyby tam masowo umierali ludzie , trupy na ulicach to dopiero by była pożywka dla mediów i byśmy byli ,,bombardowani" informacjami. Póki co tamten rejon świata jest omijany przez tv szerokim łukiem Wystarczy pomyśleć. Twoja "logika" jest powalająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.03.2021 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 ?? A już nieważne, myśli zerwały się z lekka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2021 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 (edytowane) Jak coś wiesz więcej to pisz śmiało z miłą chęcią poczytam Proszę bardzo, pierwszy lepszy artykuł publikacji naukowej, gdzie mowa jest o wirusie Sars-CoV-2: https://www.thelancet.com/journals/landig/article/PIIS2589-7500%2820%2930140-0/fulltext Artykułów w The Lancet jest kilkaset, masz co czytać. Edytowane 23 Marca 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.03.2021 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Powtórzę post, bo widzę, że pajeczyna Ziobry nawet forum opłata i wcześniejszy post został usunięty... Został usunięty nie z powodu Ziobry, ale z powodu Arturo, który nie potrafi odpowiadać bez atakowania rozmówcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.03.2021 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 (edytowane) Co nazywasz pieniądzem zaoszczędzonym? Pieniądz trzymany w kieszeni czy na koncie bankowym nie pracuje. Ważnym czynnikiem oprócz podaży pieniądza jest prędkość jego obiegu. Co innego, jak wydasz i zarobisz pięć tysięcy złotych co miesiąc, a co innego jak co tydzień. A zupełnie co innego, jak zarobisz pięć tysięcy w tydzień i cztery z tego zakopiesz. To, że ktoś nie dostanie wypłaty powoduje, że nie zapłaci fryzjerce i ta nie będzie miała za co zapłacić niani dla dziecka i tak dalej. Nie ma pracy, ludzie nie mają pieniędzy - społeczeństwo biednieje. A co się dzieje z pieniędzmi? Wyobraźmy sobie magiczny moment totalny "lock down" - zamykamy wszystko. Pieniądze są u tego, u którego akurat były. Spłaca stare zobowiązania - następuje ostatni "ruch" pieniądza. I są u tego, kto je ostatni dostał. Co może z nimi zrobić, jak wszystko zamknięte? Zakopać w ogródku. Nie ma gdzie wydać, nie ma jak zarobić. Może nie zbiedniejesz, ale jak nie masz zapasów, to nie masz co do gęby włożyć i umierasz z głodu. Nie masz lekarstw. Nie ma kto wyrwać Ci bolącego zęba czy wykopać grobu. Co kto ma ze swojego poletka i spiżarki zje, i umrze. Bogaty - bo bezwartościowe pieniądze ma. A co się dzieje, jak zostawimy podstawowe sklepy i usługi otwarte? Ci, co z nich żyją mają pracę, płacę i w miarę spokojne życie. A co ma zrobić np. taki trener fitness, portier w zamkniętym hotelu, fryzjer któremu zamknęli zakład, nauczyciel narciarstwa jak nie handluje maseczkami? Wyda pieniądze które miał w momencie stop klatki i koniec. Traci pracę, nie zarabia. Biednieje, bo nie ma dochodów. Co gorsza - nie produkuje, więc PKB spada. To nie jest gra z sumą zerową. Niestety, nie. Pieniądz będący w obiegu ma odpowiadać produktom i usługom wytworzonym w danym czasie. Jak nie ubywa pieniądza w obiegu (co nieco ubywa, bo ludzie oszczędzają w obawie o przyszłość ale z drugiej strony państwo drukuje na potęgę, więc persaldo raczej przybywa, niż ubywa pieniądza w obiegu) to zmniejszająca się ilość dóbr i usług powoduje inflację. Czyli "znikanie" wartości pieniądza. Jak ktoś chce kupić cebulkę tulipana za swoje ciężko zarobione 500 000 zł - jego wola. To jest słuszny popyt. Co innego, jak państwo kupuje misia, który nie może być mały czy podatkami albo dopłatami skłania ludzi do podejmowania nieracjonalnych decyzji popytowych. 1, Pamietaj otym że rozmawiamy o obecnym kryzycie gdzie niektórzy są wyłączeni, niektórzy podduszani a dla niektórch to najlepszy rok jaki mieli. Jak już mówiłem pieniądz trzymany na koncie staje się rezerwa cząstkową czyli może zostać pożyczony, pieniądz wydany na giełdzie pracuje . Tylko pinądz trzymany w skarpecie nie pracuje i jest marnowany. 2, To że ktoś nie dostłą wypłaty znaczy że konsument nie dłą mu zarobić. Ktoś nie dostał 5k ktoś nie wydał 5k . T 5k które mu zostały może wyać na co chce -zakupy w necie -inwestycje - samochód -inne dające coś uzługi które trudno samemu wykonać Jeszcze nie mieliśmy totalneo lockdownu który opisujesz Jeśli ktoś niema żyłki prepersa to przez ten rok już powinien się nauczyć Ja poprawiem błedy zmodyfikowałem łańcuchy dostaw. W marcu myślałem że jestem gotowy a mimo to rzeczywistość pokazała parę błędów. 3, Mam inne zdanie Bój się cyrkulacji pieniądza bo wteedy się syf zacznie Wystarczy spojrzeć na wzrost cen surowców masz początki inflacji. Gdzieś nawet rzuciło mi się w oczy że jest brak stali co przłoży się na ceny AGD 4 Tu uważam że nie każdy popyt jest doby . Gówno praca nie wnosi nic poza wzrostem inflacji. Przytniesz gówno prace powstane na zgliszczach coś nowego zawsze tak było. EDit: Wyobraż sobie stado lemingów stojących nad morzem do budki z goferem kupuje taki 3 gofery za 20zł. Gdzie za 20 zł można zrobić dwudaniowy obiad dla 3 osób z czego zupa zostanie na drugi dzień Edytowane 24 Marca 2021 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.03.2021 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 dzieci do prawidłowego rozwoju wymagają bezpośrednich kontaktów personalnych. https://www.bankier.pl/wiadomosc/Lekarz-dziecko-czesto-jest-pierwszym-zakazonym-czlonkiem-rodziny-8080190.html Sądzisz nadal że należałoby wypościć siewców plagi do szkół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 24.03.2021 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 https://www.bankier.pl/wiadomosc/Lekarz-dziecko-czesto-jest-pierwszym-zakazonym-czlonkiem-rodziny-8080190.html Sądzisz nadal że należałoby wypościć siewców plagi do szkół? Dzieciaki to przyszłość, a stare, zrzędliwe, stetryczałe pryki to przeszłość, stanowiące jedynie obciążenie dla reszty. Nie ma wątpliwości kogo dobro powinno być priorytetem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 24.03.2021 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 @gawel, kota nie widzę, usunąłeś czy coś forum nawala albo moja przeglądarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.03.2021 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 (edytowane) Dzieciaki to przyszłość, a stare, zrzędliwe, stetryczałe pryki to przeszłość, stanowiące jedynie obciążenie dla reszty. Nie ma wątpliwości kogo dobro powinno być priorytetem. Obecne pokolenie już jest straone przez srajfony i srajbuki. wiertarką się zabije Edytowane 24 Marca 2021 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.03.2021 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Dzieciaki to przyszłość, a stare, zrzędliwe, stetryczałe pryki to przeszłość, stanowiące jedynie obciążenie dla reszty. Nie ma wątpliwości kogo dobro powinno być priorytetem. Myślących i świadomych .Chcesz w obecnych czasach być objęty mocnym lockdown twój wybór . Do tego zmierzacie by pozamykać nas w domach i pozbawić spotkań rodzinnych . Po świętach .Ty zakazu przestrzegać nie będziesz to w święta spotkasz się z rodziną ,chyba ,że i święta to zło konieczne dla ciebie . Nie wiem w jakiej grupie wiekowej jesteś ale z kontekstu twoich wpisów wynikać może ,że mało doświadczanym przez życie taki totalny lekkoduch . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.03.2021 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 No tak w temacie o jednym z największych choróbsk obecnych czasów pakuje manatki .Jakie to wymowne i znamienne jak ludziska na święta mogą być izolowani .Sorry ale to lekka przesada w mojej subiektywnej ocenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2021 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 https://www.bankier.pl/wiadomosc/Lekarz-dziecko-czesto-jest-pierwszym-zakazonym-czlonkiem-rodziny-8080190.html Sądzisz nadal że należałoby wypościć siewców plagi do szkół? Chyba źle zinterpretowałeś moje słowa. To był komentarz do stwierdzenia, że można całą naukę załatwiać nowocześnie i niepotrzebna nam armia nauczycieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 24.03.2021 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 ... ... Wyobraż sobie stado lemingów stojących nad morzem do budki z goferem kupuje taki 3 gofery za 20zł. Gdzie za 20 zł można zrobić dwudaniowy obiad dla 3 osób z czego zupa zostanie na drugi dzień Zapewne masz jakieś niespecjalne menu ps - z Twoich wypowiedzi wynika, iż " jesteś tym co jesz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.03.2021 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Uważam że jedyne co musi być nauczane bezpośrednio to edukacja wczesnoszkolna, Natomiast reszta może być realizowana dużo taniej i efektywniej hybrydowo. Jesteś w błędzie, moja mam jest nauczycielką, brat ma syna w 4 klasie szkoły podstawowej (ja na szczęście w 3) i powiem Ci - z ich obserwacji zdalna nauka to tragedia. Szczególenie w 1 i 4 klasie. W obydwu tych klasach jest ogromny przeskok w stosunku do poprzedniego etapu edukacji. Co więcej brat prowadzi zajęcia ze studentami na AM i też podważa skuteczność takiej formy studiowania. To się na pewno odbije na jakości absolwentów czy to studiów, czy ludzi ze średnim wykształceniem w przyszłości. Rządzącym to jak widać nie przeszkadza, młode pokolenie ich w tej pandemii zupełnie nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts