wyngiel 15.03.2020 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Witam, Jestem nowy na forum jak i całkowicie nowy w temacie budowy domu bo będzie to moja pierwsza taka inwestycja. Wracając do tematu mam zamiar zakupić działkę budowlaną, na której w samym rogu znajdują się dwa słupy po napowietrznej linii energetycznej (zdjęcie działki w załączniku). Dlaczego napisałem "po" ponieważ pozostały tylko i wyłącznie słupy, napowietrzna linia w tym miejscy została zlikwidowana a dokładnie dwa słupy które tworzą tzw kwadrat pozostały z podcinanymi przewodami i kablami nawet skrzynka zdemontowana (widoczne na zdjęciu) natomiast linia w granicy dwóch działek pozostała. PKS od którego mam zamiar zakupić działkę zobowiązał się usunąć te słupy i stąd mam pytania, w jaki sposób podpisać lub sformułować najlepiej umowę wstępną, żeby zawierała deklarację PKS o usunięciu słupów wtedy dopiero zakupie od nich działkę ? i Gdzie ewentualnie można się dowiedzieć czy te słupy można usunąć ? Plan zagospodarowania terenu jest z roku 2010 a likwidacja nastąpiła około roku 2016 i nie jest to zmienione u nich na mapach, jak tą sprawę uregulować urzędowo żeby później nie było z tym problemu ? PS. Takie pytanie po za temat czy może orientuje się ktoś czy kupując działkę od PKS-u będę musiał zapłacić podatek ? Jeżeli tak to ile ? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.03.2020 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 W umowie przedwstępnej zapis: Warunkiem przystąpienia do podpisania aktu notarialnego przez kupującego (tu twoje dane... ) jest usunięcie istniejących instalacji elektrycznych oznaczonych na załączonej mapie kolorem czerwonym ( załącznik do umowy przedwstępnej ) w terminie .... (czyli przed właściwą sprzedażą). Podatek normalny PCC (od czynności cywilno-prawnych), 2%. Pytaj notariusza. Teoretycznie dowiesz się w ZE (mapa w dłoń, piszą na czerwono "oznaczona sieć jest nieczynna" , podpisy, stemple w tym imienny), ale jeśli to była sieć wewnętrzna (tu chyba PKSu) to tylko rozmowa z energetykiem zakładowym i zapis w umowie jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyngiel 15.03.2020 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) Najlepiej pewnie będzie podpisać Akt notarialny już po uśnięciu słupów ? I czy nie było by dobrze, żeby to jeszcze PKS wezwał geodetę w celu zmian na mapie ? Żeby później nie był problemów że na mapie widnieją słupy a tak naprawdę już ich nie ma. Czy to raczej bez różnicy ? W załączniku zdjęcie jak wyglądają słupy. Jeżeli chodzi o podatek to obiły mi się dwie wersję.1. Jest to spółka państwowa i jestem zwolniony z podatku.2. Kupuje od firmy czyli podatek 23%Nie wiem już komu wierzyć, i gdzie uzyskać prawdziwe informacje. PS. W linii działki biegnie słup o napięciu 15kW czy odległość budynku od słupa 5 metrów jest odpowiednia zgodnie z zasadami ? Edytowane 15 Marca 2020 przez wyngiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.03.2020 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 (edytowane) Najlepiej pewnie będzie podpisać Akt notarialny już po uśnięciu słupów ? I czy nie było by dobrze, żeby to jeszcze PKS wezwał geodetę w celu zmian na mapie ? Żeby później nie był problemów że na mapie widnieją słupy a tak naprawdę już ich nie ma. Czy to raczej bez różnicy ? W załączniku zdjęcie jak wyglądają słupy. Jeżeli chodzi o podatek to obiły mi się dwie wersję. 1. Jest to spółka państwowa i jestem zwolniony z podatku. 2. Kupuje od firmy czyli podatek 23% Nie wiem już komu wierzyć, i gdzie uzyskać prawdziwe informacje. PS. W linii działki biegnie słup o napięciu 15kW czy odległość budynku od słupa 5 metrów jest odpowiednia zgodnie z zasadami ? Geodeta - nie ma potrzeby, ma być ODŁĄCZONE. I tak będziesz zlecał mapę do celów projektowych, to słupy znikną. O wysokość podatku zapytaj notariusza. Tylko miejscowego. Tu jest o odległościach prosto i zwięźle: https://www.prawo.pl/kadry/bieg-linii-elektroenergetycznych-odleglosci-od-budynkow-drog-itp,188334.html Czy to aktualne może wypowiedzą się elektrycy? Widziałem zdjęcia (chyba z W-wy) z blokami mieszkalnymi obok linii 110kV, niedawno jeszcze widziałem coś takiego we Wrocławiu w okolicach Kamiennej czy Borowskiej, gdzieś po drodze do Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego; teraz już skablowane. Edytowane 15 Marca 2020 przez Bertha Widziałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyngiel 15.03.2020 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Geodeta - nie ma potrzeby, ma być ODŁĄCZONE. I tak będziesz zlecał mapę do celów projektowych, to słupy znikną. O wysokość podatku zapytaj notariusza. Tylko miejscowego. Nikt nie będzie robił problemu, że została usunięta czyjaś własność bez dokumentacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 15.03.2020 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Jaka własność? Słup czy kable są trwale związane z nieruchomością. Nieruchomość sprzedana, w akcie notarialnym o instalacjach nic nie napisane, w księdze wieczystej żadnych wpisów o obciążeniu instalacjami obcymi czyli instalacje nie istnieją. Nie ma dokumentu na instalacje to formalnie nie istnieją, chociaż je widzisz. Taka odwrotność fatamorgany. Mapa z uwagą ze instalacja jest odłączona czy nieczynna, jest dla bezpieczeństwa ludzi których zatrudnisz do usunięcia złomu i śmiecia betonowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts