PrzemyslawB 14.03.2020 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Cześć Wszystkim, Kupiłem ostatnio mieszkanie w bloku z wielkiej płyty (1977 rok) i po zdjęciu paneli ukazały się moim oczom solidne pęknięcia w przedpokoju. W tym jedno wzdłuż ściany nośnej które wystaje na około pół centymetra w górę. Obok, prostopadle, znajduje się kolejne pęknięcie, które od poprzedniego jest mniejsze. Czuć, że delikatnie pracuje kiedy się je nadepnie. Podłoga pomiędzy pęknięciami jest zapadnięta. Odwiedziłem sąsiadkę piętro niżej i zauważyłem, że u niej ta ściana nośna jest skrócona, częściowo wyburzona o jakieś pół metra. Czy ktoś z Was ekspertów, może się spotkał z czymś podobnym? Czy powinienem zgłosić to do nadzoru budowlanego? Załączam zdjęcia pęknięć. Za każdy komentarz bedę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.03.2020 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 To co widać to wylewka czy strop ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemyslawB 14.03.2020 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 (edytowane) Głębokość pęknięcia na oko to z 5cm+ cm, Wydaje mi się, że to strop. Mieszkanie jest na pierwszym piętrze. Na parterze na suficie pęknięć nie widać ponieważ jest tam betonowa klatka - pawlacz. Tak samo u mnie na 1 piętrze. Edytowane 14 Marca 2020 przez PrzemyslawB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Głębokość pęknięcia na oko to z 5cm+ cm, Wydaje mi się, że to strop. Mieszkanie jest na pierwszym piętrze. Na parterze na suficie pęknięć nie widać ponieważ jest tam betonowa klatka - pawlacz. Tak samo u mnie na 1 piętrze. Jak nie ma zbrojenia (albo cieniutkie druciki) to na 100% nie strop. Zresztą, jak wielka płyta to strop też z płyt - i prosto by pękały i co określoną szerokość płyty (jak na suficie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.03.2020 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2020 Prawie na 100% to nie jest strop tylko posadzka / wylewka a pod spodem jakaś warstwa izolacyjna. Sąsiadka na dole ma analogiczne spękania? Jeżeli TAK to jednak jest strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.03.2020 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Głębokość pęknięcia na oko to z 5cm+ cm, Wydaje mi się, że to strop. Mieszkanie jest na pierwszym piętrze. Na parterze na suficie pęknięć nie widać ponieważ jest tam betonowa klatka - pawlacz. Tak samo u mnie na 1 piętrze. Możesz jakby jaśniej opisać problem? Co to pawlacz wiem, beton też, ale betonowa klatka-pawlacz, nie spotkałem nie widziałem na żywo i w książkach. To coś pęknięte jak piszesz 5 cm a co pod tym? W szczelinie widać zbrojenie? Ze zdjęc wnioskuję że to wylewka , ale że znam budynki z lat '80 i spotkałem w nich gołe płyty stropowe pod gumoleum to wole dopytać. Sprawdź co masz pod tym pęknieciem - na wszelki wypadek stój poza pęknięciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.03.2020 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) Typowe, często spotykane w takich blokach z tamtych lat. Izolacja z byle czego, wylewane podłogi byle czym i byle jak przez fachowców wspomaganych %. No i liczyło się wtedy 300% normy a nie jakość. Módl się, żebyś nie miał w podłodze xylamitu - to większy problem niż to pęknięcie. Wyburzenie ściany nośnej? Z tym bym najpierw do zarządcy bloku się zwrócił. Może ma jakieś plany i naniesione zmiany? Edytowane 15 Marca 2020 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.03.2020 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Sprawdź co masz pod tym pęknieciem - na wszelki wypadek stój poza pęknięciem Tylko po której stronie pęknięcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemyslawB 15.03.2020 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Możesz jakby jaśniej opisać problem? Co to pawlacz wiem, beton też, ale betonowa klatka-pawlacz, nie spotkałem nie widziałem na żywo i w książkach. To coś pęknięte jak piszesz 5 cm a co pod tym? W szczelinie widać zbrojenie? Ze zdjęc wnioskuję że to wylewka , ale że znam budynki z lat '80 i spotkałem w nich gołe płyty stropowe pod gumoleum to wole dopytać. Sprawdź co masz pod tym pęknieciem - na wszelki wypadek stój poza pęknięciem Miałem na myśli po prostu pawlacz. Tylko, że był on tam już od postawienia bloku. Fabryczny prostopadloscian z płyt / betonu pod sufitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.03.2020 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Tylko po której stronie pęknięcia ? Po właściwej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemyslawB 23.03.2020 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts