Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

W sumie po co zakaz jeżdżenia autami po spożyciu... Przecież jak idiota sobie zrobi krzywdę, to jego problem...

Ale zaraz. No nie do końca. Raz, że jak sobie zrobi krzywdę, to będą go leczyli za nasze pieniądze. A jeszcze co gorsza może zabić czy pozbawić zdrowia kogoś niewinnego...

Ze szczepionkami jest tak samo. Jestem za obowiązkowym szczepieniem. Posłowie są mądrzy i muszą podejmować decyzje za głupich (bez referendum). Tako rzecze jeden z liderów partii antyszczepionkowej:

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No...

Jak nie wiadomo o co chodzi - to wiadomo!

Chodzi o to jak tę kasę bez brania po pysku nam zabrać...

Adam M.

Tylko nie rozumiem dlaczego te szmaciarze nie testują szczepionki na swoich dzieciach. Testy tego typu powinny być karalne i zakazane, nie pojęte że podczas II WŚ Mengele takie coś robił i dostał między innymi za to karę śmierci a dzisiaj dostaje się za to pieniądze.:bash:

Tylko nie rozumiem dlaczego te szmaciarze nie testują szczepionki na swoich dzieciach. Testy tego typu powinny być karalne i zakazane, nie pojęte że podczas II WŚ Mengele takie coś robił i dostał między innymi za to karę śmierci a dzisiaj dostaje się za to pieniądze.:bash:

To jak sobie wyobrażasz testy czwartej fazy? I skąd wiesz, że nie testują na swoich dzieciach? Wiesz, jak to się stało, że nie ma już ospy prawdziwej? Wolałbyś dalej żyć w strachu przed nią?

Eksperyment Jennera, polegający na zarażeniu ośmioletniego chłopca wirusem ospy krowianki, a następnie ospy prawdziwej, jest jednym z przełomowych momentów współczesnej medycyny, zaś sam Jenner jest twórcą przełomowej metody walki z tą chorobą. Rzadko jednak pojawia się kwestia dotycząca etycznej strony działania Jennera, który dla potwierdzenia swej nowatorskiej hipotezy przeprowadzał eksperymenty medyczne na ludziach, infekując ich śmiertelnie niebezpieczną chorobą (oprócz pierwszego chłopca, potem – dla potwierdzenia skuteczności metody – zarażonych kolejno oboma odmianami ospy zostało pięcioro innych dzieci). Ponieważ działalność Jennera przyniosła pozytywne rezultaty w postaci znacznego zmniejszenia, a potem całkowitej likwidacji zagrożenia ze strony ospy, mimo eksperymentów na dzieciach[3], Jenner za życia cieszył się wielkim uznaniem[4].

A jeszcze co do zarzutu, że szczepionki to zyski. Owszem. Koncerny zarabiają na nich. Krótkookresowo. Ile teraz zarabiają na lekarstwach na ospę prawdziwą? Szczepionki to krótkowzroczność z punktu widzenia biznesu. Lekarstwo na chorobę (najlepiej przewlekłą) to jest żyła złota.

Jak w żarciku.

Przychodzi wnuk Ryszarda Krauze do dziadka. Uśmiech od ucha do ucha, pierś wypięta, duma go rozpiera.

- Dziadku, dziś wielki dzień!. Zakończyłem informatyzacje ZUSu.

- Ty głupcze. Ja na tym zrobiłem majątek i całe życie z tego żyłem. Twój ojciec pomnożył majątek i całe życie dzięki temu opływał w luksusy. A Ty zarżnąłeś kurę znoszącą złote jajka.

Co chcesz... postęp!

Kiedyś producent odpowiadał za skutki działania produktu, a tu sobie załatwili ZWOLNIENIE z wszelkiej odpowiedzialności.

Do nas mają blizej jak do Afryki równikowej a i dane łatiej zbierać.

Kto mieł dostać w łapę to dostał i wydał pozwolenie na te testy.

Głupi naród wszystko łyknie, zwłaszcza jak "jego" lekarz mu poda (przekonany, ze to jest szczepionka i że przetestowana).

Widziałeś gdzieś informację w głównym ścieku - że to jest eksperymentalna kuracja genetyczna a nie szczepionka?

Bo TO jest prawda!

A ludzie się "szczepią" zamias TESTOWAĆ tę kurację.

I nikt za skutki nie odpowiada...

Pisałem...

Ja się obawiam tych, które jawnie wyjdą za lat 15.

KOGO, GDZIE i JAK wtedy kopnąć w dupę?

A i tak kwit by Ci pokazali - że zwolnieni od odpowiedzialności!

Mamy to, na co się zgadzamy.

Kaskę można wylosować.... hulajnogę.... nawet autko!

Do knajpy wpuszczą... do samolotu...

I jak tu się nie "szczepić" ?

Większość to idioci....

Może pozbycie się idiotów na ich własne życzenie i ich własny koszt ma sens?

Wiecej wszystkiego dla mądrych zostanie. :lol:

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

To jak sobie wyobrażasz testy czwartej fazy? I skąd wiesz, że nie testują na swoich dzieciach? Wiesz, jak to się stało, że nie ma już ospy prawdziwej? Wolałbyś dalej żyć w strachu przed nią?

A jeszcze co do zarzutu, że szczepionki to zyski. Owszem. Koncerny zarabiają na nich. Krótkookresowo. Ile teraz zarabiają na lekarstwach na ospę prawdziwą? Szczepionki to krótkowzroczność z punktu widzenia biznesu. Lekarstwo na chorobę (najlepiej przewlekłą) to jest żyła złota.

.[/i]

Jak sobie wyobrażam? na pewno nie testując - robić doświadczenia na ludziach i dzieciach. Chcesz aby Twoje dzieci robiły za króliki doświadczalne? a jak przypłacą te doświadczenia zdrowiem lub nie daj Boże życiem to do kogo na skargę pójdziesz?

Mówisz że szczepionki w kontekście tych na covida to krótkotrwały biznes:) przecież to się nigdy nie skończy, koncerny tak będą ludziom w głowach mącić że co rok będziemy musieli się szczepić i mało tego jeszcze za to słono płacić.

Mamy to, na co się zgadzamy.

Kaskę można wylosować.... hulajnogę.... nawet autko!

Do knajpy wpuszczą... do samolotu...

I jak tu się nie "szczepić" ?

Większość to idioci....

Adam M.

Podobno nawet 1 milion zł:D

To wszystko jest robione w jednym celu aby upodlić ludzi i ich podzielić.

Testerzy na nowe leki zawsze się znajdą, bo zwykle dobrze płacono im za to i gwarantowano wszelką opiekę medyczną, ... jakby co...

A tu...

Bez zadnej gwarancji (potencjalnych wydatków) i kosztów bierzacych, ba! Z ZYSKIEM całe narody radośnie biorą udział w tych testach...

To jak tu nie testować?!

Adam M.

Jak sobie wyobrażam? na pewno nie testując - robić doświadczenia na ludziach i dzieciach.

Nie pytam jak sobie nie wyobrażasz, tylko jak sobie wyobrażasz. Wcześniej czy później trzeba podać lek (każdy) ludziom. Niezależnie od tego, czy to napar z lubczyku, czy szczepionka mRNA. Bez podania ludziom nie byłoby przecież żadnego lekarstwa.

I poczytaj, co i jak się testuje przez trzy pierwsze fazy :)

Mówisz że szczepionki w kontekście tych na covida to krótkotrwały biznes:) przecież to się nigdy nie skończy, koncerny tak będą ludziom w głowach mącić że co rok będziemy musieli się szczepić i mało tego jeszcze za to słono płacić.

Każda szczepionka to krótkotrwały biznes. Słono to się płaci za leczenie zapalenia płuc. Za narkozę niezbędną do użycia respiratora. Leków na nadciśnienie. Produkcja insuliny to złoty interes (i długoterminowy).

Chociaż jak teraz myślę, to rzeczywiście produkcja szczepionki to złoty interes przy założeniu, że producent szczepionki jest również producentem lekarstw na chorobę "współistniejącą" i ratują swoich długoterminowych klientów przed zejściem i przerwaniem strumyczka gotówki.

Edytowane przez Kaizen

Podobno nawet 1 milion zł:D

To wszystko jest robione w jednym celu aby upodlić ludzi i ich podzielić.

Jak rozumiesz upodlenie idioty?

Przeciez on kaskę czy hulajnogę dostanie!

(No bo tych autek mało to nie każdy...)

Adam M.

...

Jak w żarciku.

Przychodzi wnuk Ryszarda Krauze do dziadka. Uśmiech od ucha do ucha, pierś wypięta, duma go rozpiera.

- Dziadku, dziś wielki dzień!. Zakończyłem informatyzacje ZUSu.

- Ty głupcze. Ja na tym zrobiłem majątek i całe życie z tego żyłem. Twój ojciec pomnożył majątek i całe życie dzięki temu opływał w luksusy. A Ty zarżnąłeś kurę znoszącą złote jajka.

I Ty znów swoje teorie wysnówasz... są pewne granice zdrowego rozsądku. A jak to granice, mogą być różnie interpretowane. Ale co do szczepionki i leczeniu ospy. Twierdzisz, że "zarżneli kurę znoszącą złote jaja". Tylko jest jeszcze inna zasada. Skuteczność i szanse. Szczepionka na ospę dawałą znacznie lepsze rezultaty. A jak nie oni by to zrobili, zrobil by to ktoś inny. I tyle z kasy by mieli.

Wracając do szczepionki na covid - to tylko nazywa się szczepionka, bo działą jakoś na opak. Niby pomaga a efekty jakieś nijakie.

Koronawirusy tak mają, jeszcze trochę a wszystko się uspokoi, szczepionki i certyfikaty zostaną olane.

Jak rozumiesz upodlenie idioty?

Przeciez on kaskę czy hulajnogę dostanie!

(No bo tych autek mało to nie każdy...)

Adam M.

Nie, nie mam na myśli tych co się zaszczepili tylko tych którzy korzystają z wolnego wyboru i się nie szczepią. Przecież jeszcze trochę to zakażą niezaszczepionym robić zakupy spożywcze.

Szczepionka na ospę dawałą znacznie lepsze rezultaty.

Skąd masz takie informacje?

W ulotce stoi:

Nie badano skuteczności ochronnej leku IMVANEX przeciw ospie prawdziwej.

Lek IMVANEX może nie chronić całkowicie wszystkich zaszczepionych osób.

A wikipedii stoi:

Chorobę cechuje śmiertelność[3] u osób szczepionych około 3% (dla najczęściej spotykanej odmiany), a u nieszczepionych średnio 30%

Wracając do szczepionki na covid - to tylko nazywa się szczepionka, bo działą jakoś na opak. Niby pomaga a efekty jakieś nijakie.

Jakie rezultaty nazywasz nijakimi? We Wrocławiu zmarło na ospę 7 osób na 99 zarażonych.

Najwyższy odsetek ciężkich przypadków koronawirusa dotyczy niezaszczepionych osób w wieku powyżej 60 lat - w sobotę były 134 osoby na 100 tys. Wśród zaszczepionych ten odsetek wyniósł 20 na 100 tys., a u osób zaszczepionych jedną dawką - 35,5.

Źródlo

W czasie III fazy testów 9 osób które dostały szczepionkę zachorowało na COVID (169 zachorowało spośród tych, które dostały placebo - a obydwie grupy były tej samej wielkości). 160/169=95%. To właśnie z tego wynika 95% skuteczności szczepionki. Bo jakby liczyć ilość zachorowań przez liczbę zaszczepionych (9/21 720) to skuteczność wyszłaby -99,9585635359116%. Ale to nie tak się liczy.

Źródło danych

Do tego dnia mniej więcej 101 milionów osób w Stanach Zjednoczonych zostało w pełni zaszczepionych przeciwko COVID-19.

[...]

Zestawienie danych o infekcjach w populacji zaszczepionej w ciągu pełnych 4 miesięcy (10 626 przypadków) i infekcjach w całej populacji z jednego tylko tygodnia w końcu kwietnia tego roku (355 tys.) pokazuje, że warto się szczepić, bo ryzyko złapania koronawirusa przez zaszczepioną osobę jest naprawdę niskie.

Źródło

W sumie po co zakaz jeżdżenia autami po spożyciu... Przecież jak idiota sobie zrobi krzywdę, to jego problem...

Ale zaraz. No nie do końca. Raz, że jak sobie zrobi krzywdę, to będą go leczyli za nasze pieniądze. A jeszcze co gorsza może zabić czy pozbawić zdrowia kogoś niewinnego...

Po pierwsze to bèdą go leczyli za jego pieniądze a po drugie to ty też możesz mnie zarazić i wtedy powinni mnie leczyć za twoje pieniądze :D

Po pierwsze to bèdą go leczyli za jego pieniądze a po drugie to ty też możesz mnie zarazić i wtedy powinni mnie leczyć za twoje pieniądze :D

Akurat. Pieniądze wrzucamy do wspólnego koszyka. Dobry pomysł, żeby płacił (czy to pijany sprawca wypadku, czy niezaszczepiony) za leczenie siebie i tych, co im zaszkodził z własnej kieszeni.

Oczywiście, że i trzeźwy jadący przepisowo może spowodować wypadek - ale nie prosi się o niego tak, jak pijany czy niezaszczepiony.

Akurat. Pieniądze wrzucamy do wspólnego koszyka. Dobry pomysł, żeby płacił (czy to pijany sprawca wypadku, czy niezaszczepiony) za leczenie siebie i tych, co im zaszkodził z własnej kieszeni.

Oczywiście, że i trzeźwy jadący przepisowo może spowodować wypadek - ale nie prosi się o niego tak, jak pijany czy niezaszczepiony.

Powtarzam, ty jako zaszczepiony też możesz zarażać, niczym się nie różnimy... no może tylko tym, że ja przeszedłem grupkę bezobjawowo a ty możesz jeszcze na nią zapaść i narazić nasz wspólny worek :)

Jak dla Ciebie piany za kółkiem nie różni się od trzeźwego, to powtarzaj sobie to kłamstwo. Ale innym nie wmawiaj.

Pijany za kółkiem skrzywdzi konkretne osoby plus ich rodziny - wszyscy do łatwego zlokalizowania. Przy zakażonych np. w komunikacji zbiorowej nie zidentyfikujesz wszystkich. I to jest ten drobny niuans. Choruj se jak to jest twój wybór ,lecz dlaczego w imię tzw. solidaryzmu ja mam płącic za głupotę innych. Za wypadki pijanych też płacę z musu a nie z wyboru. Im z ich głupoty z nic się nie należy, to wybór.

Zastanawiającym jest jak bardzo aktywni są antyszczepionkowcy i negujący istnienie covida.

Przecież nich ich nie zmusza do szczepienia, do testowania szczepionek (lub placebo) na sobie czy na ich dzieciach.

Pytanie - kto zarabia na prezentowaniu antyszczepionkowych teorii i czyje reprezentują interesy?

Kto się cieszy z ich działań.