Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wpływ koronawirusa COVID-19 na budownictwo

Recommended Posts

Ciekawy link.

Gdzie w tabeli 3 jest podana informacja "4,4 x częściej" ?

nie jest wprost podana, ale wystarczy podzielić i zaokrąglić...

a wczesniej w opracowaniu jest coś takiego:

We randomized 115 children to trivalent inactivated influenza vaccine (TIV) or placebo. Over the following 9 months, TIV recipients had an increased risk of virologically-confirmed non-influenza infections (relative risk: 4.40; 95% confidence interval: 1.31-14.8 ). Being protected against influenza, TIV recipients may lack temporary non-specific immunity that protected against other respiratory viruses.

• Odpowiedzi 946
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobra nikt z Nas nie wie na 100% o co chodzi i komu na czym zależy. Póki co wszyscy przestraszenie w kolejce do biedry stoją :bash: . Co do kryzysu na budownictwo i ogólnie na usługi i na nasze życie : w tygodniu wpada stylowe małżeństwo do biura i chce to i to i tamto i jeszcze to na już na teraz!!! OK tyle i tyle $ się należy, dostawa do świąt. Robią wielkie oczy i twierdzą,że jest kryzys i przez 3 miesiące firma moja nie będzie zarabiać tak więc lepiej sprzedać towar za 50% ceny i mieć coś niż dokładać do interesu. Pracownica przyszła do mnie z taką nowiną jaką wygłosiło ów małżeństwo.....osobiście wyszedłem ze swojego królestwa i na cały regulator kazałem im wypierdzielać póki jeszcze się nie rozkręciłem bo złodziei częstuję pałą i psa spuszczam! Kryzys zgasiłem w zarodku :lol2:

A ile firm jest takich co nie zarabia a rezerw niema? Ile poszło by nato aby sprzedać coś po kosztach?

To kwestia czasu

"Podobno" liczba Amerykanów, którzy umierają za zawał mięśnia sercowego spadła o 70%

Na źródło tego newsa wciąż czekam.

Zaraz wyjdzie na to, że COVID19 korzystnie wpływa na populację - śmiertelność maleje, wiele chorób cywilizacyjnych zanika.

Tylko ci lekarze i personel medyczny jacyś tacy nienormalni, że tak zapiera.alają po 20h/dobę

Wejdź sobie na instytut Roberta Kocha w Niemczech tam sa podane wszelkie dane , ja ci mam szukać ?

Krowa na łące się nie zmienia a ludzie czasem tak.

Trudno nie przejść od entuzjazmu propisowego do obrzydzenia patrząc na to, co robią.

Dla nas przepisy, zakazy, nakazy a oni maja je w .... (no TAM!)

Ja to jak krowa...

Ciągle ten sam nick i te same poglądy.

Adam M.

Mamy sytuację, w której jeśli gospodarka nie ruszy, jeżeli będziemy mieli zapaść gospodarczą, nie będzie środków na medycynę i leczenie. Ludzie będą umierali na inne choroby – mówił w sobotę minister zdrowia Łukasz Szumowski pytany o możliwe poluzowanie restrykcji wprowadzonych w związku z epidemią koronawirusa.

Zaczynamy się budzić. Może lepiej późno jak wcale

nie jest wprost podana, ale wystarczy podzielić i zaokrąglić...

a wczesniej w opracowaniu jest coś takiego:

Wcześniejszą informację czytałem, oglądałem też tabelę 3 i dlatego zapytałem gdzie w tej tabeli jest podane "4,40 x" więcej.

Nie jest podane . Trzeba podzielić - podaj co przez co.

Badanie dotyczyło 115 dzieci.

Rozumiem że na podstawie tej liczby można wyciągnąć końcowe wnioski dla całej populacji?

Czytałeś cały artykuł i wszystko rozumiesz a nie tylko magiczne RR 4,40.

Ludzie będą umierali na inne choroby – mówił w sobotę minister zdrowia Łukasz Szumowski pytany o możliwe poluzowanie restrykcji wprowadzonych w związku z epidemią koronawirusa.

To ten minister który też wczoraj mówił że mogli by składać wieńce w większej odległości ?

Mówił o tym zgromadzeniu które nie jest zgromadzeniem w trybie ustawy.

Mamy sytuację, w której jeśli gospodarka nie ruszy, jeżeli będziemy mieli zapaść gospodarczą, nie będzie środków na medycynę i leczenie. Ludzie będą umierali na inne choroby – mówił w sobotę minister zdrowia Łukasz Szumowski pytany o możliwe poluzowanie restrykcji wprowadzonych w związku z epidemią koronawirusa.

Zaczynamy się budzić. Może lepiej późno jak wcale

To nie zmieniam!

A budzić się wcale nie zaczynamy, niestety.

Obudzimy się jak wypier.dolimy tak 600 000 urzędasów!!!

Akurat teraz wyraźnie widać jak bardzo są nam potrzebni.

Dokładnie jak rybie ręcznik!

"Ogólnie państwo polskie zatrudnia 1 896 340 osób. Wynagrodzenia tej grupy pochłaniają 88 257 470 000 złotych rocznie. "

https://www.gazetaprawna.pl/artykuly/744843,ile-osob-zatrudnionych-jest-przez-panstwo-i-ile-kosztuje-ich-utrzymanie.html

Siedzą w domach i "zdalnie" urzędniczą, cholera. Ale kasę biorą już REALNIE.

Cała ich działalność to dozorowanie, zgadzanie się i zabranianie a ostatnio - nakładanie kar administracyjnych!

W końcu... te miliardy na pomoc ( głównie bankom ) skądś się muszą wziąć.

To, że NBP nadrukuje nie znaczy, ze kasa jest!

To tylko osłabienie tej kasy co jest.

Inaczej - okradanie nas z wartości kasy.

Więc - NIE!

Nie budzimy się.

Adam M.

Kontynując post @adam_mk wrzuce kilka cytatów:

....Widzę, że pojawia się niezwykle ważna informacja: na Uniwersytecie Stanford wykazano, że jednorazowe maski z filtrami HEPA można regenerować w temperaturze 70oC. Może wykorzystać w szpitalu zwykłe piekarniki? Musimy je zdobyć.

Patrzę na nowe wytyczne konsultanta krajowego i wiem, że... i tak ich nie zastosuję. Są niezgodne z zaleceniami WHO – środków ochrony personelu przecież nie ma

....................

Możemy nie wyłapać apogeum zachorowań. Włosi wiedzą, że już doszło do przesilenia. Ale w Polsce nie mamy wiarygodnych danych, więc bardzo trudno jest nakreślić krzywą zachorowań. Ona też może być niewiarygodna. Szczytu możemy nie wyłapać, bo nie mamy wystarczających możliwości diagnostycznych. Jesteśmy krajem, który wykonuje najmniej badań. Patrzę na statystyki, Niemcy wykonały prawie 1 mln, w Polsce 85 tys.

.....................

16. Walka o maski, testy, rękawiczki. Każda rozmowa z Ministerstwem Zdrowia i Urzędem Wojewódzkim wygląda tak samo: pytamy, kiedy będą maski, słyszymy: "Nie wiemy. Złóżcie zamówienie". Składamy. Zamiast 50 tys. przychodzi 50 sztuk. To maski z rezerw rządowych. Zużywamy je w godzinę. Nie mamy testów, albo się kończą. Ministerstwo nie chce kupić nowych. Walczymy sami. Próbujemy kupić testy na własną rękę. Wydajemy na nie bajońskie sumy, zadłużamy się… Minister zdrowia? Zbywa, kluczy, milczy. Zero pomocy, zero informacji. Jesteśmy pozostawieni sami sobie.

.....................

21. Odprawa Sztabu Kryzysowego, której nie zapomnę: "Nie mamy masek, nie mamy rękawic, kończą się testy. Kiedy będą?!" – dyrektor szpitala dzwoni przy wszystkich do koordynatora, którego wyznaczył nam minister. "Nie wiem. Przepraszam. Nie, nie wiem, nie wiem, nie wiem. Sorry" – słyszymy. Dociera do nas, że możemy już liczyć tylko na siebie, że "góra" już dawno nas wystawiła. Zapada 10 minutowa cisza. Każdy próbuje przetworzyć w głowie ten komunikat. Ciszę przerywa ordynator: "Mam w domu maszynę do szycia".

...........................

22. To przełom. Ok, jesteśmy sami, ale ruszamy. Decyzja została podjęta – ogarniamy się sami. Bo żadnej pomocy z zewnątrz nie będzie. Telefony do ministra, wojewody, marszałka nic nie dadzą. Wreszcie do nas dociera. Ordynator oddziału chorób wewnętrznych, Lekarz Roku 2019 i jej mąż szyją maski dla całego szpitala. Ordynator onkologii dzwoni do swojej krawcowej. Wszyscy obdzwaniamy znajomych. Uruchamia się słynna polska oddolna inicjatywa.

..........................

28. Non stop kontaktujemy się z laboratoriami. Pytamy, jak u nich z testami, ile czasu potrzebują na wygenerowanie nam wyników dzisiejszych testów. Największe laboratorium – W***** G******* – to, które wykonuje najwięcej testów, funkcjonuje tylko dzięki funduszom charytatywnym. Szpitale bombardują ministerstwo – "nie mamy testów!", słyszą: "złóżcie zapotrzebowanie". Składają, nie doczekują się. Same kupują testy. Przepłacają, nie wiedzą, czy po koronawirusie nie zbankrutują. Nie myślą o tym teraz. Szybka diagnostyka to podstawa. My mamy testów na dobę. Nie wiemy, czy za 24 godziny stracimy zdolność do diagnostyki.

.......................

30. Widzę Sejm w maskach. Widać, że posłowie nie wiedzą, jak z nich korzystać. Robią to tak, że lepiej dla nich, by w ogóle ich nie nosili. Część ma te z filtrami HEPA, których brakuje w szpitalach. Są potrzebne, ale do operacji, intubacji, bronchoskopii, odsysania. Żadna z tych sytuacji nie może zdarzyć się posłowi w Sejmie.

...................

32. ........Najtrudniejsze zadanie – wyłapać podejrzanego o COVID, który przedostał się przez sito SOR-u. Pacjent leży od paru dni, nagle zaczyna być podejrzany. Ok, mamy bezpieczny transport. Natychmiastowa izolacja, badanie mikrobiologiczne, tomograf – wynik jest szybszy niż test genetyczny. Robimy pacjentowi tomografię, ale niezgodnie z zaleceniami. Konsultant krajowy wydał taką opinię, że należy stosować środki ochrony, do których pracownicy radiologii nie maja dostępu. Udaje się zrobić tomografię, bo mój radiolog w końcu mówi, że pier… zarządzenia. I bierze na siebie całą odpowiedzialność, bo wie, jaka jest waga tego badania.

..........................

35. Minister zakazał mi konsultowania, teraz mają do tego prawo tylko krajowi. Mam jako konsultant wojewódzki w środku nocy odesłać takiego lekarza do krajowego? Dostanie odpowiedź za miesiąc. Więc konsultuję.

Cały tekst -------->>>>>https://kobieta.onet.pl/krononawirus-polska-zakazeni-pacjenci-szpitale-brak-testow-jeden-trefny-pacjent/ey9ezxg

Więc zapytam: po @&%$ nam cały kolektyw z ....... i ...............?

Ponure...

Bardzo.

Góra całkowicie oderwana od dołu.

Góra to ONI a dół to my...

Ich jest mniej a podobno wiedzą (i mogą) więcej.

Coś z tą demokracją jest nie tak!

Bo przecież demokracja - to większość!

No, tak mówią...

Ale może... jesteśmy państwem PRAWA?

Tylko...

ONI tabunami i bezkarnie pętają się gdzie chcą a nas łoją karami za umycie auta czy samotny spacer po parku...

Więc też - NIE!

Państwo teoretyczne z dykty i kartonu w którym kurduplowaty poseł trzęsie czym chce, ale ZA NIC nie odpowiada, bo przecież jest tylko ZWYKŁYM posłem.

Obłuda i hipokryzja na każdym kroku.

Do tego - dali duży STOP!!! Wszystkim... W imię czego?

Nie zarabiamy, ale fakturki przychodzą.

Rząd się sam wyżywi a my mamy straty.

Ciekawe ile czasu lemingi jeszcze będą mądrzały.

Ile jeszcze można im zabrać i czego zabronić czy co nakazać aż się otrząsną!

Na razie na srajfony apkę lokalizującą pobierają i z gotówki rezygnują.

A przeciez gotówka jest NASZA a zapis w jakim banku jest WIRTUALNY i ONI mogą go skasować tak na "pstryk".

Adam M.

A tak się robi statystyki :

Cytat: WSSE (czyli sanepid przyp. mój)informuje jedynie, że wojsko obrony terytorialnej już zaczęło pracę. We wtorek (7 kwietnia) Sanepid podał, że dziennie pobieranych jest od 8 do 20 wymazów. Czyli przynajmniej trzy razy mniej niż przed wypowiedzeniem umów ze szpitalami i MKTS.

https://oko.press/polityka-i-epidemia-po-co-wojewoda-cwik-zrywa-umowe-ze-szpitalami-i-wysyla-wot-do-pobierania-wymazow/

W narodzie który liczy 37800000 ludzi (około) pandemia "zabrała" 200 osób.

To raptem 5,27 e-6 część populacji!

Po ludzku... 0,000527 część.

Czyli 0,00nic

Na katar wiecej umiera...

A kraj stanął!

https://www.politykazdrowotna.com/48211,umieralnosc-w-polsce-najczestsze-przyczyny-zgonow

Zaokrąglając...

Zmarło około 414 000 osób w 2018r. (teraz nie jest inaczej!)

Rok ma zwykle 365 dni co oznacza, ze CODZIENNIE umiera około 414000 / 365 = 1134,25 osób.

Tak się robi statystyki, ze TEGO nie widać!!!

Za to sraczka ze strachu ludzi łapie po 200 zgonach w czasie kwartału.

TAK SIĘ ROBI PROPAGANDĘ!!!

Adam M.