Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena projektu - parterowy z garażem 2-stanowiskowym

Recommended Posts

Hej,

To mój pierwszy post, ale przeglądam forum od jakiegoś czasu.

Będę korzystał z projektu indywidualnego, ale zanim spotkam się z architektem chciałem przygotować wstępny projekt.

Jesteśmy małżeństwem z dwójką dzieci (chłopczyk i dziewczynka). Nie mam doświadczenia w budownictwie, chciałbym aby projekt był dla nas idealny. Liczę, że forumowicze wskażą mi gdzie popełniłem błąd w założeniach lub wskażą mi projekty/inspiracje którymi mógłbym posiłkować się.

Wypisałem kilka rzeczy, które były założeniem przy projekcie.

Założenia

- Zależy nam, aby dom był energooszczędny (chciałbym celować w zapotrzebowanie około 30-35 kWh/m2/rok)

- parterowy bez użytkowego poddasza (już na tym etapie myślałem o stropie drewnianym)

- dach czterospadowy (jedna część dachu przygotowana pod panele fotowoltaiczne w przyszłości)

- wymiary- dom około 130-140 m2 powierzchni użytkowej + garaż dwustanowiskowy z pomieszczeniem gospodarczym. W domu miałby znaleźć się: Salon z kuchnią, 2 łazienki, 3 sypialnie, gabinet, pralnia i garderoba.

- Przejście z garażu do wiatrołapu

- dom na płycie fundamentowej

- wentylacja mechaniczna z rekuperacją

- typ ogrzewania - jeśli uda nam się zejść do zapotrzebowania około 30 kwh/m2/ rok to chciałbym kable grzejne w wylewce + panele fotowoltaiczne + 2 klimatyzatory typu split (bardziej do chłodzenia w okresie letnim). Jeśli nie to prawdopodobnie pompa ciepła i ogrzewanie wodne podłogowe.

- dodatkowo rozważam również kozę w salonie, ale jeszcze nie wiem gdzie miałaby znajdować się :)

Co mamy?

Działkę o wielkości 1000 m2 z wjazdem od zachodu

Wjazd od zachodu dyskwalifikuje wiele gotowych projektów, stąd też decyzja o projekcie indywidualnym. Nie znalazłem tego idealnego.

Wstępny projekt

Szukając wśród gotowych projektów trafiłem na projekt z51 z pracowni z500. Nie spełniał wszystkich moich oczekiwać i naniosłem swoje poprawki do Kazaplanu

W załączniku projekt.

Bardzo prosiłbym o podzielenie się sugestiami co do zamysłu projektu.

Przy okazji chciałbym podziękować @Elfir i @Kaizen, czerpię dużo czytając wasze posty, a moja koncepcja zmieniła mi się diametralnie :)

rzut domu v1.jpg

rzut działki jpg.jpg

Hej,

Elfir, jestem mega wdzięczny, poprawki wprowadzają dla mnie idealne rozwiązanie :) przy okazji zminimalizuję powierzchnię korytarzy i dodatkowo nie trzeba będzie przechodzić przez salon z kuchnią wchodząc do domu.

Mam jeszcze pytania

1 - na grafice (w załączniku strzałka 1) - "uskok" ściany jest zamierzony? chętnie dowiem się więcej na ten temat. Starałem się celować w jak najprostszą bryłę, ale może jest więcej plusów takiego rozwiązania.

2 - strzałka 2 - czy otwieranie drzwi w tą stronę według Ciebie będzie korzystniejsze?

3 - według Ciebie jaka jest optymalna szerokość korytarzy?

rzut domu po poprawkach.jpg

1. uskok ma za zadanie stworzyć zadaszony ganek aby otwierając drzwi nie stać w deszczu. Okap przed zacinającym deszczem tak dobrze nie osłoni jak wnęka. Poza tym skróciłam korytarz wewnątrz domu dzięki temu.

2. To jest schemat rysowany na szybko w paincie, nie oczekuj dokładności :) drzwi powinny być odwrotnie.

3. Korytarz główny widziałabym o szerokości 1,5 m. Można tam wstawić niskie regały na książki. Korytarzyk do sypialni rodziców 1,1-1,2 m

• Like 1