Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jestem właścicielem działki budowlanej o powierzchni 2000 m2, leżącej na terenie objętym Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego - tereny MR (Mieszkalnictwo Rolnicze). Poniżej załączam fragmenty MPZP dotyczące warunków dla zabudowy mieszkalnej:

MPZP MR — kopia.jpg

MPZP MN — kopia.jpg

Odnosząc się do pkt. 2a rozdziału o warunkach MR, mogę na tej działce wybudować dom jednorodzinny wg warunków z rozdziału dot. warunków określonych dla MN. I teraz mogę przejść do rzeczy: skoro w warunkach do których muszę się stosować (MN) nie ma informacji o wymaganym kącie nachylenia połaci dachowych (w MR jest powyżej 30 stopni) poza ich symetrycznością, to czy mogę zlokalizować budynek ze stropodachem o połaci dwuspadowej i symetrycznym nachyleniu (np około 5 stopni)? Mam nadzieję że za bardzo nie namieszałem :)

Pozdrawiam,

Michał

wg mnie

• zapis "na warunkach określonych w terenach MN" dotyczy zasad lokowania nowej zabudowy w niezabudowanych enklawach, tj wielkości działki, szerokości frontu i (głównie) zapewnienia dostępu do drogi publicznej jak dla terenu MN
  • charakter zabudowy dla twojej działki jest określony w punkcie 3 dla terenu MR

ale jest tu pewna niejednoznaczność i będziesz mógł użyć swojego daru przekonywania, a w przypadku decyzji nie będącej po twojej myśli możliwe będzie odwoływanie się i jej zaskarżenie - będzie to finalnie rozstrzygał WSA.

Edytowane przez key1

Dziękuję za odpowiedź. A czy warto wystosować pismo z tym zapytaniem do organu decyzyjnego aby w przypadku zgody mieć pisemną podkładkę? W takiej sytuacji musiałbym się liczyć z tym, że prędzej czy później ktoś się przyczepi, więc może lepiej by było się wcześniej zabezpieczyć niż 2 razy za projekt płacić.

• 1 month później...
wystąp o wypis z planu dla twojej działki, oraz wniosek o wyjaśnienie postanowień planu.

To jest wyrzucanie pieniędzy. Wypis z planu zawiera to samo co napisane w planie: do jakiego obszaru (np. MN) należy dana działka, tyle że na papierze i podbite pieczątką. Wypis nie rozwiąże żadnych wątpliwości interpretacyjnych, które wprowadzili uchwałodawcy MPZP dwuznacznym zapisem.

W tym tygodniu w końcu odebrałem wypis oraz wyrys. Trochę to trwało w związku z obecną sytuacją w kraju. Tak jak napisał Lew2, mam tam kopię MPZP wraz z mapką i nic ponad to, co załączyłem do pierwszego posta. Cóż, tak czy inaczej się przyda.

Mam jeszcze pytanie o procedury zwiazane z wydawaniem pozwolenia na budowę. Jeżeli plan MPZP uchwala gmina, a pozwolenie wydaje starostwo powiatowe, to czy ewentualne wątpliwości rozwiewa gmina, czy starostwo podejmuje decyzję według własnej interpretacji?

Prawo dokonywania interpretacji miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego ma organ właściwy do sporządzenia ww. aktu prawa miejscowego, czyli wójt, burmistrz i prezydent miasta, a także starosta, jako organ administracji architektoniczno-budowlanej I instancji.

Wypis z planu dla konkretnej działki zawiera cześć planu obowiązującą dla tej działki, i (typowo) a nie zawiera fragmentów planu, które jej nie dotyczą.

• 3 weeks później...
Mam jeszcze jedno pytanie w tym temacie. Mianowicie, jesteśmy z żoną mocno zainteresowani projektem który posiada dach dwuspadowy oraz częściowo dach płaski- nad garażem oraz częścią salonu. Chodzi o projekt UA66 z pracowni uarchitekta. Czy jest szansa na dopuszczenie takiego rozwiązania przez starostwo?

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
Mam jeszcze jedno pytanie w tym temacie. Mianowicie, jesteśmy z żoną mocno zainteresowani projektem który posiada dach dwuspadowy oraz częściowo dach płaski- nad garażem oraz częścią salonu. Chodzi o projekt UA66 z pracowni uarchitekta. Czy jest szansa na dopuszczenie takiego rozwiązania przez starostwo?

Podłączam się do pytania. Czy jeżeli w mpzp jest podany tylko kąt nachylenia dachu to czy mogę sobie zrobić taras na 80% domu a właściwy dach z odpowiednimi kątami jedynie na 20% powierzchni? Lub czy jako dach będzie również traktowany np. ogród zimowy usytuowany na piętrze zamiast klasycznego dachu?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.