giman 25.03.2021 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Dokładnie jest różnica pomiędzy zachciankami a potrzebami. A ile ponad "jeść, spać, prokreować" ludzkość powinna się wybić? Gdzie granica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.03.2021 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 (edytowane) A zgłaszasz wpisy, które uznasz za niewłaściwe? Jak mnie mocno ubodzie to zgłaszam . Przecież moderator greengaz wyzwał mnie od chamów i prostaków za przykład jaki podałem. To był tylko przykład sarkastyczny bez inwektyw jakimi mnie on obrzucił w wątku o kominkach w których neguje posiadanie kominka i ,że mu robale wychodzą z polan . Covid już nie jest mitem .Mi jest bardzo źle z tym drobnoustrojem ,przez takich jak tu się wypowiadają stronniczo .Każdy ma prawo być anty nawet w tej syfiastej pandemii ale są granice gdzie zaczyna się kpina , a gdzie prawda . Popatrz na to wyśmiewanie ,szydzenie ,obrażanie nawet w tym wątku .Jeśli ktoś z fundacji jesteśmy elitą i nam to mogą wypowie się i ktoś mu zwróci uwagę zauważ jak lawinowo pojawiają się giermkowie by zniszczyć ofiarę -zdeptać upokorzyć , którą sobie upatrzyli .Wręcz napadają na nią .Im wolno .To także forma wirusa który drzemie na FM i jak się obudzi jest walka . Edytowane 25 Marca 2021 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 25.03.2021 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Dlaczego? Robiąc dziecko człowiek chyba jest świadomy że trzeba się nim zając . A nie wypadnie z tyłka i jest. “Robiąc dziecko” człowiek jest też świadomy, że opłacając miejsce w prywatnym przedszkolu, może kilka godzin dziennie poświęcić na pracę. Co więcej, praca zdalna, gdy ma się pod opieką małe dziecko właśnie dlatego jest ciężka, że czas, kiedy powinno się pracować, w dużej mierze poświęca się temu dziecku. Tak trudno Ci to pojąć? Jesteś na tyle inteligentny, by - czym się wielokrotnie chwaliłeś - całe życie zbudować na oszustwie, a tak prostego związku przyczynowo - skutkowego (zajmuje się dzieckiem = w tym czasie nie pracuję, a już na pewno nie w pełni) nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 25.03.2021 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 No jasne na co liczyłaś zachodząc w ciąże na cud ? może po prosu jesteś niezorganizowana, szkoda mi dziecka może trzeba było po prostu na razie go nie planować. Jeżeli naprawdę nie rozumiesz tego, na co odpowiadasz, to weź może poproś kogoś, żeby Ci to przetłumaczył na Twój poziom zrozumienia. Będzie prościej. Po pierwsze: moja córka ma 3,5 roku. Więc w ciążę zaszłam dobrze ponad 4 lata temu. Już nie licząc nawet jakichś 5 lat diagnostyki i leczenia. “Pandemia” trwa od niewiele ponad roku. Przymusowe zamknięcie przedszkoli pierwszy raz miało miejsce rok temu. Kwarantanny po powrocie z normalnych wakacji też nie były standardem kilka lat temu. A o tym była dyskusja, do której w ten słaby sposób dołączyłeś. Po drugie: problemem nie jest dziecko, tylko konieczność normalnej pracy, mając pod opieką to dziecko. I znowu - dyskusja dotyczyła dwóch przypadków: przedszkola przymusowo zamkniętego (lockdown) oraz kwarantanny narzuconej po powrocie z wakacji. Tak jak już pisałam - problemem nie jest dziecko, tylko fakt, że poświęcając czas dziecku, które nie spędzi kilku godzin w przedszkolu, siłą rzeczy nie poświęci się tego czasu pracy. Oczywiście jeżeli ktoś tak naprawdę nie pracuje (nie poświęca czasu wykonywanej pracy), albo nie zajmuje się swoim dzieckiem, gdy jest ono pod jego opieką (na przykład włączając mu bajki na kilka godzin dziennie, żeby w tym czasie wykonać swoją pracę) to może mieć problem z pojęciem tego prostego faktu. Małe dzieci wymagają stałej uwagi opiekuna. Nie tylko jego obecności obok, wpatrzonego w laptopa. Aczkolwiek nie oczekuję, że to zrozumiesz, skoro do tej pory nie pojąłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.03.2021 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Człowieku o czym ty tu piszesz. Popraw błędy bo się to ohydnie czyta. To takie proste , jest chamstwem tak można do woli wypisywać jak pandemia co niektórym zasłoniła świat .Nic nie rozumieją gdy choróbsko się coraz mocniej panoszy i będziemy skazani na jeszcze większe restrykcje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.03.2021 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Ta granica to wydolność naszego środowiska naturalnego, Ziemia nie jest niezniszczalna aludzi jest po prostu za dużo aby zniosła ciągły rozwój konsumpcjonizmu i covid uratuje Ziemię przed ludźmi poprzez zmianę wielu sfer życia. wydolność naszego środowiska naturalnego - ładnie napisane, zgadzam się. Ale granicę tej wydolności widzę w innym punkcie niż ty. Temat przeludnienia badany wzdłuż i wszerz i brak zgodności w świecie nauki ile to jest za dużo. Ale fakt, że to "za dużo" definiuje sposób korzystania z zasobów a nie sztuki ludzi. BTW beż żadnego wybijania się ponad to co napisałeś sama się bybije i to dosłownie Mniej czarnowidztwa, będzie dobrze, dobijemy do 10 miliardów, zasobów wystarczy a potem będzie zminiejszanie liczby ludności (przynajmniej wg paru badań, a jak będzie któż to ma pojęcie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 25.03.2021 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 (...)Póki co to może załatwić jej jakieś towarzystwo rówieśników lub nianie na trochę lub podwieźć do sąsiadów żeby się nieco pobawiła jak sa dzieci w jej wieku. (...) Czyli sugerujesz, żeby oprócz płacenia za prywatne przedszkole, zamknięte z powodu "pandemii", zapłacić jeszcze za nianię i w ramach walki z pandemią założyć własne prywatne przedszkole u sąsiada. Zastanawiam się co się stało z logicznym myśleniem. Chyba stało się ofiarą tej "pandemii". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.03.2021 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 skończymy jak te myszy z eksperymentu Sam Calhoun przestrzegał przed przekładaniem jego eksperymentu na ludzi a nawet był mocno zdziwiony niektórymi interpretacjami. Myślałem bardziej o fazach rozwoju demograficznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 25.03.2021 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 ad.1 Sama napisałaś Mnie nie wydają się ani dużo ani mało. Jest to opłata za 3 badania covid. Spełniasz oczekiwania 4 letniej córki aby mogła zobaczyć plażowy piasek w ciepłych krajach (w Polsce jest za zimo) to "musisz" dopłacić 90 EUR. "Sorry, taki mamy klimat". Tak właśnie napisałam na początku tej dyskusji - wyjeżdżając na urlop za granicę, trzeba koszt testów po powrocie wliczyć w koszt wyjazdu. Więc całościowy koszt wyjazdu podnoszą. Ty usilnie próbowałeś tą wypowiedź podważyć, a jako swój argument podałeś to samo uzasadnienie. Gratuluję logiki, świadomości wypowiedzi i w ogóle ogólnego pojęcia o tym, co Ty w ogóle chcesz napisać, przekazać czy udowodnić. Nie znam twoich zarobów i nie budzi to mojego zainteresowania. Nie mam jednak kilkudziesięciu zapachowych maseczek na twarz zwanych przez niektórych "namordnikami". Ty masz ... ale "poco" ? Nie wiem po co je posiadasz skoro generalni ich nie nosisz. Nigdy nie sugerowałem, że znam twoje zarobki. Nie interesują mnie twoje zarobki!! Kolejny raz wymyślasz problem którego nie ma a który Ty ZNOWU wymyślasz. Taki off top 90 euro to ok. 420 PLN i to jest majątek dwóch osób dla pracujących w branży IT? Dobry żart. To co w takim razie jest tym “dobrym żartem”? ad.2 Dziwnie tanio bo tak uważam. Może w czasie wysiłku nie potrzeba jeść ale później już organizm domaga się dostarczenia kalorii. Nawet jak to jest prowiant to też kosztuje. Dwa noclegi w schronisku to 2 x (100-120) = 200-240 PLN. Zostaje na dojazd i posiłek na 3 dni dla 3 osób 160 PLN. Bajki piszesz. Masz prawo uważać, co chcesz. Masz też prawo tak podróżować, i za takie kwoty, jak Ci to odpowiada. Tak samo jak ja. Aha, posiłki kupowaliśmy jak dla dwóch osób - w zupełności wystarczyły, byśmy sobie w trójkę pojedli. Suchego prowiantu, typu batoników, czekolady czy kabanosów, nie wliczam nigdy w koszt wyjazdu, bo nie jadąc nigdzie słodycze i jedzenie i tak się kupuje. Kanapek, które zazwyczaj jemy pierwszego dnia po przyjeździe na parking, a przed wyjściem na szlak, także nie - bo normalnie też się je je. Koszt wyjazdu to transport (paliwo), noclegi i wyżywienie na miejscu. W wiele pasm górskich daleko nie mamy, a zazwyczaj jedziemy też jednym autem ze znajomymi i koszt paliwa dzieli się po pół. Wiec tak, ponad 400 złotych spokojnie na trzy dni w górach wystarcza. Jednocześnie piszesz gdzie to "w świecie" nie byłaś w czasie pandemii. Tutaj już nie żałośnie manipulujesz, ale wprost kłamiesz. Gdzie napisałam, “gdzie to w świecie nie byłam w czasie pandemii”? Jeżeli już, to pisałam raczej, jak to przez “pandemię” właśnie gdzieś nie byłam. Więc albo świadomie kłamiesz, albo w ogóle nie rozumiesz tego, co czytasz. Już nie wiem, która opcja bardziej smutna. Wymyślasz "usprawiedliwienie" dla kolejnej fałszywej tezy. Jakie usprawiedliwienie? Jakiej tezy? Dlaczego kłamiesz? ad.3 Ci na etatach nie mogą być 12 miesięcy na "zwolnieniach" lub na "opiece". Na tym też nie znasz się. Gdzie pisałam o 12 miesiącach zwolnienia lub opieki? Dlaczego znowu kłamiesz? Dyskusja, którą próbujesz storpedować, dotyczyła opieki nad małym dzieckiem i jednoczesnej normalnej pracy, gdy jest się na kwarantannie albo przedszkole jest przymusowo zamknięte. Dlaczego więc kłamiesz, że pisałam o 12 miesiącach zwolnienia bądź opieki? Tobie się wydaje, że Ty jesteś w wyjątkowo trudnej sytuacji. Źle się Tobie wydaje. ZUS mało Tobie zapłaci... bo mało płacisz ZUS'owych składek Za ~30 lat będziesz narzekać. jak niektórzy "celebryci" że masz głodową emeryturę. Trzeba było płacić większe składki. Skąd Ty wiesz, co mnie się wydaje, jeżeli Ty nie rozumiesz nawet treści dyskusji, do której dołączasz? Skąd wiesz w jakiej wysokości składki płacę? Kwoty podatku dochodowego, który płacę, też znasz? ad.4 Masz kontrakt który gwarantuje Tobie 20 dni płatnego urlopu. Kto pracujący W ramach JDG ma gwarantowany płatny urlop? Kto mu zapłaci?? Kolejny temat na którym nie znasz się a ciągle narzekasz. Przechodzisz sam siebie. Za płatny urlop płaci firma, z którą mam podpisany kontrakt na wykonanie określonej pracy, za określoną zapłatę, na określonych zasadach. Naprawdę jesteś tak ograniczony, że tego typu rzeczy nie potrafisz pojąć? ad.5 Narzekałaś, że nie załapałaś się na dofinansowanie bo JDG rozpoczęłaś 1 kwietnia 2020 a nie 1 marca 2020. Tak było. I się nie załapałam. Tak naprawdę to twój kontrakt to obejście ZUS'u płaconego przez poprzedniego twojego pracodawcę. A tu już, zamiast zwykłych małych kłamstw, napisałeś poważne oskarżenie. Kogo oskarżasz o oszustwo? Mnie, czy mojego poprzedniego pracodawcę? Z którym w dodatku nie miałem nic wspólnego, odkąd moja umowa o pracę została zakończona? W każdym bądź razie, jak już oskarżasz o oszustwo, to uzasadnij, na jakiej podstawie. Inaczej to już na oszczerstwo zakrawa. Nie podważam "wszystkiego" tylko wskazują na brak logiki w kolejnych twoich wpisach. Generalnie to cały czas wskazujesz na większe lub mniejsze problemy które Ciebie gnębią. Inni tak bardzo tymi wydumanymi pseudo-problemami nie dręczą sienie (i innych). Nie podważasz i nie wykazujesz nic. Kłamiesz, bezpodstawnie zarzucasz oszustwo (tudzież udział w nim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 25.03.2021 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Nie rozwiązać umowę z przedszkolem i nie dać się okradać nie ma usługi nie ma kasy soryy to nie ja mam chyba problem covidowy z myśleniem. Niania na 3-4 h wyjdzie taniej przecież nie na 10h logiczne? Można zorganizować pomoc sąsiedzką sa jacyś chyba rówieśnicy z przedszkola, może czyjś rodzić zaopiekowałby się córką nawet za niewielką odpłatnością lub na zasadzie wzajemności nie chodzi o 12 h/ dobę tylko o kilka. Pewnie że można nawet założyć własne przedszkole i na tym zarabiać. Tylko to oznacza że się nie wierzy w tą "pandemię" i chce się łamać rozporządzenia władzy. Wiesz najłatwiej jest nic nie robić i pitolić obwiniając wszystkich innych na około to twój punkt widzenia, ja uważam że należy wziąć odpowiedzialność i dostosować się do sytuacji to się nazywa logika. Logiczny jest brak wiary w tą "pandemię"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.03.2021 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 (..) ja uważam że należy wziąć odpowiedzialność i dostosować się do sytuacji to się nazywa logika. Coś w tym jest co piszesz o dostosowaniu się do sytuacji - ja w ostatnie 3 dni odbyłem wszystkie zaplanowane wizyty w sklepach meblowych, płytkarskich, wykończeniowych, co normalnie zajęłoby mi pewnie z miesiąc, dzisiaj jeszcze fryzjer i obuwniczy i jestem przygotowany na lockdown Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 25.03.2021 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 masz po prostu absorbującą prace pomimo że zdalną rozumiem, jednak ja zawsze widzę pozytywy w każdym syfie, + masz pracę a to nie takie oczywiste, + nie płacisz za przedszkole, + nie narażasz dziecka i rodziny na covid + masz piękny dom i działkę i niedługo córka będzie śmigała na huśtawkach. + 3,5 roku to już dziecko odchowane, niedługo zajmie się sobą Póki co to może załatwić jej jakieś towarzystwo rówieśników lub nianie na trochę lub podwieźć do sąsiadów żeby się nieco pobawiła jak sa dzieci w jej wieku. No jak to sie nie uda to nich zacznie oglądać ukrytą prawdę 1200 odcinków to jej chwile zajmie. To ostanie to żart:) Nie rozwiązać umowę z przedszkolem i nie dać się okradać nie ma usługi nie ma kasy soryy to nie ja mam chyba problem covidowy z myśleniem. Niania na 3-4 h wyjdzie taniej przecież nie na 10h logiczne? Można zorganizować pomoc sąsiedzką sa jacyś chyba rówieśnicy z przedszkola, może czyjś rodzić zaopiekowałby się córką nawet za niewielką odpłatnością lub na zasadzie wzajemności nie chodzi o 12 h/ dobę tylko o kilka. Wiesz najłatwiej jest nic nie robić i pitolić obwiniając wszystkich innych na około to twój punkt widzenia, ja uważam że należy wziąć odpowiedzialność i dostosować się do sytuacji to się nazywa logika. Za przedszkole płaciłam, gdy był lockdown i było przymusowo zamknięte. Przecież to nie była wina przedszkola, że nie mogło przyjąć dziecka. Będąc na kwarantannie też za przedszkole bym płaciła. Więc tego argumentu nie rozumiem. Niania, sąsiedzi - na kwarantannie też raczej nie zadziałają. Nikt nie będzie chciał ryzykować, że sam dostanie kwarantannę. Niania też nie sprawdzi się od ręki (tak jak było z zamknięciem przedszkoli rok temu). Żeby mogła zająć się dzieckiem, najpierw musi się dziecko z nią oswoić. Ale już pomijając to - płacę za przedszkole. Nie chcę z niego rezygnować, bo jest bardzo fajne i moja córka bardzo je lubi. I na dłuższą metę (dłużej niż kwarantanna czy lockdown) przedszkole jest lepsze dla dziecka, niż niania. Zapewnia kontakty z innymi dziećmi. Dodatkowo, rezygnując z przedszkola w obecnej, niepewnej sytuacji, przyczynię się do problemów tego przedszkola (mniej zarobi). Lubię i szanuję panie tma pracujące na tyle, by nie chcieć im dokładać zmartwień (np o dalsze zatrudnienie, gdy kilkoro rodziców zrezygnuje). Więc, biorąc nianię na czas lockdownu (bo w kwarantannie nie sądzę żeby przyszła) płacę podwójnie. Za to tylko, że mogę normalnie pracować. Sąsiadów podczas pierwszego lockdownu jeszcze mało znaliśmy. Jeżeli dzisiaj ogłoszą zamknięcie przedszkoli, to na pewno będzie coś w stylu “pomocy sąsiedzkiej”. Tak, żeby jedna osoba mogła pilnować kilkorga dzieci, a reszta mogła pracować. Więc tym razem może będzie chociaż trochę łatwiej pogodzić pracę z opieką nad małym dzieckiem. Wiek córki (rok w rozwoju takiego dziecka to bardzo dużo) też trochę ułatwi - chwilę już się zajmie sama. Dlatego jak ostatnio była przeziębiona to nie dałam jej do przedszkola i jakoś to poszło - ale to były 2 dni. Gorzej, gdyby to miało trwać 2 tygodnie lub więcej. Co do pracy, to owszem, na szczęście oboje z mężem w ciągu tego roku uniknęliśmy problemów finansowych. Wielu, niestety, nie miało tego szczęścia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 25.03.2021 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Jeżeli jeden test kosztuje 30 euro, to trzy testy przy powrocie do kraju (rodzina 2+1) to już 90 euro. Przy obecnym kursie to grubo ponad 400zl. Bez żadnej gwarancji, że nie skończy się i tak kwarantanna. Moze Tobie ponad 400zl to nie wydaje się być dużo. Dla mnie to kolejny, powiedzmy 3-dniowy, wyjazd w góry, z noclegami w 2 różnych schroniskach. Pisałaś o ciepłej plaży (czy jakoś tak), więc myślałem, że marzysz o locie do ciepłych krajów, dlatego coś podpowiedziałem. Ale OK - z mojej strony EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nayri 25.03.2021 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Pisałaś o ciepłej plaży (czy jakoś tak), więc myślałem, że marzysz o locie do ciepłych krajów, dlatego coś podpowiedziałem. Ale OK - z mojej strony EOT. W marcu czy kwietniu nie trzeba wydawac mnostwa pieniedzy, by polecieć gdzieś, gdzie jest ciepło. A przynajmniej nie trzeba bylo ponad rok temu. Jaki to ma związek z dodatkowym kosztem prawie 100 euro, nie dajacym do tego zadnej gwaracji, ze sie uniknie kwarantanny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.03.2021 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 “Robiąc dziecko” człowiek jest też świadomy, że opłacając miejsce w prywatnym przedszkolu, może kilka godzin dziennie poświęcić na pracę. Co więcej, praca zdalna, gdy ma się pod opieką małe dziecko właśnie dlatego jest ciężka, że czas, kiedy powinno się pracować, w dużej mierze poświęca się temu dziecku. Tak trudno Ci to pojąć? Jesteś na tyle inteligentny, by - czym się wielokrotnie chwaliłeś - całe życie zbudować na oszustwie, a tak prostego związku przyczynowo - skutkowego (zajmuje się dzieckiem = w tym czasie nie pracuję, a już na pewno nie w pełni) nie rozumiesz? Nie zbudoałem całego życia na oszustwie jumam drobne . Zbudowałem je ciezką pracą . Ale praca to nie tylko tyrać 12h. Trudno mi zrozumieć że ktoś od roku nie zorientował się że świat się zmienił. Ja wyprzedzam fakty jak ojciec był w zeszłym roku w lutym w szpitalu to w jego sali podpierdzielałem płyn do dezynfekc bo wiedziałem że ZŁO nadciąga. A Ty w styczniu zeszłego roku wiedziałaś że istnieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.03.2021 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 jumam drobne [...] podpierdzielałem płyn do dezynfekc I dlaczego to dobre i właściwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.03.2021 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Nie zbudoałem całego życia na oszustwie jumam drobne . Zbudowałem je ciezką pracą . dezynfekc bo wiedziałem że ZŁO nadciąga. A nie mogłeś kupić ? Przecież kosztował grosze Co jest właśnie ta twoja "ciężka praca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.03.2021 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 I dlaczego to dobre i właściwe? Jesli już w podatkach za to zapłaciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 25.03.2021 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 A nie mogłeś kupić ? Przecież kosztował grosze Co jest właśnie ta twoja "ciężka praca" Przecież zapłaciłem w podatkach cieżka praca to akumulacja majątku w latach. Każdy osioł potrafi rąbać 12h ale niekoniecznie muszą być tego długo falowe efekty. To już chyba jedyny cekawy wątek na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 25.03.2021 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Z tematu schodzi , to na pobudzenie emocji:lol2:https://strefa44.pl/cztery-zasady-zycia-lao-tzu/ https://www.youtube.com/watch?v=uUTl5yzcvk4&t=1745s https://www.medexpress.pl/amantadyna-pomoze-w-leczeniu-covid-19/80639 przepłacać ? https://www.google.com/search?client=opera&q=amantadyna+lek&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts