Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KORONAWIRUS - przydatne informacje, walka z mitami i plotkami

d7d

Recommended Posts

Jeśli by dać wiarę, że wszystkie zgony przypisane w Polsce do COVID faktycznie spowodował Sars-Cov-2 (mam obawy czy faktycznie tak jest), to

prawdopodobieństwo że każdy z nas umrze na COVID (bez podziału na grupy wiekowe) wynosi 1,24%.

Dla najbardziej narażonej grypy wiekowej 70-79 lat zwiększa się do 1,63% a dla grupy 80-89 do 1,39%.

Oto prawdziwa skala zagrożenia pandemii.

Najbardziej narażona grypa wiekowa w 98,37% najprawdopodobniej umrze z innych przyczyn niż COVID.

Oczywiście warto zawalczyć o te 1,63%, tylko że wprowadzone obostrzenia są nieskuteczne i mogą przyczynić się do dużo większego wzrostu wszystkich zgonów których przyczyną nie jest Sars-Cov-2.

Na obecnym etapie tej epidemii, moja teza brzmi.

W obliczu innych zagrożeń, COVID nie powinien uprawniać, rządzących i media do wzbudzania w społeczeństwa tak ogromnego poczucia strachu i zagrożenia.

Tezę uważam za udowodnioną.

Poniższy wykres z dedykacją dla Kaizen'a.

XDO1sWY.png

Edytowane przez _Grisza_

• Odpowiedzi 17,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kulibob

2233

• d7d

1885

• fotohobby

1552

• Kaizen

980

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na obecnym etapie tej epidemii, moja teza brzmi.

W obliczu innych zagrożeń, COVID nie powinien uprawniać, rządzących i media do wzbudzania w społeczeństwa tak ogromnego poczucia strachu i zagrożenia.

Tezę uważam za udowodnioną.

Doprecyzowując - czy miałbyś zestawienie pokazujące ilość zgonów z powodu covid nie w stosunku do wszystkich zgonów, ale w stosunku do zgonów wywołanych przez inne choroby zakaźne?

Chciałbym to skonfrontować z twierdzeniem dra n. med. Zbigniewa Martyki (link - warto przeczytać), że jest wiele innych chorób zakaźnych zbierających o wiele większe żniwo ale z ich powodu nie ma i nie było do tej pory takich obostrzeń, paniki jak obecnie.

Edytowane przez kemot_p

Znowu nie wiem, do czego się odnosisz. Naprawdę brakuje Ci intelektu, do selektywnego cytowania?

Tak brakuje. Lepiej się czujesz. Super. Szkoda, że nie wiesz. Wstawiłem "Entery", ale ok. Nie chce mi się "dłubać" na starym telefonie, a myślałem, że piszę z kumatą osobą.

Przemyślenia, to nie pytanie. Nawet retoryczne. Więc bez sensu twierdzenie, że "Tutaj masz odpowiedź", skoro nie pytałem.

A może być odpowiedź na przemyślna w poście,. który wysłałeś? Jak się nie ma argumentów, to jest jak zawsze. No, ale ok. Kolejny raz niech Ci będzie. Masz rację. ;)

A to odnośnie czego? Cytuj dokładnie to zdanie/twierdzenie/akapit, o które pytasz. Inaczej nie wiem, co siedzi w Twoje głowie.

Do tego, a szczególnie tego co bold. O "enterach" na górze.

Codziennie się wychylam. Tam, gdzie bywam (przedszkola, sklepy, szpitale, szkoły) - wszyscy używają maseczek, jak należy. Wiem, że nie we wszystkich sklepach tak jest - takich sklepów unikam. Tylko czego ma to dowodzić?

Wchodzę do sklepu w maseczce. Mam rękawiczki (założyłem zanim dotknąłem wózka). Wszyscy w sklepie mają maseczki i rękawiczki. Jak poszedłem do taśmy i zacząłem wykładać swój koszyk na taśmę zanim pani przede mną odebrała potwierdzenie płatności karty to kasjerka mnie przegoniła. To praktyka - Makro, Warszawa Aleje Jerozolimskie. Od początku epidemii mój ulubiony sklep.

Dalej nie opisałeś jak to wszyscy używają "maseczek jak należy" w szkołach, przedszkolankach i sklepach. No i szpital, ale tam teraz mają mogą, poza tymi co nie mają wstępu. No i doszły do tego rękawiczki. Je też trzeba używać jak należy. Tak samo jak np. przy udzielaniu pierwszej pomocy, jeżeli już je założyłeś.

To uważasz, za bezpieczny sklep?

Znowu nie wiem, do czego się odnosisz.

Do tego.

Pewnie, że mogę się mylić. To nie prawda objawiona - to moja ocena sytuacji (rząd teraz nie ma żadnego interesu w pozbawianiu się wpływów podatkowych - więc z punktu widzenia polityki i ekonomii nie zrobi tego). IMO będą wykorzystywać pandemię do przemycania różnych dziwnych przepisów (co już nie raz robili), robić zalecenia i zwiększać kary (raz, że to wpływy do budżetu który ma mocne ssanie, dwa - im bardziej karne społeczeństwo, tym wygodniej rządzącym).

No to jeszcze raz.

Pewnie że Twoja. Jak zobaczysz szczyt na tym wykresie co pokazywałeś i mnie pytałeś, to rożnie może być. Ooo karne społeczeństwo się pojawiło. To możne taki był cel a nie wybory ? (poprawiłem tylko to co ucięło na telefonie, żeby nie był, że coś zmieniam itp.).

Może nie w banku, ale krypto.

DODAŁEM: poczytaj o krypto lokatach, zdecentralizowanej giełdzie Uniswap, jak są stopy zwrotu z takich lokat.

https://uniswap.info/pairs

Możesz pisać na priv. Minus - trzeba ogarnąć temat kryptowalut i przestrzegać elementarnych zasad bezpieczeństwa w sieci...

Tradycyjna bankowość musi upaść, bo nie będzie w stanie wytrzymać konkurecji z bankowością DeFi.

Poczytam.

Dlaczego niby tradycyjna bankowość musi upaść?

Poczytam.

Dlaczego niby tradycyjna bankowość musi upaść?

Nieustanny dodruk pieniądza prędzej czy później to spowoduje. Nie znajdę tearz na szybko źródła, ale gdzieś czytałem, że same USA podczas tegorocznej plandemii, dodrukowały juz tyle samo albo i więcej niz w poprzednich latach, od kryzysu 2008 włącznie.

Spójrz na lokaty - zobacz co oferuje Uniswap, wiesz co oferuje bank...jak tylko technologia blockchain się trochę bardziej upowszechni,.ludzie przestaną się bać nowości, to szybko wybiorą to co im się bardziej opłaca.

Chciałbym to skonfrontować z twierdzeniem dra n. med. Zbigniewa Martyki (link - warto przeczytać), że jest wiele innych chorób zakaźnych zbierających o wiele większe żniwo ale z ich powodu nie ma i nie było do tej pory takich obostrzeń, paniki jak obecnie.

Z grupy Wybrane choroby zakaźne i pasożytnicze (A00–B99) - jest nie dużo z danych GUS za rok 2018 wynika, ze przez cały rok było 1800 osób.

Ale można np. zestawić zgony COVID z grupą Choroby układu oddechowego (J00–J99) za rok 2018r. (za 2019 nie ma danych)

uqnMqsv.png

Edytowane przez _Grisza_

Nieustanny dodruk pieniądza prędzej czy później to spowoduje. Nie znajdę tearz na szybko źródła, ale gdzieś czytałem, że same USA podczas tegorocznej plandemii, dodrukowały juz tyle samo albo i więcej niz w poprzednich latach, od kryzysu 2008 włącznie.

Spójrz na lokaty - zobacz co oferuje Uniswap, wiesz co oferuje bank...jak tylko technologia blockchain się trochę bardziej upowszechni,.ludzie przestaną się bać nowości, to szybko wybiorą to co im się bardziej opłaca.

Łatwiej się zadłużać na "wirtualnej" kasie, a potem nowy FED.

Łatwiej się zadłużać na "wirtualnej" kasie, a potem nowy FED.

Nikt ci nie każe się zadłużać. Pytałeś przecież o inwestycje, a nie pożyczki.

Kasa nie jest wirtualna, jest jak najbardziej realna, tylko spobó obsługi jest bardziej cyfrowy.

Jak może być nowy FED, jak to wszystko jest zdecentralizowane?!?

Poczytaj coś więcej na ten temat ;) a potem możemy w innym wątku więcej na ten temat podyskutować.

Nie chcę już więcej tutaj robić OFFtopa

_Grisza_, za jaki okres podajesz zgony z powodu Covid-19 i z innych przyczyn (wypadki komunikacyjne, choroby układu krążenia itd.)?

Popatrzcie jak COVID wygląda na tle Nowotworów (C00–D48 )

(dane za cały rok 2018 )

... na stronie GUS za 2019 nie ma danych.

Edytowane przez _Grisza_

Pytam o Covid-19. A w zasadzie to pytanie retoryczne.

Przecież pierwsze zgony z powodu Covid-19 zaczęły się w kwietniu tego roku. Porównanie ze zgonami z innych przyczyn za cały rok wg mnie nie ma sensu.

Pierwszy wykres jako % zgonów jest za okres 6 m-cy 2019 (były takie dane)

XDO1sWY.png

Pozostałe odnoszą się do całego roku 2018 o czym napisałem (nie ma tam żadnej manipulacji)

Jeśli chcesz mieć proporcjonalnie do miesięcy w jakich grasuje COVID pozostałe dane podziel sobie przez 2.

Edytowane przez _Grisza_

Nikt ci nie każe się zadłużać. Pytałeś przecież o inwestycje, a nie pożyczki.

Kasa nie jest wirtualna, jest jak najbardziej realna, tylko spobó obsługi jest bardziej cyfrowy.

Jak może być nowy FED, jak to wszystko jest zdecentralizowane?!?

Poczytaj coś więcej na ten temat ;) a potem możemy w innym wątku więcej na ten temat podyskutować.

Nie chcę już więcej tutaj robić OFFtopa

Odniosłem się do druku pieniądza w USA, o którym pisałeś, bo uważasz, że przez to upadnie tradycyjna bankowość.

Ja się nie zadłużam. Nie o to chodziło.

To może Ty powinieneś podzielić przed opublikowaniem wykresów?

A przez ile podzielić, tego niestety nikt jeszcze nie wie... Nawet 12/5 to nie jest 2.

Wykresy zatem wprowadzają w błąd i tyle.

Sam się wprowadziłeś w błąd nie czytając tego co napisałem.

"Popatrzcie jak COVID wygląda na tle Nowotworów (C00–D48 )

(dane za cały rok 2018 )"