Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wpływ koronawirusa COVID-19 na budownictwo

Recommended Posts

nie czytasz tego, co tu piszemy. w 2008 roku mieliśmy kryzys płynności ( popytu ). trzeba było drukować, bo świat byl zalany towarami a banki zaczęły padać. gotówki nie było i był szok popytowy.

ten kryzys to szok podażowy. przynosisz mi kolejne 2 walizki pieniędzy a ja nadal czekam na biokomponent, który zawsze przychodził do mnie z fabryki... ale ona nie jest czynna...

ten kryzys, będzie drastycznie poważniejszy w skutkach gospodarczych, bo kowalskiego dotknie 10x mocniej jak ten sprzed 12 lat

Rozwiń myśl... obecnej sytuacji

• Odpowiedzi 946
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co to za źródełko? Kursy by zyhu :D

Poszukaj tutaj

https://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/kursya.html

https://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/kursyb.html

https://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/kursyc.html

Chyba nie podważasz kompetencji Narodowego Banku Polskiego ??

absolutnie nie podważam. podważam natomiast twoją wiedzę z tego zakresu. ponieważ jak tu pitolisz ( dobrze chociaż, że nie o ławach żelbetowych ) to notowania franka sobie lecą. również jak śpisz.

gdybyś wiedział, co to są notowania w czasie rzeczywistym, albo inaczej, gdybyś kiedyś posiadał choć jedną akcję, to byś głupot nie pisał.

ale wiem, że chciałeś mi dowalić, bo na tyle twoja merytoryka jest wyceniania. 4,32 czy 4,36

para w gwizdek i to w takie pierdoły że aż ból chwyta

67c33a1ff561.jpg

Rozwiń myśl... obecnej sytuacji

co Ci mam rozwijać :)

polecą pierwsze te biznesy, gdzie ludzie zakręcą kurek.

studio kosmetyczne, diety kubełkowe. słowem, wszystko co funkcjonuje dzięki prospericie i wygodzie.

gospodarka pójdzie tam, gdzie będzie popyt i dostępna podaż.

spożywka, motoryzacja, itp

trzeba się panie przebranżowić i z wirusem żyć

absolutnie nie podważam. podważam natomiast twoją wiedzę z tego zakresu.

Jesteś takim Wielkim Inwestorem że działasz "na" kursach w czasie rzeczywistym to fajnie.

Pewnie handlujesz na bieżąco i w czasie rzeczywistym :D

Bardzo dobrze i miłe jest też, że poświęcasz nam swój cenny czas na tłumaczenie co i jak i dlaczego my nie rozumiemy tego co jest oczywiste.

Jak ty śpisz to notowania CHF też lecą (w górę lub w dół) czy czekają aż sie obudzisz??

PS Ławy żelbetowe - odpowiem w odpowiednim temacie - nie masz racji i nie znasz się.

polecą pierwsze te biznesy, gdzie ludzie zakręcą kurek.

studio kosmetyczne, diety kubełkowe. słowem, wszystko co funkcjonuje dzięki prospericie i wygodzie.

Tutaj masz rację :)

Więcej jest taki branż które w pierwszej kolejności ucierpią bo okaże się że można bez tego żyć.

A wracając do tematu:

Mając w tej chwili dość pieniędzy, wszystko zaprojektowane, zaplanowane i gotowe do budowy - zrobili byście to?

Po co trzymać pieniądze jeśli ich siła nabywcza ma maleć? Czy uważacie że ceny np. pustaka, betonu czy ociepleń skoczą do góry? Wydaje mi się osobiście że powinny raczej spadać... Mniejszy popyt raczej wymusi na producentach spadek cen, zalegający towar nie spłaci im rachunków.

Wątek jest ciekawy, szkoda by go zaprzepaścić na teorie spiskowe. Starajmy się rozmawiać o wpływie pandemii na sektor budowlany, aby pomóc podjąć decyzję wszystkim którzy stoją na rozdrożu.

A wracając do tematu:

Mając w tej chwili dość pieniędzy, wszystko zaprojektowane, zaplanowane i gotowe do budowy - zrobili byście to?

Po co trzymać pieniądze jeśli ich siła nabywcza ma maleć? Czy uważacie że ceny np. pustaka, betonu czy ociepleń skoczą do góry? Wydaje mi się osobiście że powinny raczej spadać... Mniejszy popyt raczej wymusi na producentach spadek cen, zalegający towar nie spłaci im rachunków.

.

Myślę, że nikt Ci nie odpowie teraz na żadne z tych pytań w sposób satysfakcjonujący.

Z tego co ja obserwuję, to obecnie wśród moich inwestorów panują dwa, kompletnie różne trendy. Jedni szaleją z tempem kończenia inwestycji ( lub nawet ich jak najszybszym rozpoczęciem), drudzy gwałtownie hamują, licząc się z planowanymi opóźnieniami i stratami.

Nie chcę nawet się kusić o wyjaśnienie ich motywacji. Ktoś z nich wygra. Większość jednak, tak jak Ty wyczekuje.

Ceny wcale nie muszą spadać. Od wielu już lat firmy w Polsce nie starają się produkować na magazyn. Nawet kilka lat temu, dwumiesięczny postój technologiczny jednej z firm spowodował wzrost cen ich produktów na rynku o 20 %.Nie byli to wcale monopoliści. Do względnej normy wracało to przez ponad rok i to głównie za sprawą lepszej koniunktury na rynku a i przy zaniedbaniu procesy technicznego produkcji. Nie ma więc reguły.

W przemysłówce i publicznej, nawet i bez wirusa od kilku lat trwa niezwykła ostrożność w inwestowaniu oraz szerokie cięcie kosztów. Tu przez ostatnie 4 lata ja np nie miałem ani jednej realizacji bez zmiany projektu.

Mieszkaniówka natomiast od dawna leci na programie "bieda" lub "żadnych wodotrysków", choćby miałyby to być tylko dobre rozwiązania technologiczne typu anhydryty czy piany zamknięte :).

2112wojtek,

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Prace zaplanowane mam 3 kwartał tego roku, mam nadzieję że za te parę miesięcy wszystko wróci na właściwe tory.

Mam wiele wątpliwości czy rzeczywiście wyczerpująca :)

Właśnie Śnieżka-Ukraina zawiesza produkcję. To popularne farby, zobaczymy co się będzie działo u nas po 3 kwietnia.

"Gruntowanie" OIKOS-em może czasem zniechęcić do inwestycji:cool:

Może się to wyprostuje, tylko kiedy? Ukraińcy walczą metodami pół na pół, u nas wypłaszczają krzywą, żeby szpitali nie zarżnąć, więc szczyt może być dosyć późno. Czeski film - nikt nic nie wie, zwłaszcza , że póki co wszystkie modele u nas opracowują politycy i lekarze.

24.03.2020, Waszyngton (PAP/Reuters) - Prezydent Donald Trump powiedział we wtorek telewizji Fox News Channel, że restrykcje związane z pandemią koronawirusa zabiją więcej ludzi, niż choroba, "jeśli pozwolimy, by je kontynuowano".

czy ktoś pana Donalda albo mnie,

przeprosi ?

w lutym nie było epidemii. W lutym tamtego roku był mróz i betoniarnie stały. W tym roku wszytko hulało.

Rozumiem chęć udowodnienia jakiejś tezy ale trzeba przy tym myśleć. Akurat siedzę w budownictwie przemysłowym i mamy połowę zamówień odwołanych. Brak widoków że będzie lepiej póki co.

Teraz znowu odgraża sie, źe "daje wirusowi 2 tygodnie" i od Świąt "otwiera państwo"

Jednak Amerykanom należy współczyć prezydenta bardziej, niż Polakom :lol:

Z całym szacunkiem kolego.

Chyba nie bardzo rozumiesz o co toczy się ta cała "gra polityczna" :)

Czas pokaże co z tego wyniknie

https://www.latimes.com/politics/story/2020-03-24/congress-white-house-stimulus-deal-coronavirus

A ja właśnie nie wiem czy perspektywa amerykańska jest tą właściwą. Rolą rządu jest zawsze ważenie pomiędzy interesem wielkich korporacji i szarego człowieka. W US rząd siedzi w kieszeni wielkiego biznesu. Mam wrażenie, że oni idą w powtórkę 2008. Dodrukują kupę kasy, która rozejdzie się gdzieś po drodze zanim trafi do ludzi. Masy stracą pracę, wielu zginie a zarządy wypłacą sobie premie :) Na koniec cała wina zostanie zrzucona na imigrantów.

Przykładem niech tu będzie Boeing, który przez błędy w zarządzaniu i produkcji (2 katastrofy 737MAX) był w wielkiej dupie już przez koroną, a teraz najgłośniej krzyczy o rządowe dotacje.

Gra jest teraz o najlogiczniejsze wyjście z obostrzeń bez dużych strat dla gospodarki i ludzkiego życia, w warunkach na które nie ma modeli analitycznych.