Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zszycie scianek dzialowych z nosnymi

Recommended Posts

dzień dobry. Mam ściany z silki nośne i działowe. W trakcie murowania łączono sciany za pomocą blaszek i kołków - Budynek stoi już prawie rok - niestety pojawiły się szczeliny pomiędzy scianami - jestem tuż przed tynkami. Na pewno będzie kładziona siatka ale chciałbym się dodatkowo zabezpieczyć . Kierownik budowy zaleca bruzdę na głębokośc 3cm o długości około 60 cm ( na każda scianę) i pręt 6mm i to zamocowane na cx5. Zda to to egzamin ?

scianki.jpg

Ja bym się zastanowił z czego wynikają szczeliny i starał się usuwać przyczynę nie objawy

nie są to szczeliny że można włożyć palec :) - po prostu pęknięcia na styku ściany nośnej i działowej, cegły silki zostały po prostu "dostawione" do ściany nośnej i związane blaszkami na kołek rozporowy - budynek zapracował ?. Mam wrażenie, że te blaszki na wiązanie ścian nie sprawdziły się.

Wracając do meritum - sposób zaproponowany przez kierownika b. ma sens ?

Wracając do meritum - sposób zaproponowany przez kierownika b. ma sens ?

Wydaje mi się że nie.

Pierwsza opcja. Rysa się zrobiła i już nie idzie dalej - zbędna robota wystarczy dobrze położony tynk (siatka)

Druga opcja. ściany nadal pracują. Aby rysa 'rosła' albo siada chudziak, albo rozchodzi się zewnętrzna nośna - na żadne z powyższych te pręty nie pomogą.

Wydaje mi się że nie.

Pierwsza opcja. Rysa się zrobiła i już nie idzie dalej - zbędna robota wystarczy dobrze położony tynk (siatka)

Druga opcja. ściany nadal pracują. Aby rysa 'rosła' albo siada chudziak, albo rozchodzi się zewnętrzna nośna - na żadne z powyższych te pręty nie pomogą.

pierwsza opcja wydaje się prawdopodobna ale właśnie chciałbym się zabezpieczyć .

stan jest taki, że "wewnątrz" domu na styku ścian działowych ( są przewiązane ) nie ma pęknięć natomiast są właśnie na styku nośnych i działowych. Nie sadzę aby rozchodziła sie zewnętrzna nośna - jest bardzo solidny wieniec.

Natomiast rzeczywiście jest ryzyko, że siada/siadł chudziak - aczkolwiek bardzo solidnie ubijano piach, potem folia i na to poszedł chyba z 15 cm B15 jako chudziak.- no ale Silka jest ciężka - co wtedy gdy siada/siadł chudziak ?, jak to sprawdzić czy siadł ?

Wydaje mi się że nie.

był konstruktor - siadł te parę milimetrów chudziak w środku, stąd ściany "odeszły" najbardziej u góry ( jakieś 2-3mm).

Zmiana koncepcji - jak bym teraz chciał od zewnątrz (przez scianę nosną) wpuścić na kotwę chemiczną pręt fi 8 w ścianę działową to na jaką głębokośc nalezy ten pręt zakotwić w ścianie działowej aby to miało to sens ? - 25 cm wystarczy ?.

w ogóle nie ma sensu, jak masz kotwy w postaci nawet tych badziewnych blaszek to ściana się nie przewróci,

Jak chcesz to zakotwić to zrób sztraby ( wykuj silkę i do połowy gniazdo w ścianie nośnej) i to zalej betonem.

Jak byś nie wiercił to możesz trafić na dziury i kotwienie prętami się nie uda ( chyba że zrobisz to w siatkach ochronnych, ale to już przerost formy nad treścią)

w ogóle nie ma sensu, jak masz kotwy w postaci nawet tych badziewnych blaszek to ściana się nie przewróci,

Jak chcesz to zakotwić to zrób sztraby ( wykuj silkę i do połowy gniazdo w ścianie nośnej) i to zalej betonem.

Jak byś nie wiercił to możesz trafić na dziury i kotwienie prętami się nie uda ( chyba że zrobisz to w siatkach ochronnych, ale to już przerost formy nad treścią)

jest dokładnie jak napisaleś - planuję kotwienie prętami w siatkach ochronnych (fischer ma chociazby taki system) - wiertło 12 , siatka/tuleja metalowa, kotwa chemiczna i pręt fi 8. Sztraby to dla mnie laika wyższa szkoła jazdy - jeszcze sobie za bardzo rozpruję sciany nośne i będzie klopot :(, wiercenie dla mnie jest o wiele bezpieczniejsze.

Ile optymalnie trzeba wejść prętem fi 8 w ściane działową ?

To ci w niczym nie pomoze. Jak będzie miała ściana iść w dół to i tak pójdzie czy to na styku czy dalej ale pójdzie. A tak z ciekawości na chudym taka ciężka ścianę postawiłeś ? Z gazobetonu 12 to widziałem na chudziaka ale z silki ? Przecież to jest że 3 razy cięższe.

nie widziałeś nigdy ściany działowej z Silki ??:)

jest dokładnie jak napisaleś - planuję kotwienie prętami w siatkach ochronnych (fischer ma chociazby taki system) - wiertło 12 , siatka/tuleja metalowa, kotwa chemiczna i pręt fi 8.

Ale aby to trzymało w bloczku robi się takie 'gruszki' tam wciska klej, nie zrobisz tego wiercąc od zewnątrz.

Myślę że jak masz piasek porządnie ubity to nic się nie będzie działo. Warunek konieczny piasek porządnie ubity. A to jest trudne do wykonania.

jest ubity porządnie :), byłem przy tym + mam 15 cm B15 na chudziak, stąd murarze mówili, że śmialo można silikat stawiać , zresztą budynek juz stoi z tymi sciankami prawie rok i tylko te w sumie małe rysy/szczeliny - pewnie jak by zamiast tych badziewnych blaszek porządnie przewiązali sciany to by było Ok.

Teraz chcę się tylko dla spokoju maksymalnie zabezpieczyć ale dalej nie wiem ile te pręty wkładać w sciankę dzialową - 25 cm wystarczy na kotwie chemicznej ?

Teraz chcę się tylko dla spokoju maksymalnie zabezpieczyć ale dalej nie wiem ile te pręty wkładać w sciankę dzialową - 25 cm wystarczy na kotwie chemicznej ?

Nie ma żadnego znaczenia na ile wpuścisz te kotwy, one i tak będą tylko dla lepszego samopoczucia a nie aby coś utrzymać.

Jak siądzie chudziak to i ściana może nie strzeli w roku tylko za kotwą. A jak już siadło co miało tym bardziej są zbędne.

Nie ma żadnego znaczenia na ile wpuścisz te kotwy, one i tak będą tylko dla lepszego samopoczucia a nie aby coś utrzymać.

Jak siądzie chudziak to i ściana może nie strzeli w roku tylko za kotwą. A jak już siadło co miało tym bardziej są zbędne.

co fakt to fakt :) - mam nadzieję , że po roku to się ustabilizowało z tym osiadaniem chudziaka

Kotwa chemiczna w postaci tuby do wyciskania ogranicza cię zasięgiem rurki. Wywiercisz przez ścianę nosną 25 cm plus kolejne 25 w działówce, w jaki sposób łatwy i bezproblemowy dostarczysz kotwę na głwbokość 50 cm?.

Jak juz chcesz kotwić to wiercisz pod skosem od środka przez ściankę działową w ścianę nośną (tak stabilizuje się mury z gazobetonu) wiercisz na te 30 cm ..

Jak chcesz się pobawić to wywierć wiertłem fi 18-20 otwór pod skosem do dołu zalej cx15 (tylko rozrób płynną konsystencję możesz dodać trochę cx5 to złapie bardzo szybko i nie straci właściwości cx15) i włóż pręt fi10 żebrowany, będziesz miał lepiej niż kotwę chemiczną

Kotwa chemiczna w postaci tuby do wyciskania ogranicza cię zasięgiem rurki. Wywiercisz przez ścianę nosną 25 cm plus kolejne 25 w działówce, w jaki sposób łatwy i bezproblemowy dostarczysz kotwę na głwbokość 50 cm?.

Jak juz chcesz kotwić to wiercisz pod skosem od środka przez ściankę działową w ścianę nośną (tak stabilizuje się mury z gazobetonu) wiercisz na te 30 cm ..

Jak chcesz się pobawić to wywierć wiertłem fi 18-20 otwór pod skosem do dołu zalej cx15 (tylko rozrób płynną konsystencję możesz dodać trochę cx5 to złapie bardzo szybko i nie straci właściwości cx15) i włóż pręt fi10 żebrowany, będziesz miał lepiej niż kotwę chemiczną

dzięki ale coś nie rozumiem :(, pod skosem to oznacza od góry pod skosem czy z boku ?, to scianka ma tylko 12 cm