Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody - czujka ruchy czy czujka zmierzchu?

Recommended Posts

Mam wyprowadzone kable w gniazdach na oświetlenie schodów i korytarza na piętrze pod 12V. Elektryk proponował żeby zamiast czujki ruchu, która powodowałaby sporo niepotrzebnych włączeń (miganie) zastosować czujkę zmierzchu, która by po prostu załączała i tyle. Co o tym sądzicie? Lampki zakupiłem Britop Live 0,3W. Będzie ich 13 więc jakiegoś wielkiego poboru nie będzie. Nie jestem pewien, czy mi czujka wejdzie za lampką, bo myślałem o tych mini z sondą dostępnych na aukcjach i żeby przewiercić w ramce którejś z tych lampek i tak zamontować sondę. Nie jestem jednak pewien, czy to nie spowoduje, że czujka po włączeniu światła zaraz je wyłączy. Lampka ma niby taki daszek więc nie będzie świecić bezpośrednio w czujkę.

U siebie zastosowałem czujnik ruchu, ma on jedna duża wadę - hałas.

Dziś kupiłbym lamki nocne Xiaomi na baterie, kupił akumulatorki IKEA i ładowarkę do baterii. Wyszło by lepiej i dużo taniej.

Co ci tam hałasuje? Masz stycznik MS-2 zamiast przekaźnika? :(

Taki marketowy czujnik założyłem babci nad łóżkiem ( schowany w kinkiecie z ledówką).

Wystarczy podnieść rękę i jest jasno. W nocy ledwie słychac pyknięcie. Słuch mam dobry, a nawet bardzo dobry.

Na schodach mam jakąś ledową lampeczkę no name na 3 paluszki, zapala się tylko po ciemku, świeci tyle aby zejść/wejśc na piętro.

Paluszki zmieniam co pół roku, schody bardzo często używane.

Taka czujka do puszki zabierze mi 2 lampki, czego wolałbym uniknąć. Wyszedł jeszcze jeden problem. Okazało się, że puszki zamontowane pod kątem bo łatwiej pewnie było kable ciągnąć i teraz oprawka nie wchodzi prosto :bash:

To zamontuj wszystkie lampki pod skosem, taka konwencja nawiązująca do pochylenia schodów:)

Gdzie tam będę to jakoś wycinał. Na jakieś 1,5cm wchodzi no ale x13 x4 to się roboty narobiło. Chyba okrągłym pilnikiem będzie najłatwiej. Nie mam otwornicy o takiej średnicy. Dziwne trochę, bo na korytarzu widzę wychodzi mi po jednym kabelku z gniazdek poza jednym gdzie wychodzą 2 tak jak na schodach. Nie powinno być wszędzie po 2?