_Grisza_ 02.09.2020 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 (edytowane) Teraz najciekawsze, zestawiłem strukturę zgonów COVID-owych wg wieku i porównałem do struktury zgonów ogółem wg wieku w 2019 r. w okresie marzec-sierpień wg GUS. Jakie wnioski się nasuwają? 1) Mówi się powszechnie, że COVID straszliwie kosi wśród starszych, okazuje się jednak, że: - w grupie 70-79 lat Covid zwiększył udział umieralności o 6,7% względem danych z 2019 r. - w grupie 80-89 lat COVID zwiększył udział umieralności o 3,5% względem danych z 2019 r. Wniosek prosty jak konstrukcja cepa, po prostu w starszym wieku częściej się umiera, nie ważne czy z COVID, czy bez 2) 2079 zgonów COVID-owych stanowi 1,24% wszystkich zgonów w analogicznym okresie w 2019 r., czyli na 13 osób na 1000. Jeśli by uznać ze CDC pisało prawdę, to 94% z tych 13 osób, czyli 12 mogło by mieć choroby współistniejące w zaawansowanym stadium. Nie ma pewności, czy COVID przechylił szalę i to on a nie choroba współistniejąca doprowadziła do śmierci. Rząd w najlepsze walczy z wrogiem nr 1 COVID - 1,24% wszystkich zgonów. Pozostałe 98,76 jest nieistotne i można leczyć ludzi teleporadami. Edytowane 2 Września 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2020 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Od miesiąca nie widać znaczących wzrostów w ilości nowych przypadków (przy zbliżonej liczne dziennej testów) Za to liczba aktywny przypadków rośnie. źródło Jak chcesz udowadniać jakąś tezę, to zastanów się, czy przeanalizowałeś wszystkie dane. Ale w sumie to jaką tezę chcesz udowadniać? Czego ma dowodzić liczba zgonów niższa od rekordów? Że coraz lepiej potrafimy leczyć? Czy że wirus zmutował? Czy że strategia o której pisałem na pierwszej stronie: I właśnie dlatego, że służba zdrowia nie udźwignie epidemii tak krytycznie ważne jest, żeby ją jak najbardziej spowolnić. I apele o siedzenie na rzyci, zamykanie szkół, przedszkoli, odwoływanie imprez, pedantyczne dbanie o higienę i temu podobne zalecenia są tak ważne. Ładnie to wyjaśnia (IMO bardzo optymistyczny co do spłaszczenia niebieskiego wykresu i poziomej przerywanej linii) taki obrazek: spełniła pokładane w niej nadzieje i rządzący osiągnęli cel? Czy może że epidemii nie ma? Jak sporo nauczyłem się z książki, którą napisał wraz z Macieszczakiem tak uważam, że danie mu do ręki mikrofonu to prosta droga do samozaorania. Dobry ruch zrobili, że to Bosaka dali przed mikrofon i kamerę. Ale jak czytam takie mądrości, to trudno mi polemizować z jego odpowiedzią na pierwsze pytanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 02.09.2020 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 to tk się pytam co jeszcze No co jeszcze można zamienić kasę w banku? Waluty? Złoto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 02.09.2020 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Ale w sumie to jaką tezę chcesz udowadniać? Czego ma dowodzić liczba zgonów niższa od rekordów? Że coraz lepiej potrafimy leczyć? Czy że wirus zmutował? Czy że strategia o której pisałem na pierwszej stronie: spełniła pokładane w niej nadzieje i rządzący osiągnęli cel? Czy może że epidemii nie ma? Ja już dawno doszedłem do wniosku, że Ty nic nie rozumiesz z tych liczb i jakie faktycznie zagrożenie wynika z pandemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 02.09.2020 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Czy że strategia o której pisałem na pierwszej stronie: spełniła pokładane w niej nadzieje i rządzący osiągnęli cel? Tak spełniła i osiągnęli cel. Zaj.li gospodarkę. Problemy dopiero się zaczną. Pewnie na leczenie innych chorób też nie będzie. Tak dwa razy w roku zamykajmy wszystko. Będzie coraz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2020 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Ja już dawno doszedłem do wniosku, że Ty nic nie rozumiesz z tych liczb i jakie faktycznie zagrożenie wynika z pandemii. No tak, jak brakuje argumentów merytorycznych, to... Przecież wiadomo, że ziemia jest płaska i tylko ciemniaki tego nie rozumieją (dla inteligentnych bezobjawowo tłumaczę "pozostaje atak personalny"). Których to liczb nie rozumie master of the numbers (taka jest powszechna, i dosyć trafna opinia nie tylko na FM) aka Kaizen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2020 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 (edytowane) Tak spełniła i osiągnęli cel. Zaj.li gospodarkę. To nie był cel. Celem było żeby to nie przywaliło przed wyborami tak, jak przywaliło we Włoszech czy Hiszpanii - czyli spłaszczenie krzywej (oficjalnie cel jak na wykresie). Cel osiągnięty, wybory wygrane (pomimo dosyć skutecznego przewlekania przez opozycję). Lock-down był wybitnie nie w interesie rządzących. Tego, że wydatki drastycznie wzrosną nie mogli uniknąć - więc łączenie tego ze zmniejszaniem wpływów budżetowych było ostatecznością i zrobili to tylko przez wybory. Gdyby poszli jak w Szwecji to Duda nie miałby szans. Gdyby epidemia przyszła do nas teraz (gdy w perspektywie brak wyborów) nie byłoby lock-downu albo był na pokaz. Edytowane 2 Września 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 02.09.2020 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 (edytowane) No tak, jak brakuje argumentów merytorycznych, to... Przecież wiadomo, że ziemia jest płaska i tylko ciemniaki tego nie rozumieją (dla inteligentnych bezobjawowo tłumaczę "pozostaje atak personalny"). To nie ja atakuje personalnie tylko Ty puszcza krzywe teksty. Ja uznałem, że nie ma sensu się z przegadywać. Jeśli za rok się spotkamy i okaże się, że epidemia się nie rozwinęła to pewnie powiesz to że zasługa rządu i z zdyscyplinowanego społeczeństwa. Poprzeglądaj, przeanalizuj, dane z poniższego linku, może CI się coś rozjaśni i przestaniesz straszyć ludzi znów jak zobaczysz w TV 1000 zgonów dziennie. A i może rodziców w końcu odwiedzisz, zanim (odpukać w niemalowane) wstąpią do królestwa niebieskiego. https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ierEhD6gcq51HAm433knjnVwey4ZE5DCnu1bW7PRG3E/edit#gid=1309014089 Edytowane 2 Września 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 02.09.2020 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 To nie był cel. Celem było żeby to nie przywaliło przed wyborami tak, jak przywaliło we Włoszech czy Hiszpanii - czyli spłaszczenie krzywej (oficjalnie cel jak na wykresie). Cel osiągnięty, wybory wygrane (pomimo dosyć skutecznego przewlekania przez opozycję). Lock-down był wybitnie nie w interesie rządzących. Tego, że wydatki drastycznie wzrosną nie mogli uniknąć - więc łączenie tego ze zmniejszaniem wpływów budżetowych było ostatecznością i zrobili to tylko przez wybory. Gdyby poszli jak w Szwecji to Duda nie miałby szans. Gdyby epidemia przyszła do nas teraz (gdy w perspektywie brak wyborów) nie byłoby lock-downu albo był na pokaz. Tak masz rację. Jakby nie było wyborów to byłby model jak w Szwecji. PS. Liczby to nie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 02.09.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Jeśli za rok się spotkamy i okaże się, że epidemia się nie rozwinęła to pewnie powiesz to że zasłucha rządu i z zdyscyplinowanego społeczeństwa. I szczepionek od firmy Moderna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 (edytowane) To nie ja atakuje personalnie tylko Ty puszcza krzywe teksty. Ja uznałem, że nie ma sensu się z przegadywać. Po tak szybkiej odpowiedzi, mam pewność, że filmu nie obejrzałeś. A w tym filmie też jest o tym, co sądzić o takich interlokutorach. Ja zapoznaję się ze źródłami (gdy akurat ich nie ukrywasz). Ponowię pytanie: jaką tezę chcesz udowadniać? Jeśli za rok się spotkamy i okaże się, że epidemia się nie rozwinęła to pewnie powiesz to że zasłucha rządu i z zdyscyplinowanego społeczeństwa. Jeśli za dwa tygodnie umrze ktoś z Twoich bliskich z diagnozą "Covid", nadal będziesz udowadniał, że.... No właśnie jaką tezę chcesz udowadniać? Zasługi rządu w zwalczaniu pandemii są znikome. On ją jedynie spowalnia ogromnym kosztem. Zwalczają lekarze, naukowcy, epidemiolodzy. Działania rządu na tym etapie nie ochroniły służby zdrowia przed niewydolnością - to było za wcześnie. Zapiąć pasy trzeba teraz. Bo rządu drugi raz lock-downu nie wprowadzi (a będzie taka potrzeba) bo już kompletnie go na to nie stać. Zostają dwie nadzieje: 1. Naukowcy i lekarze poradzą sobie... Bardzo naiwna nadzieja moim zdaniem na podstawie dotychczasowych danych. 2. Wirus zmutuje w bardziej bezpieczną formę. Trzeba jednak pamiętać, że teraz mamy inne czasy, niż za dżumy czy innych starych plag. Wiemy, jak się przed zagrożeniem chronić (choć niektórzy, jak widać, walczą z maseczkami i myciem rąk jak za średniowiecza). Potrafimy walczyć mydłem, spirytusem i maseczkami. Antyszczepionkowcy, antymaseczkowcy i antyspirytusowcy będą w piekle się smażyć za ofiary, które im uwierzyły. Ale nie, nie będzie to 1/3 ludności świata. Jak dwie nadzieje się nie sprawdzą, to będzie te 3-4% z ... teraz dobre pytanie z ilu procent zakażanych. Im bardziej antymaseczkowcy trafią do ludzi, tym większa będzie podstawa. Czy to będzie 4%*80%*7 500 000 000=240000000 ludzi, czy 4%*40%*7 500 000 000=120000000 - to kwestia sumienia tych, co negują istnienie wirusa, jego zabójczość i ... jaką to tezę udowadniasz? Edytowane 2 Września 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 02.09.2020 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 (edytowane) Jeśli za dwa tygodnie umrze ktoś z Twoich bliskich z diagnozą "Covid", nadal będziesz udowadniał, że.... No właśnie jaką tezę chcesz udowadniać? Czyli dobrze wiesz jaką tezę udowodniłem. Równie dobrze mógłbym kogoś z moich bliskich stracić w wypadku komunikacyjnym (zbliżone prawdopodobieństwo), czy z tego powodu mam ciągle o tym myśleć i namawiać wszystkich by chodzili po bezdrożach? Pytanie retoryczne - nie odpowiadaj. Jak ktoś ma pecha to i palca w d... złamie. Antyszczepionkowcy, antymaseczkowcy i antyspirytusowcy będą w piekle się smażyć za ofiary, które im uwierzyły. Piekło nie istnieje - wszystkie diabły są na ziemi. Pozdrawiam PS. Wyluzuj bo się wykończysz. Edytowane 2 Września 2020 przez _Grisza_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Czyli dobrze wiesz jaką tezę udowodniłem. Nie udowodniłeś żadnej. Dopytuję, jaką próbujesz. Równie dobrze mógłbym kogoś z moich bliskich stracić w wypadku komunikacyjnym (zbliżone prawdopodobieństwo), czy z tego powodu mam ciągle o tym myśleć i namawiać wszystkich by chodzili po bezdrożach? A namawiasz, na jeżdżenie po pijaku, na czerwonym świetle i z zamkniętymi oczami? Bo mam wrażenie (ale nie jestem pewien - dlatego dopytuję) że do tego namawiasz w przypadku Covid. Pytanie retoryczne - nie odpowiadaj. Moje nie jest retoryczne. Odpowiedz wreszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 02.09.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 (edytowane) Zasługi rządu w zwalczaniu pandemii są znikome. On ją jedynie spowalnia ogromnym kosztem. Zwalczają lekarze, naukowcy, epidemiolodzy. Działania rządu na tym etapie nie ochroniły służby zdrowia przed niewydolnością - to było za wcześnie. Zapiąć pasy trzeba teraz. Bo rządu drugi raz lock-downu nie wprowadzi (a będzie taka potrzeba) bo już kompletnie go na to nie stać. Zostają dwie nadzieje: 1. Naukowcy i lekarze poradzą sobie... Bardzo naiwna nadzieja moim zdaniem na podstawie dotychczasowych danych. 2. Wirus zmutuje w bardziej bezpieczną formę. Trzeba jednak pamiętać, że teraz mamy inne czasy, niż za dżumy czy innych starych plag. Wiemy, jak się przed zagrożeniem chronić (choć niektórzy, jak widać, walczą z maseczkami i myciem rąk jak za średniowiecza). Potrafimy walczyć mydłem, spirytusem i maseczkami. Antyszczepionkowcy, antymaseczkowcy i antyspirytusowcy będą w piekle się smażyć za ofiary, które im uwierzyły. Ale nie, nie będzie to 1/3 ludności świata. Jak dwie nadzieje się nie sprawdzą, to będzie te 3-4% z ... teraz dobre pytanie z ilu procent zakażanych. Im bardziej antymaseczkowcy trafią do ludzi, tym większa będzie podstawa. Czy to będzie 4%*80%*7 500 000 000=240000000 ludzi, czy 4%*40%*7 500 000 000=120000000 - to kwestia sumienia tych, co negują istnienie wirusa, jego zabójczość i Tutaj masz odpowiedź, Wychyl się z dziupli i zobacz jak ludzie używają maseczek. I nie pisz, że nie będzie kolejnej blokady, bo się jeszcze możesz zdziwić. Wiem jak wygląda sytuacja w Hiszpanii i jest jeszcze możliwość. Dlaczego uważasz, że rządu na to nie stać? PS. Ooo. zreflektowałeś się i wywaliłeś część postu. Edytowane 2 Września 2020 przez vvvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2020 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Tutaj masz odpowiedź, Zacytowałeś wielki kawał posta. Ale bez pytania. To na jakie pytanie to ma być odpowiedź? Wychyl się z dziupli i zobacz jak ludzie używają maseczek. Codziennie się wychylam. Tam, gdzie bywam (przedszkola, sklepy, szpitale, szkoły) - wszyscy używają maseczek, jak należy. Wiem, że nie we wszystkich sklepach tak jest - takich sklepów unikam. Tylko czego ma to dowodzić? I nie pisz, że nie będzie kolejnej blokady, bo się jeszcze możesz zdziwić. Pewnie, że mogę się mylić. To nie prawda objawiona - to moja ocena sytuacji (rząd teraz nie ma żadnego interesu w pozbawianiu się wpływów podatkowych - więc z punktu widzenia polityki i ekonomii nie zrobi tego). IMO będą wykorzystywać pandemię do przemycania różnych dziwnych przepisów (co już nie raz robili), robić zalecenia i zwiększać kary (raz, że to wpływy do budżetu który ma mocne ssanie, dwa - im bardziej karne społeczeństwo, tym wygodniej rządzącym). PS. Ooo. zreflektowałeś się i wywaliłeś część postu. Nic nie wywalałem. Dodawałem i doprecyzowywałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 02.09.2020 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Im bardziej antymaseczkowcy trafią do ludzi, tym większa będzie podstawa. Czy to będzie 4%*80%*7 500 000 000=240000000 ludzi, czy 4%*40%*7 500 000 000=120000000 - to kwestia sumienia tych, co negują istnienie wirusa, jego zabójczość ... https://www.youtube.com/watch?v=6PEcOQwrvOU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2020 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 https://www.youtube.com/watch?v=6PEcOQwrvOU Nie przejmuj się. Jakoś sobie z tym poradzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 02.09.2020 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Zacytowałeś wielki kawał posta. Ale bez pytania. To na jakie pytanie to ma być odpowiedź? Codziennie się wychylam. Tam, gdzie bywam (przedszkola, sklepy, szpitale, szkoły) - wszyscy używają maseczek, jak należy. Wiem, że nie we wszystkich sklepach tak jest - takich sklepów unikam. Tylko czego ma to dowodzić? Pewnie, że mogę się mylić. To nie prawda objawiona - to moja ocena sytuacji (rząd teraz nie ma żadnego interesu w pozbawianiu się wpływów podatkowych - więc z punktu widzenia polityki i ekonomii nie zrobi tego). IMO będą wykorzystywać pandemię do przemycania różnych dziwnych przepisów (co już nie raz robili), robić zalecenia i zwiększać kary (raz, że to wpływy do budżetu który ma mocne ssanie, dwa - im bardziej karne społeczeństwo, tym wygodniej rządzącym). Nic nie wywalałem. Dodawałem i doprecyzowywałem. Na Twoje przemyślenia, które tutaj piszesz. Serio? Widać żyjesz w innym świecie. Gratuluje. Opisz proszę jak to wszyscy używają maseczek jak należy. Interesujące. 100%. Masz takie " bezpieczne" sklepy? Pewnie z Twoja. Jak zobaczysz szczyt na tym wykresie co pokazywałeś i mnie pytałeś, to rożnie moze byc. Ooo karne społeczeństwo sie pojawiło. To moze taki był cel a nie wybory ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.09.2020 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Na Twoje przemyślenia, które tutaj piszesz. Przemyślenia, to nie pytanie. Nawet retoryczne. Więc bez sensu twierdzenie, że "Tutaj masz odpowiedź", skoro nie pytałem. Serio? A to odnośnie czego? Cytuj dokładnie to zdanie/twierdzenie/akapit, o które pytasz. Inaczej nie wiem, co siedzi w Twoje głowie. Opisz proszę jak to wszyscy używają maseczek jak należy. Interesujące. 100%. Masz takie " bezpieczne" sklepy? Wchodzę do sklepu w maseczce. Mam rękawiczki (założyłem zanim dotknąłem wózka). Wszyscy w sklepie mają maseczki i rękawiczki. Jak poszedłem do taśmy i zacząłem wykładać swój koszyk na taśmę zanim pani przede mną odebrała potwierdzenie płatności karty to kasjerka mnie przegoniła. To praktyka - Makro, Warszawa Aleje Jerozolimskie. Od początku epidemii mój ulubiony sklep. Pewnie z Twoja. Znowu nie wiem, do czego się odnosisz. Naprawdę brakuje Ci intelektu, do selektywnego cytowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 03.09.2020 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 (edytowane) No co jeszcze można zamienić kasę w banku? Waluty? Złoto? Może nie w banku, ale krypto. DODAŁEM: poczytaj o krypto lokatach, zdecentralizowanej giełdzie Uniswap, jak są stopy zwrotu z takich lokat. https://uniswap.info/pairs Możesz pisać na priv. Minus - trzeba ogarnąć temat kryptowalut i przestrzegać elementarnych zasad bezpieczeństwa w sieci... Tradycyjna bankowość musi upaść, bo nie będzie w stanie wytrzymać konkurecji z bankowością DeFi. Edytowane 3 Września 2020 przez JTKirk DODAŁEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts