przemoc1719517081 19.03.2020 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 Hej, To mój pierwszy post, ale przeglądam forum od jakiegoś czasu. Będę korzystał z projektu indywidualnego, ale zanim spotkam się z architektem chciałem przygotować wstępny projekt. Jesteśmy małżeństwem z dwójką dzieci (chłopczyk i dziewczynka). Nie mam doświadczenia w budownictwie, chciałbym aby projekt był dla nas idealny. Liczę, że forumowicze wskażą mi gdzie popełniłem błąd w założeniach lub wskażą mi projekty/inspiracje którymi mógłbym posiłkować się. Wypisałem kilka rzeczy, które były założeniem przy projekcie. Założenia - Zależy nam, aby dom był energooszczędny (chciałbym celować w zapotrzebowanie około 30-35 kWh/m2/rok) - parterowy bez użytkowego poddasza (już na tym etapie myślałem o stropie drewnianym) - dach czterospadowy (jedna część dachu przygotowana pod panele fotowoltaiczne w przyszłości) - wymiary- dom około 130-140 m2 powierzchni użytkowej + garaż dwustanowiskowy z pomieszczeniem gospodarczym. W domu miałby znaleźć się: Salon z kuchnią, 2 łazienki, 3 sypialnie, gabinet, pralnia i garderoba. - Przejście z garażu do wiatrołapu - dom na płycie fundamentowej - wentylacja mechaniczna z rekuperacją - typ ogrzewania - jeśli uda nam się zejść do zapotrzebowania około 30 kwh/m2/ rok to chciałbym kable grzejne w wylewce + panele fotowoltaiczne + 2 klimatyzatory typu split (bardziej do chłodzenia w okresie letnim). Jeśli nie to prawdopodobnie pompa ciepła i ogrzewanie wodne podłogowe. - dodatkowo rozważam również kozę w salonie, ale jeszcze nie wiem gdzie miałaby znajdować się Co mamy? Działkę o wielkości 1000 m2 z wjazdem od zachodu Wjazd od zachodu dyskwalifikuje wiele gotowych projektów, stąd też decyzja o projekcie indywidualnym. Nie znalazłem tego idealnego. Wstępny projekt Szukając wśród gotowych projektów trafiłem na projekt z51 z pracowni z500. Nie spełniał wszystkich moich oczekiwać i naniosłem swoje poprawki do Kazaplanu W załączniku projekt. Bardzo prosiłbym o podzielenie się sugestiami co do zamysłu projektu. Przy okazji chciałbym podziękować @Elfir i @Kaizen, czerpię dużo czytając wasze posty, a moja koncepcja zmieniła mi się diametralnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2020 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 bardzo mało okien na południowej elewacji. Pokoje dzieci najsłabiej nasłonecznione.Tak naprawdę w gabinecie nie potrzeba silnego światła (bo odbija się od monitora) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2020 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2020 może w tym kierunku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoc1719517081 20.03.2020 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 Hej, Elfir, jestem mega wdzięczny, poprawki wprowadzają dla mnie idealne rozwiązanie przy okazji zminimalizuję powierzchnię korytarzy i dodatkowo nie trzeba będzie przechodzić przez salon z kuchnią wchodząc do domu. Mam jeszcze pytania 1 - na grafice (w załączniku strzałka 1) - "uskok" ściany jest zamierzony? chętnie dowiem się więcej na ten temat. Starałem się celować w jak najprostszą bryłę, ale może jest więcej plusów takiego rozwiązania. 2 - strzałka 2 - czy otwieranie drzwi w tą stronę według Ciebie będzie korzystniejsze? 3 - według Ciebie jaka jest optymalna szerokość korytarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2020 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2020 1. uskok ma za zadanie stworzyć zadaszony ganek aby otwierając drzwi nie stać w deszczu. Okap przed zacinającym deszczem tak dobrze nie osłoni jak wnęka. Poza tym skróciłam korytarz wewnątrz domu dzięki temu. 2. To jest schemat rysowany na szybko w paincie, nie oczekuj dokładności drzwi powinny być odwrotnie. 3. Korytarz główny widziałabym o szerokości 1,5 m. Można tam wstawić niskie regały na książki. Korytarzyk do sypialni rodziców 1,1-1,2 m 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts