Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[pomocy] Okno uchylone, brak możliwości obrotu klamki

Recommended Posts

Witajcie, żona jakoś specyficznie uchyliła okno. Niestety w tym momencie nie możemy z powrotem domknąć - pomimo wciśniętej blokady obrotu klamki, nie jestem w stanie obrócić całkowicie klamki....W związku z końcem świata - raczej żaden spec z salonu się nie pofatyguje w celu naprawy. Może ktoś jest w stanie mi tutaj pomóc - noce jeszcze zimne. Z góry bardzo dziękuję. Okucie Winkhouse - Oknoplus.

Hmm. moze za mocno tą blokadę dociskasz? Musi być równolegle do listwy okucia. Może nasmaruj okucie tam na górze bo to często blokuje ruch. Może coś wpadło w okucie i blokuje ruch...

Nie było tak, że okno znalazło sie w stanie nieustalonym czyli niekontrolowany ruch klamką i rozpczęte odchylanie okna w pionie i uchylanie w poziomie (otwieranie skrzydłą) . Obejrzyj czy skrzydło jest równoległe do framugi po prawej. Jeśli jest lekki skos to oparły się rygle z okna o blokady na framudze. Doprowadź skrzydło do równoległości, dociśnij, kombinuj i tp.

Jeżeli okno jest leciwe to bardzo prawdopodobne, że wytarło się nieco "wybrzyszenie" na ruchomym ramionku na ramieniu rozwórki, który wciska czopek odpowiedzialny za brak uchyłu.....:wiggle:

Trzeba zdjąć skrzydło i wymienić ramię lub usunąć blaszkę...

winhaus ramie rozworki.jpg

Ok, rozwiązałem problem. Okazało się że w górnej części okucia jest taka zębata część która z jakiejś przyczyny nie przesuwała się odpowiednio i w momencie domykania nachodziła na taką zastawkę metalową która jest na tzw.nożycach. Nie wiem do końca jak to właściwie wyregulować, póki co udało się domknąć okno.