Wujor 18.03.2020 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Witajcie, żona jakoś specyficznie uchyliła okno. Niestety w tym momencie nie możemy z powrotem domknąć - pomimo wciśniętej blokady obrotu klamki, nie jestem w stanie obrócić całkowicie klamki....W związku z końcem świata - raczej żaden spec z salonu się nie pofatyguje w celu naprawy. Może ktoś jest w stanie mi tutaj pomóc - noce jeszcze zimne. Z góry bardzo dziękuję. Okucie Winkhouse - Oknoplus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.03.2020 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Hmm. moze za mocno tą blokadę dociskasz? Musi być równolegle do listwy okucia. Może nasmaruj okucie tam na górze bo to często blokuje ruch. Może coś wpadło w okucie i blokuje ruch... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 18.03.2020 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 NIestety, blokadę mogę bez problemu wciskać natomiast klamka tylko przechodzi z położenia górnego o 45 stopni w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.03.2020 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Nie było tak, że okno znalazło sie w stanie nieustalonym czyli niekontrolowany ruch klamką i rozpczęte odchylanie okna w pionie i uchylanie w poziomie (otwieranie skrzydłą) . Obejrzyj czy skrzydło jest równoległe do framugi po prawej. Jeśli jest lekki skos to oparły się rygle z okna o blokady na framudze. Doprowadź skrzydło do równoległości, dociśnij, kombinuj i tp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 18.03.2020 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Jeżeli okno jest leciwe to bardzo prawdopodobne, że wytarło się nieco "wybrzyszenie" na ruchomym ramionku na ramieniu rozwórki, który wciska czopek odpowiedzialny za brak uchyłu..... Trzeba zdjąć skrzydło i wymienić ramię lub usunąć blaszkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujor 19.03.2020 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Ok, rozwiązałem problem. Okazało się że w górnej części okucia jest taka zębata część która z jakiejś przyczyny nie przesuwała się odpowiednio i w momencie domykania nachodziła na taką zastawkę metalową która jest na tzw.nożycach. Nie wiem do końca jak to właściwie wyregulować, póki co udało się domknąć okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts