kapuczina 14.03.2020 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Witam. Podczas wykańczania domu nowo budowanego zauważyłem, że strop drewniany zaczyna pracować, poszedłem z problemem do projektanta który stwierdził, że klasa drewna jak i przekroje i połączenia są zdecydowanie niezgodne z projektem i nie przeniosą obciążeń założonych wg projektu który otrzymałem do pozwolenia na budowę. Z firmą której zleciłem prace mam umowę z zapisem, że wykonają prace zgodnie z projektem i sztuką budowlanę. Na tą chwilę nie mają zapłacone. Dodatkowo kierownik budowy nie widzi problemu i poswiadczył odpowiednim wpisem w dzienniku budowy odbiór stropu. Jakie kroki podjąć bo mam już dość spychologii jeden przez drugiego. Każdy z pieczątkowców tylko bierze pieniądze i ma moją budowę w poważaniu. Jeśli pójdę z projektem i stanem faktycznym tego stropu do nadzoru budowlanego u siebie w mieście jak to może się dla mnie skończyć? Czy ja jako inwestor będę miał jakieś kłopoty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.03.2020 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Twoim najmniejszym kłopotem będzie wstrzymanie budowy. Katastrofa budowlana to chyba większy kłopot? Odpowiedzialność powinni ponieść: KB i wykonawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.03.2020 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Projektant, w ramach płatnego nadzoru autorskiego, powinien przyjechać na budowę, sprawdzić wykonanie konstrukcji.Jeżeli będzie niezgodna z projektem to powinien wstrzymać dalsze prace do czasu doprowadzenia konstrukcji do stanu zgodnego z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapuczina 15.03.2020 00:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Projektant , tylko nieodpłatnie z doświadczenia patrząc na rysunki i stan faktyczny stropu licząc na szybko na kartce wydał taką opinię ale nie chce się podejmować żadnych nadzorów autorskich i polecił szarpać się z wykonawcą. Czy jak zgłoszę do nadzoru budowlanego temat to pomogą mi rozwiazać sprawę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.03.2020 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Zrobią jedyny krok który zrobić mogą. Kontrola na budowie i wstrzymanie budowy wobec niezgodności wykonania względem projektu. Reszta to twoja broszka. Masz budować zgodnie z projektem, od tego masz KB, niektórzy bardziej przebiegli lub przewidujący zatrudniają jeszcze swojego IN (inspektora nadzoru), aby patrzył KB na ręce.Ma to sens, koszty to ułamek % a odstępstwa i ewentualna partanina będzie szybciej zauważona. Człek uczy się na błędach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.03.2020 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Bardziej przebiegli to żałują kasy na dobrego KB i na IN.Wystarczy poczytać wpisy na FM. Projektant nie ma możliwości odmówienia nadzoru autorskiego.Jednak rozumiem jego niechęć do szarpania się z KB i z wykonawcą robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapuczina 15.03.2020 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Czyli niczego konkretnego się nie dowiedziałem. Sugerujecie, że nadzór budowlany nie zrobi ani z wykonawcą ani z KB budowy porządku tylko wstrzyma mi budowę i ja będę płacił za poprawki ? KB budowy twierdzi , że mam się drapać z firmą w razie czego więc zostaje mi iść tylko do sądu z wykonawcą? A co z odpowiedzialnością KB który poświadczył nieprawdę oraz wykonawcą który wykonał prace niezgodną z projektem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.03.2020 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Wezwij projektanta na budowę lub rzeczoznawcę i niech wyda stosowny dokument o nieprawidłowościach.Z tym dokumentem udaj się do KB i do wykonawcy.Przedstaw swoje stanowiska i poinformuj czego od nich oczekujesz i co będziesz dalej robił jeżeli tych oczekiwań nie spełnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapuczina 15.03.2020 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Rozumiem. Tak zrobię. Natomiast co do wykonawcy wiadoma sprawa - wezwanie do poprawienia konstrukcji natomiast co do kierownika jakie powinienem mieć oczekiwania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.03.2020 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Wymagania w stosunku do KB - dopilnowanie wykonawcy który ma poprawić swoje błędy.Ewentualnie tez błędy KB który nie dopilnował wykonania zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapuczina 16.03.2020 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 W porządku. Wszystko już wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 19.03.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Dodatkowo kierownik budowy nie widzi problemu i poświadczył odpowiednim wpisem w dzienniku budowy odbiór stropu. - to poświadczył nieprawdę ponieważ jest zobligowany do realizacji obiektu ( w tym stropu ) zgodnie z projektem, a wszelkie zmiany ( w tym konstrukcyjne ) jak najbardziej możliwe powinien wcześniej pisemnie uzgodnić z projektantem przed wykonaniem tych prac budowlanych / montażowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts