Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt zamienny

enussss

Recommended Posts

Cześć, zleciłem projektantowi wykonanie całej dokumentacji wraz z wykonaniem mapy do celów projektowych przez jego geotechnika. Wszystko jest ok, prócz tego, że poziom zero wynosi 80cm ponad grunt. Działka która posiadam jest pochylona, 80cm wynosi w najwyższym punkcie, zaś w najwyższym jest to, aż 1.40 powyżej gleby. Pozwolenie na budowę już uzyskałem, i teraz mam dwie opcje:

1. Robić tak jest jest w projekcie, wyniesie mnie to 8 warstw bloczków fundamentowych 14cm + ława 40cm + silka 24. Ziemie z wnętrza wykopu obsypać w najniższym punkcie i wyrównać. Opcja nawet spoko, ale zmieniają się wtedy rzędne terenu o około 1.1m na niekorzyść sąsiada. Nie wiem czy nikt się potem nie doczepi

2. Trzeba sporządzić projekt zamienny i ustalić nowe "0.0" I właśnie, jak taki projekt zamienny wygląda ? Czy wystarczy, że doniosę do nadzoru budowlanego mapę do celów projektowych z naniesionym nowym poziome 0.0 i załącze do tego odpowiednie pisemko ? Czy po naniesieniu nowego poziomu 0.0, muszę znowu czekać na pozwolenie na budowę ?

Za wszelkie porady z góry dziękuje i pozdrawiam

Cześć, zleciłem projektantowi wykonanie całej dokumentacji wraz z wykonaniem mapy do celów projektowych przez jego geotechnika. Wszystko jest ok, prócz tego, że poziom zero wynosi 80cm ponad grunt. Działka która posiadam jest pochylona, 80cm wynosi w najwyższym punkcie, zaś w najwyższym jest to, aż 1.40 powyżej gleby. Pozwolenie na budowę już uzyskałem,

Zapytaj projektanta czy się pomylił w ustaleniu rzędnej czy to było celowe działanie ale bez ustalenia z Inwestorem?

Co proponuje Projektant ?

Masz w projekcie schody zewnętrzne i jakieś schody np. z tarasu?

Edytowane przez d7d

d7d

a może Inwestor "szedł" po najmniejszej linii oporu z np. wyceną projektu uszczuplając go o Projekt Koncepcyjny i uzgodnienia Inwestor / projektant ... po czym obudził się dzisiaj ( ? ). Czytając FM tak często się zdarza, że przez pseudo oszczędności na projekcie, cała Inwestycja jest ułomna ( lub nie taka, jaka ma być ) z takiego, czy innego powodu, a potem lament z pytaniem : i co teraz ?

Projektant ma z tego dodatkowe zlecenie więc nie dziwne że tak ci polecił. Pierwsze słyszę aby niewielka zmiana poziomu zero wymagała nowego projektu. Takie rzeczy ustala się na budowie. Tym bardziej jak masz działkę nachyloną, nawieziesz trochę ziemi wszystko się pozmienia przecież nie musisz do starostwa z takim czymś latać.. Edytowane przez Janekk1234