Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kierownicy robót elektrycznych i sanitarnych do odbioru?

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

Po ponad 2 latach budowy i skompletowaniu wszystkich możliwych papierków, zaniosłem dokumentację o zakończeniu budowy do mojego lokalnego PINB.

Niestety, dostałem postanowienie o brakach w dokumentacji, pełno drobiazgów na 2 strony A4 ale najbardziej zszokowało mnie następujące - wymóg dokumentacji od kierowników robót elektrycznych oraz sanitarnych wraz z oświadczeniami o pełnieniu tych obowiązków i ich uprawnieniami.

Nie muszę dodawać, że na mojej budowie nie było żadnych kierowników robót branżowych, miałem jedynie kierownika budowy, który budowę odwiedzał i dziennik sumiennie wypełniał. Czy faktycznie wg prawa dla budowy domu jednorodzinnego wymagane jest posiadanie osobnego kierownika kontrolującego pracę elektryka? Elektryk miał uprawnienia, zrobił całą dokumentację instalacji wewn. i zewn.

Proszę o poradę jak wyglądało to u Was przy odbiorze budynku, czy takie jest faktycznie prawo? Dla mnie osobiście to absurd aby zatrudniać kolejnego kierownika tylko dla sprawdzenia położenia kabli. Nie wiem jak teraz z tego wybrnąć, odbioru nie dostałem a kończy mi się wynajem i musze się wprowadzić na dniach. W zasadzie nie widzę innego rozwiązania jak znalezienie kogoś, zapłacenie mu za podpicie fikcyjnego papierka że takie obowiązki pełnił.

Pozdrawiam,

Nie zwróciłem na to uwagi, dziennik jest już w PINB. Wpisy dodawał jedynie kierownik budowy, były to ogólne stwierdzenia typu "pracy tynkarskie zostały zakończone" itp.

Elektryk dał mi dwa protokoły - testu instalacji wewnętrznej, rezystancje wszystkich gniazd oraz parametry techniczne przyłącza zewnętrznego. Projektant ani kierownik nie mówili mi o wymogu zatrudnienia osobnego kierownika robót elektrycznych albo sanitarnych, od kiedy mamy takie wymogi przy budowie domu jednorodzinnego 200-250m2?

Nie zwróciłem na to uwagi, dziennik jest już w PINB. Wpisy dodawał jedynie kierownik budowy, były to ogólne stwierdzenia typu "pracy tynkarskie zostały zakończone" itp.

No to wszystko jasne - brak wpisów w DB powoduje w niektórych PINB problemy stąd zastrzeżenia .

A nie jest to tak , że nie masz wypełnionego dziennika robót przez odpowiedzialnych za dany obszar prac fachowców? Elektryka i hydraulika?

A od kiedy to byle jaki majster ma prawo do wpisów do DB..???. Załączasz protokół elektryka, kominiarski czasem szczelności instalacji wodnej i to powinno wystarczyć. Chyba sie nudzą na kwarantannie. Co to za urząd?

A od kiedy to byle jaki majster ma prawo do wpisów do DB..???. Załączasz protokół elektryka, kominiarski czasem szczelności instalacji wodnej i to powinno wystarczyć. Chyba sie nudzą na kwarantannie. Co to za urząd?

Niestety jest strona w DB dla każdego, ten "byle jaki" majster posiada uprawnienia budowlane więc jak najbardziej może dokonywać wpiu w DB, tak jak geodeta, kierownik budowy, hydraulik czy kominiarz.

Kierownik budowy odpowiada za całość jest odpowiedzialny za prowadzenie dokumentacji oraz przygotowanie budowy do odbioru. Przeważnie taki kierownik ma uprawnienia konstrukcyjno-budowalne. (Nie zawsze tak jest). Kierownicy robót są wymagani i tyle!. No chyba, że twój kierownik budowy ma uprawnienia instalacyjne i elektryczne.

Niestety jest strona w DB dla każdego, ten "byle jaki" majster posiada uprawnienia budowlane więc jak najbardziej może dokonywać wpiu w DB, tak jak geodeta, kierownik budowy, hydraulik czy kominiarz.

"Majster" rozumiemy przez to osobę, która ma odpowiednie wykształcenie i posiada uprawnienia budowlane, przynależność do izby inżynierów+opłacone OC

"Majster" rozumiemy przez to osobę, która ma odpowiednie wykształcenie i posiada uprawnienia budowlane, przynależność do izby inżynierów+opłacone OC

Majster Kolego to jest ktoś ponad zwykłego robola :) Taki z większym doświadczeniem który potrafi w miarę czytać dokumentację i pokierować tymi którzy są tylko od roboty. Majster zazwyczaj również robi fizycznie. Natomiast osoba z UB to zwykle kierownik który fizycznie nie robi bo i nie bardzo by potrafił :D (a przynajmniej nie w takim tempie jak reszta). Kierownik ogarnia dokumentację, odpowiada za całość robót i ma pod sobą majstrów :)

Majster Kolego to jest ktoś ponad zwykłego robola :) Taki z większym doświadczeniem który potrafi w miarę czytać dokumentację i pokierować tymi którzy są tylko od roboty. Majster zazwyczaj również robi fizycznie. Natomiast osoba z UB to zwykle kierownik który fizycznie nie robi bo i nie bardzo by potrafił :D (a przynajmniej nie w takim tempie jak reszta). Kierownik ogarnia dokumentację, odpowiada za całość robót i ma pod sobą majstrów :)

Kolego majster np. hydraulik bez uprawnień który coś potrafi to na dziś skarb. Nie zmienia to faktu, że musisz zatrudnić kierownika robot instalacyjnych który oświadczył że roboty wykonane przez tego majstra zostały wykonane prawidłowo. Koniec kropka. No chyba kolego że ten twój majster ma uprawnienia to sam to sobie poświadczy.

Nie zmienia to faktu, że musisz zatrudnić kierownika robot instalacyjnych który oświadczył że roboty wykonane przez tego majstra zostały wykonane prawidłowo. Koniec kropka. No chyba kolego że ten twój majster ma uprawnienia to sam to sobie poświadczy.

Nikogo nie musisz zatrudniać. Idziesz do dziadka i podpisuje za symboliczne 100-200 zł.

Nikogo nie musisz zatrudniać. Idziesz do dziadka i podpisuje za symboliczne 100-200 zł.

:bash:później idziesz do dziadka i mówisz mu , że podałeś go do sądu bo przez jego instalacje spłonął , albo wyleciał w powietrze Twój dom - weź się opanuj z pisaniem takich głupot na forum.

:bash:później idziesz do dziadka i mówisz mu , że podałeś go do sądu bo przez jego instalacje spłonął , albo wyleciał w powietrze Twój dom - weź się opanuj z pisaniem takich głupot na forum.

Życia nie znasz. Wyjdź z forum wreszcie to może poznasz :) Instalacje wykonuje fachowiec a zwykle klepie mu to dodatkowo zaprzyjaźniony "dziadek" z UB. Myślisz, że ogląda to? :D

Życia nie znasz. Wyjdź z forum wreszcie to może poznasz :) Instalacje wykonuje fachowiec a zwykle klepie mu to dodatkowo zaprzyjaźniony "dziadek" z UB. Myślisz, że ogląda to? :D

Właśnie znam - o czym jak widzę nie masz zielonego pojęcia - jeśli stanie się tragedia wszystko biorą pod uwagę - tylko nieodpowiedzialny i zakłamany "fachowiec" robi coś podobnego. Mam nadzieję, że będzie ich coraz mniej i zostaną wyeliminowani tacy fachowcy ze społeczeństwa którzy podpisują papiery nie będąc świadomi komu wyrządzają tak naprawdę krzywdę.