Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wpływ koronawirusa COVID-19 na budownictwo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 946
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dawno do sąsiada na balkonie wołałem: My przeżyjemy nawet 3 miesiące, lecz gospodraka - nie sądzę. I co potem? Ręcznie zrywaną lebiodę będziemy eksportować? Czy biblię stemplowaną metodą dziadka Gutenberga? Zaś zapłatę dostaniemy w suszonych krowich plackach czy wahadło wagonów pulpy z recyklingu papieru toaletowego do Kostrzyna? A może zaczniemy od wymiany bryłek bursztynu za wino od Greków lub Rzymian?:eek:

Na szczęście niektóre kraje Czechy czy Austria (mam nadzieję, że niedługo i my) już luzują ograniczenia, nie mówiąc o Szwecji, której w ogóle szacun, że nie dała się ponieść tej panice i walczy z chorobą bez rujnowania gospodarki.

A niektóre kraje takie jak Włochy i Hiszpania.... Dokończysz?

Czekam kiedy się naród przebudzi. Musi nie mieć co jeść bo innego wyjścia nie ma

To nie Naród zamknął szkoły, przedszkola i galerie.

Rząd chyba nad tym panuje wprowadzając kolejnie obostrzenia.

Np. obowiązek jazdy w maseczce na twarzy we własnym samochodzie.

Dokładnie, nawet te lokalne media sieją panikę. U nas na powiatowym portalu informacyjnym dwa dni temu panika, bo 35 osób zachorowało na covid. Pod artykułem masa komentarzy, żeby nie wchodzić z domu, hejt na spacerowiczów, rowerzystów, itp. Niestety "redaktor" tego artykułu zapomniał dodać, że 29 zarażonych z tych 35 to mieszkańcy jednego z domów spokojnej starości.

Na szczęście niektóre kraje Czechy czy Austria (mam nadzieję, że niedługo i my) już luzują ograniczenia, nie mówiąc o Szwecji, której w ogóle szacun, że nie dała się ponieść tej panice i walczy z chorobą bez rujnowania gospodarki.

A trzy dni wcześniej

Nie wiem co o tym wszystkich myśleć - dzisiaj na naszym lokalnym forum pod postem o kwarantannie/wychodzeniu z domu (obecnie to temat nr jeden na osiedlowych grupach),

ktoś wrzucił screena ze strony euromomo z którego wynika, że w pierwszym kwartale 2019 roku we Włoszech zmarło 185967 osób, podczas gdy w pierwszym kwartale 2020 roku 165367 osób.

Trochę mnie ta informacja zdołowała jeśli to prawda.

Ciekawe czy to była (jest) prawdziwa informacja.

A niektóre kraje takie jak Włochy i Hiszpania.... Dokończysz?

Też tak myślałem, dopóki nie przeczytałem, że w pierszym kwartale 2019 roku we Włoszech zmarło 182967 osób, a w bieżącym roku 165376.

Zobacz sobie na wykresie. Jest pik, jak w każdym sezonie grypowy:https://www.euromomo.eu/outputs/images/Pooled-number.png

Dodatkowo, statystyki przyczyn zgonów z Włoch są "dziwnie" robione. Denatowi, nawet jeśli zmarł na zawał robi się test i jeśli miał coronawirusa to wpisuje się go jako przyczyna śmierci. Tutaj więcej o tym:

https://www.facebook.com/NaprotechnologWroclaw/posts/3202301206476174?hc_location=ufi

Edytowane przez kemot_p

spisek ludzi biznesu chcących doprowadzić do upadku gospodarki narodowe. Tak by mogli wreszcie pławić się w biedzie a nie spokojnie zarabiać pieniądze. No i nie zapominajmy o spisku bankowców którzy marzyli o tym żeby połowa ich kredytów stała się toksyczna z dnia na dzień. No wreszcie!

Spójrzmy prawdzie w oczy - wszystkim nam powinno zależeć na kultywowaniu tego wymyślonego kryzysu.

Fuck logic!

Edytowane przez coulignon

czyli opowieści lekarzy że mają 3 pacjentów i jeden respirator do podziału są wyssane z palca?

To co - to jest spisek ludzi którzy chcą siedzieć w domu?

Nie wiem, ja tylko przytoczyłem liczbę zgonów rok do roku z Włoch, wykres i komentarz lekarza. Niech każdy sam wyciągnie wnioski i odpowie,na pytanie czy taka panika i reakcje rządów nie były przesadzone.

Nie nazwał bym tego spiskiem, bardziej nieracjonalną reakcją rządów na to się wydarzyło w Chinach - pytanie czy to wywołanie ogólnoświatowej paniki nie było w interesie Chin.

To nie Naród zamknął szkoły, przedszkola i galerie.

Rząd chyba nad tym panuje wprowadzając kolejnie obostrzenia.

Np. obowiązek jazdy w maseczce na twarzy we własnym samochodzie.

Praca w maseczce, np. morawiecki w siedzibie rządu w mseczce, morawiecki w orędziu w maseczce, du.a w maseczce, nadprezes w maseczce...

Policmajstry na ulicach w maseczkach...

Nawet nie będzie jak zapalić papierocha!

No, panują....

Ludzkie paniska!

Maski na pysk kazali a mogli wystrzelać! (1066)

Adam M.

Nie wolno palić papierocha chyba że przez dziurkę w masce bo rozporządzenie nie mówi jak ma wyglądać maska :D

Zgodnie z rozporządzeniem premiera? RM czy ministra zdrowia?) to premier, i wszyscy pozostali będą musieli być 24 h w maskach i występować w TVP tez w maskach.

Prawo to prawo! ;)

PAD też będzie wygłaszał orędzia w masce.

A mogli zabić... :)

Nie wiem, ja tylko przytoczyłem liczbę zgonów rok do roku z Włoch, wykres i komentarz lekarza. Niech każdy sam wyciągnie wnioski i odpowie,na pytanie czy taka panika i reakcje rządów nie były przesadzone.

Nie nazwał bym tego spiskiem, bardziej nieracjonalną reakcją rządów na to się wydarzyło w Chinach - pytanie czy to wywołanie ogólnoświatowej paniki nie było w interesie Chin.

Przy czym wciąż oskarża się Chiny o zaniżanie liczby ofiar.

Całkiem logiczne działanie, kiedy ma się na celu wywołanie ogólnoświatowej paniki :)

Od 20.04 poluzowanie ograniczeń w usługach i handlu.

Po 2 tygodniach fryzjer, kosmetyczka, sklepikarz itp. otrzymuje pismo z ZUS mniej więcej takiej treści. ...

....W związku ze zniesieniem z dniem 20.kwietnia br. ograniczeń w działalności ...... proszę o wpłacenie składek ZUS za okres 21 - 30 kwietnia w nieprzekraczalnym terminie 7 dni od otrzymania niniejszego pisma. ... Dalej kary, grzywny.

.Lekarze, stomatolodzy itd prowadzący prowadzący prywatną działalność otrzymują pisma

Z przykrością informujemy iż Pana/i wniosek o zwolnienie z opłacanie składki ZUS został odrzucony. Działalność o nr PKD .... nie znajduje się w wykazie ograniczeń działalności umieszczonej w Rozporządzeniu nr .... Decyzja o zamknięciu placówki lub zaprzestaniu działalności była samodzielna decyzją podjętą na własne ryzyko. ....

Po 2 tygodniach fryzjer, kosmetyczka, sklepikarz itp. otrzymuje pismo z ZUS mniej więcej takiej treści. ...

....W związku ze zniesieniem z dniem 20.kwietnia br. ograniczeń w działalności ...... proszę o wpłacenie składek ZUS za okres 21 - 30 kwietnia w nieprzekraczalnym terminie 7 dni od otrzymania niniejszego pisma. ... Dalej kary, grzywny.

.Lekarze, stomatolodzy itd prowadzący prowadzący prywatną działalność otrzymują pisma

Z przykrością informujemy iż Pana/i wniosek o zwolnienie z opłacanie składki ZUS został odrzucony. Działalność o nr PKD .... nie znajduje się w wykazie ograniczeń działalności umieszczonej w Rozporządzeniu nr .... Decyzja o zamknięciu placówki lub zaprzestaniu działalności była samodzielna decyzją podjętą na własne ryzyko. ....

No cóż - niczego innego się nie spodziewam. Jak Morawiecki mówi ze będzie troszczył się o dobro przedsiębiorców to ja zaczynam się zastanawiać gdzie moje dobra schować żeby rząd się o nie zbytnio nie zatroszczył.

Chociaż jak byłem ostatnio w US to Pani twierdzi ża na razie mają nie wysyłać wezwań do zapłaty i mają zakaz zajmowania kont.

No cóż - niczego innego się nie spodziewam. Jak Morawiecki mówi ze będzie troszczył się o dobro przedsiębiorców to ja zaczynam się zastanawiać gdzie moje dobra schować żeby rząd się o nie zbytnio nie zatroszczył.

Chociaż jak byłem ostatnio w US to Pani twierdzi ża na razie mają nie wysyłać wezwań do zapłaty i mają zakaz zajmowania kont.

:lol2::lol2::lol2:

:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2: mam to samo .

to są akurat twoje domysły. ustawa mówi jasno. no ale PIS ma i prokuraturę i sądy. więc gdzie iść po wyrok ? uciekać z kraju.