Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór grzejników

geschafte

Recommended Posts

Muszę dobrać grzejniki do salonu i do łazienki(wodno-elektryczny)

Łazienka:

- w projekcie 540W dla grzejnika

- dodatkowo jest już wykonana podłogówka, pod wanną nie

- 4,85m2 powierzchni, odpadnie trochę bo zabuduje jedną ścianę po całej długości, tam gdzie geberit; wysokość łazienki to będzie 2,4m

- łazienka ma okno i jest to na pierwszym piętrze, kawałek łazienki około 1,2m wystaje poza lico parteru.

Salon z aneksem kuchennym:

- w projekcie 2500W dla grzejnika, będzie tylko jeden

- nie ma podłogówki

-łącznie 27,5m2 wysokość 2,6m

Mieszkanie:

- na pierwszym piętrze, trochę przewieszone względem parteru, łazienka oraz dwie sypialnie

- narożne

- od północ, północny-zachód

- piec buderus 24kW, dwu funkcyjny kondensacyjny

- instalatorzy mówią że dla takiego pieca nastawa to 55 stopni i że będzie cieplutko w mieszkaniu, oni już robili parę bloków na tym osiedlu, i że taka nastawa jest dość ekonomiczna, bardziej ekonomicznie jest jak będzie jeszcze niżej.

Pytanie 1

Co ja na piecu będę ustawiać, temperaturę wychodzącej wody? Bo niby mam mieć tak to zrobione że ustawię sobie temperaturę w danym pokoju i to piec się dostosuje. Czyli zrobi odpowiedniej temperatur wodę? Czy będę coś ustawiać na piecu?

Pytanie 2

Chciałem dobrać grzejniki i je dla jakich parametrów mam dobierać:

75/65/20 czy 55/45/20?

Wyszukałem ładne grzejniki ale mają małe moce dla tych niższych parametrów(55/45/20)

Łazienka grzejnik 800W dla parametrów 75/65/20. Ale on dla parametrów 55/45/20 będzie mieć 800W x 0,51 = 408W a dla parametrów 55/45/24(bo w łazience przyjmuje się obliczeniowo 24 stopnie) 800W x 0,43 = 344W,

Salon: grzejnik 2700W dla 75/65/20; ale dla 55/45/20 tylko połowę z tego czyli 1350W.

Czy te które mam wybrane udźwigną przy nastawie 55 stopni ogrzanie mieszkania przy takich zimach jakie mamy obecnie, co będzie jesienią? Szukać innych grzejników?

Problem w tym że te dekoracyjne grzejniki są dość słabe, a jak jeszcze im się poda wodę o temperaturze 55 stopni to jest bida.

Dużo osób pisze że te obliczenia o mocy to są nierealne bo one są obliczane dla minus 20 stopni a takich dni jest teraz bardzo mało z zimie. I że przewymiarowane są grzejniki w domach. Nie wiem jak dobrać grzejniki. Proszę o pomoc, będę wdzięczy za każdą. Wielkie dzięki.

Edytowane przez geschafte

Dla kotła kondensacyjnego powinno się dobierać dla parametrów 55/45 W załączniku przykład:grzejniki Purmo dwupłytowe wys.600 Czyli np. dla salonu powinny być dwa grzejniki 600x1400 i 600x1600 dla tych projektowych 2500W

Ale ja mam zrobione tylko jedno podejście pod grzejnik w salonie?

Ale jakbym ustawił większa temperaturę na piecu aby uzyskać więcej watów z grzejników, ile procentowo więcej będzie mnie to kosztować?

Dla kotła kondensacyjnego powinno się dobierać dla parametrów 55/45 W załączniku przykład:grzejniki Purmo dwupłytowe wys.600 Czyli np. dla salonu powinny być dwa grzejniki 600x1400 i 600x1600 dla tych projektowych 2500W

A jak kolega to 55/45 wykoncypował? Ta delta 10 stopni to już prawie podłogówka ( zawory bedą gwizdały). Ile kolego zaoszczędzi jak zrobi parametry 70 / 50 .

Czyli przy - 20 C na powrocie bedzie 50 C. Anawet jak przez parę godzin w roku kocioł wyjdzie z kondensacji to jakie będą konsekwencje

A jak kolega to 55/45 wykoncypował? Ta delta 10 stopni to już prawie podłogówka ( zawory bedą gwizdały). Ile kolego zaoszczędzi jak zrobi parametry 70 / 50 .

Czyli przy - 20 C na powrocie bedzie 50 C. Anawet jak przez parę godzin w roku kocioł wyjdzie z kondensacji to jakie będą konsekwencje

Do podłogówki to tej delcie jeszcze sporo brakuje bo przy OP deltę liczy się na 5K

A można bardziej zrozumiale dla laika?

Znaczy się dobieraj grzejniki dla parametru 75/65 i przy w miarę normalnych temperaturach (powiedzmy do -10) będzie OK, a przy dużych mrozach typu -20'C podniesiesz temp. czynnika w instalacji do 75'C. A jeszcze lepiej dołożyć czujkę (termistor) za oknem i uruchomić kocioł w trybie pogodowym - wtedy sam dobiera temp. czynnika - im zimniej na zewnątrz tym wyższa temp. w układzie, np. przy 0'C jest 50'C, przy -10'C jest 60'C, przy -20'C jest 70'C.

Znaczy się dobieraj grzejniki dla parametru 75/65 i przy w miarę normalnych temperaturach (powiedzmy do -10) będzie OK, a przy dużych mrozach typu -20'C podniesiesz temp. czynnika w instalacji do 75'C. A jeszcze lepiej dołożyć czujkę (termistor) za oknem i uruchomić kocioł w trybie pogodowym - wtedy sam dobiera temp. czynnika - im zimniej na zewnątrz tym wyższa temp. w układzie, np. przy 0'C jest 50'C, przy -10'C jest 60'C, przy -20'C jest 70'C.

OK, dla tego parametru jest mi zdecydowanie łatwiej dobrać grzejniki :) Nawet lekko będą przewymiarowane w salonie o 200W a łazience 250W. Czy nie będzie to problem?

Na jakiej zasadzie będzie działać ta czujka, jak będzie ona się kontaktować w moim piecem? Kablem, radiowo? Czy mój piec BUDERUS GB012K ma taki pryb pogodowy?

Jak w ogóle obsługuje się ten piec BUDERUS GB012K, ustawiam temperatur w pokojach a on dostosuje temperaturę wody podawaną na grzejniki? Jaki on ma zakres podawanej wody na grzejniki.

Czy ta tak zwana nastwa na piecu to jest właśnie temperatura wychodzącej wody z pieca?

Dla kotła kondensacyjnego 80 C to żaden problem . Czujnik zewnetrzny ustawia odpowiednią temperaturę grzejników . Temperatura w pomieszczeniach ustawiana jest na głowicach grzejników.

Czy masz gaz ziemny?

Tak piec jest na gaz ziemny :)

Tylko ten system chyyba musi być przewidzimy wcześniej, ja mam mieszkanie od dewelopera.

Dobrze że może mieć tak wysoką temperaturę ale na pewno będzie to żarło gaz, chciałbym ekonomicznie ogrzewać mieszkanie

Co Ty z tym "dużo gazu palił" czego sie boisz ?

Wiele mostków termicznych, skrajne mieszkanie, i nie wiem jak dobrać grzejniki, bo różne informacje doczytuje, jedni mówią weź mocniejsze, inni słabsze. Nie wiem jak odbywać się będzie sterowanie ogrzewaniem, czy ustawie temperaturę w pokoju i będzie stała, czy będę musiał bawić się na piecu. Jest parę trudnych dla mnie tematów