Maderix 21.03.2020 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 Witam, Chciałbym zadaszyć taras częściowo. Myślałem o prostym daszku, wypuszczonym do chodnika, ale po pierwsze nie wiem czy wizualnie będzie dobrze, czy jednak muszę przedłużyć obecny. A po drugie, co ważniejsze, nie wiem jak wykonać konstrukcje. Myślałem o przymocowaniu belek do filarów, ale jak? czym? Pomożecie? Z góry dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.03.2020 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 Filary są zbrojone i zapewne z fundamentem więc nawiercić - pręty na kotwę chemiczną - najlepiej profile ze stali szlachetnej -pasujące pod lampy, a dach np z ładna brązowa więźba z pokryciem z poliwęglanu.Można również zrobić połączenie stali i ceramiki(bo to chyba dachówka) nie koniecznie całości, a jedynie części aby zachować lekkość konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 21.03.2020 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2020 Podłączę się pod temat i zapytam, czy na zadaszeniu tarasu często stosuje się dachówkę taką samą jak na dachu? Moje pytanie wynika stąd, że przyszłościowo rozmyślam nad panelami fotowoltaicznymi, które raczej wymagają dachówki. Czyli pewnie trzeba zastosować normalne krokwie, kontrłaty i łaty? Może nawet warto zlecić obliczenia konstruktorowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.03.2020 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Podłączę się pod temat i zapytam, czy na zadaszeniu tarasu często stosuje się dachówkę taką samą jak na dachu? Moje pytanie wynika stąd, że przyszłościowo rozmyślam nad panelami fotowoltaicznymi, które raczej wymagają dachówki. Czyli pewnie trzeba zastosować normalne krokwie, kontrłaty i łaty? Może nawet warto zlecić obliczenia konstruktorowi? Nie jest to konieczne - panele zasłaniają praktycznie szczelnie pokrycie dachu, więc jeśli dekarz myśli , to w taki sposób ułoży dachówkę, jak również inne alternatywne(lekkie i tańsze pokrycie dachu w miejscach paneli) że nie będzie to widoczne a będzie tworzyło jednolitą spójność z resztą pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts