Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzałka elektryczna do grzejnika w salonie?czy to ma sens?

kasiek1719499935

Recommended Posts

Witam,

powiedzcie mi proszę czy montowanie grzałki elektrycznej do grzejnika CO w salonie ma sens. Spotykam się z tematami odnośnie montażu grzałek ale w łazienkowych grzejnikach.

Będziemy w starym szeregowcu w salonie montować grzejnik dekoracyjny do centralnego ogrzewania, na razie nie mamy w planach pieca gazowego ani nic takiego. Mąż wymyślił, że chciałby również dogrzewać się poza sezonem cieplnym, jeżeli będzie miał taka ochotę. Ponieważ będziemy meli fotowoltaiczny stwierdził, że będziemy mieli takie nadwyżki prądu, że chciałby grzejniki z możliwością podłączenia grzałki, w razie zimniejszych dni poza sezonem grzewczym ogrzeje sobie parter domu.

W specyfikacji dwóch grzejników marki, która nas zainteresowała jest informacja o możliwości montażu takiej grzałki, ale czy to ma sens przy grzejniku o wymiarach 180 cm na ok 58 i mocy około 1600 W (będa takie dwa na około 50m2 salonu z aneksem+ mały grzejnik w kuchni)? Bo mam wrażenie, że nie ma aż tak mocnych grzałek, że będzie to pożerało na prawdę dużo prądu, a efekt grzania będzie mizerny.Tak na mój głupi babski rozum to prędzej te gorzałeczki się popala niż zagrzeją . Szukając grzejników z możliwością podłączenia grzałki zawęża się jednak wybór i zastanawiam się czy właśnie wybór od tego uzależniać. Nie znalazłam w internetach niczego na obalenie mojej tezy ani tez na obalenie tezy męża. Pomóżcie proszę.

Możecie tak zrobić pod jednym warunkiem. Grzejnik musi byc wypełniony roztworem glikolu ( nie do pełna ) a nie samą wodą. Mam tak rozwiązanie grzanie w łazience. W drabince mam grzałkę 600 W + glikol , drabinka podłączona jest do prądu przez termostat elektrobock ts10 . Działa to wyśmienicie.

Jeżeli wypełnicie grzejnik samą wodą będzie kaboom .

termostat nie pozwoli na zagotowanie wody glikol nie potrzebny - moim zdaniem to zalanie nie do pełna tworzy jakby naczynie bezprzeponowe i to może się udać

. Termostat jest odpowiedzialny za temperaturę w pomieszczeniu. Ustawiasz na nim ze np w pomieszczeniu chcesz 22 stopnie C a jest 15. Termostat włącza grzejnik , grzejnik grzeje na maxa przez pare godzin aż parzy ( gotuje się w nim woda) i dopiero jak w pomieszczeniu będzie 22 stopnie odłącza zasilanie od grzejnika. Także taki termostat pozwoli na zagotowanie się wody w grzejniku bez najmniejszego problemu i bardzo szybko.

Jeżeli nalejesz samą wodę zrobisz zwyczajnie granat/ bombę ciśnieniową - To tak jak z szybkowarem - jeżeli nie używasz zapytaj się żony jak działa, z tym że szybkowar ma to ciśnienie które wytworzy para wodna w środku garnka wytrzymać, grzejnik nie koniecznie. Także absolutnie nie zalewajcie do grzejnika z grzałką samej wody bo możecie sobie i swoim bliskim zrobić bardzo poważną krzywdę. A ty ironsmith właśnie swoją głupią radą naraziłeś człowieka na niebezpieczeństwo. Brawo. Autorzy takich "porad" powinni byc srogo karani przez prawo. Jeden z drugim przeczyta zrobi i komuś albo sobie zrobi krzywdę

Edytowane przez Karasso

Dziękuję Wam za odpowiedzi.

Kolejny argument mojego męża, w domku jest zawór spustowy i tak jak w przypadku szybkowaru nie dojdzie do wybuchu bo on wypuści ciśnienie. Stwierdził, że grzejniki z możliwością podłączenia grzałki pewnie tez maja ten zawór. Z chęcią przytoczę mu jeszcze jakieś argumenty, więc czekam na dalsze odpowiedzi w temacie. Ale dzisiaj zamówię chyba dwa grzejniki do których grzałki podłączyć nie można i problem sam się rozwiąże.

Wydaje mi się, że ten grzejnik o którym mowa miałby być wpięty w instalacje CO, a nie być samodzielnym.

Wtedy nic nie ma prawa wybuchnąć - od kompensacji ciśnienia w układzie jest naczynie przeponowe/wzbiorcze i zawór bezpieczeństwa.

no tak tylko żeby grzanie tylko jednego pomieszczenia tą grzałką miało sens to taki grzejnik powinien być zakręcony. Jeżeli będzie otwarty to cała ciepła woda pójdzie w CO i będziesz tą grzałką grzał resztę domu - chyba że taki jest zamysł autora to wtedy ok . Na takiej zasadzie jak kiedyś działały instalacje CO bez pompy wody.