marzar2 15.03.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2020 Witam, mam pytanie / problem... dzisiaj zauważylem na piętrze lekkie trzeszczenie / skrzypienie i uginanie jastrychu. Jest to koniec drugiego tygodnia wygrzewania (wygrzewanie rozpoczęto po 4 tygodniach od wylania jastrychu - mixokret robiony na miejscu). To zjawisko występuje tylko na piętrze w 4 z 6 dylatacjach (otworach drzwiowych). Na parterze wszędzie jest ok. Dylatacja wygląda jak na zdjęciu. Co z tym zrobić? czekać aż się to ułoży, cały jastrych wyschnie, odpręży się (zakończenie procesu wygrzewania za 15 dni). Grugość jastrychu około 6cm, pod nią 5cm styropianu EPS 100 oraz 3cm matry z folią pod podłogówkę. przed rozpoczęciem wygrzewania tego zjawiska na 100% nie było. Nie wiem czy mam się martwić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 16.03.2020 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 nikt nie miał podobnego problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.03.2020 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Właśnie po to wygrzewasz, żeby się powyginał i ułożył. Jak problem pozostanie po całej procedurze wygrzewania i ostygnięciu - powtórz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 16.03.2020 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Nie wiem czy mam się martwić... Nie musisz się martwić. W dobrym sklepie dla cykloniarzy, morzna kupić faliste blaszki. Robi się nacięcia w poprzek szpary, a tam wkłada te blaszki. Potem zalewa rzywicą epoxydową lyb specjalny klejem. PS Uwarzaj na "dorady" Kajzena - ten to się zna na wszystkim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.03.2020 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 PS Uwarzaj na "dorady" Kajzena - ten to się zna na wszystkim... Radę likwidacji prawidłowo wykonanej dylatacji trudno będzie przebić. I czemu to ma służyć? Żeby pękło razem z okładziną gdzie indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Superior 16.03.2020 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Radę likwidacji prawidłowo wykonanej dylatacji... To ja tesz napisze rymem, co wynika z PRAKTYKI: Nowe dyletancje się ruszają, stare to w mniejscu zostają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 16.03.2020 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Dzięki Panowie, uspokoiliście mnie. dylatacje i ich sens rozumiem (albo tak mi się wydaje), ale przeraził mnie fakt, że będzie się uginał beton pod naciskiem stopy. Mam nadzieje, że to zniknie za dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 16.03.2020 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Witam, mam pytanie / problem... dzisiaj zauważylem na piętrze lekkie trzeszczenie / skrzypienie i uginanie jastrychu. Jest to koniec drugiego tygodnia wygrzewania (wygrzewanie rozpoczęto po 4 tygodniach od wylania jastrychu - mixokret robiony na miejscu). To zjawisko występuje tylko na piętrze w 4 z 6 dylatacjach (otworach drzwiowych). Na parterze wszędzie jest ok. Dylatacja wygląda jak na zdjęciu. Co z tym zrobić? czekać aż się to ułoży, cały jastrych wyschnie, odpręży się (zakończenie procesu wygrzewania za 15 dni). Grugość jastrychu około 6cm, pod nią 5cm styropianu EPS 100 oraz 3cm matry z folią pod podłogówkę. przed rozpoczęciem wygrzewania tego zjawiska na 100% nie było. Nie wiem czy mam się martwić... [ATTACH=CONFIG]441843[/ATTACH] Podczas wygrzewania wylewki , jej górna warstwa schnie szybciej niż dolna , kurczy się .To właśnie powoduje wyginanie narożników do góry i w konsekwencji efekt skrzypienia . Jak dolna część wylewki uzyska taką samą wilgotność jak górna , to możliwe że narożniki opadną . Aby wylewka nie wyginała się podczas gwałtownego suszenia , jakim jest wygrzewanie , należało ją zadyblować . Pokutuje opinia że należy wygrzać , aby popękało co ma popękać . Sam widzisz że nie o to w tym biznesie chodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 30.03.2020 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 dziś kończy się wygrzewanie, a efekt uginania przy dylatacjach został (jest to już dużo mniejsze, poniżej 1 mm ugięcia i delikatne chrobotanie betonu) Co z tym dalej zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts