Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kierownicy robót elektrycznych i sanitarnych do odbioru?

Recommended Posts

ja miałam gaz i prąd w formie protokołu odbioru podpisanego przez osobę z uprawnieniami (do 1kV i G3) dołączonego do DB. I to wszystko.

No tak. Bo kiedyś nie wymagali UB. Teraz nagle im się zmieniło i przynajmniej u mnie wymagają podpisu pod protokołem osoby z UB.

O ile jeszcze elektryke i gaz w sumie popieram bo są to instalacje niebezpieczne to po co protokoły wod-kan ma podpisywać osoba z UB nie wiem :D

Edytowane przez marcin225

No właśnie ktoś z uprawnieniami.Tak to wygląda. Zgadzam się

No ale nie wyobrażam sobie by mi gaz i rozdzielnię robiła osoba bez uprawnień!

woda i kan, ogrzewanie były u mnie wpisywana przez kierbuda. To on odbierał.

I tak samo odbierał elektrykę, komin i gaz - na podstawie protokołów szczelności, protokołów badań.

Nie widzę w przepisach budowlanych, by cokolwiek zmieniło się w 2020 roku względem roku 2014 w tym zakresie.

Edytowane przez Elfir

No ale nie wyobrażam sobie by mi gaz i rozdzielnię robiła osoba bez uprawnień!

woda i kan, ogrzewanie były u mnie wpisywana przez kierbuda. To on odbierał.

I tak samo odbierał elektrykę, komin i gaz - na podstawie protokołów szczelności, protokołów badań.

Nie widzę w przepisach budowlanych, by cokolwiek zmieniło się w 2020 roku względem roku 2014 w tym zakresie.

Osoba która wykonuje instalacje gazową nie musi mieć uprawnień budowlanych. To moze być osoba posiadająca kwalifikacje w zawodzie lub mistrza w zawodzie ale nadzór nad tą osobą musi sprawować kierownik robot instalacyjnych z uprawnieniami. Osoba która ma kwalifikacje do wykonywania robot instalacyjnych mająca średnie wykształcenie rowniez może mieć uprawnienia ale w ograniczonym zakresie.

Kierownik budowy który nie ma uprawnień instalacyjnych moze tylko poświadczyć wykonanie robot"wykonano roboty kanalizacyjne" ale nie odbierze tych robot nie ma do tego uprawnien

Edytowane przez amator12345

ja pisałam, że osoby, które mają uprawnienia do 1KW (SEP) i G3 robią próbę szczelności/pomiary rezystancji, wstawiają protokół i to załącza kierbud do DB z adnotacją, ze odebrał.

Branżowi kierbudowie są wymagani tylko na wielkich inwestycjach a nie w domkach jednorodzinnych.

Przecież robienie instalacji elektrycznej (i wod-kan, ogrzewania) samej w sobie nie wymaga pozwolenia na budowę, więc nie odbiera się jej wpisem do DB.

Nieco inaczej jest z gazem.

Chyba, że kierbud autora nie ma pełnych uprawnień w specjalności konstrukcyjno-budowlanej?

Edytowane przez Elfir

Uprawnienia konstrukcyjno budowlane nie uprawniają do nadzorowania robot instalacyjnych. Nie ma tu znaczenia czy są bez ograniczeń czy z ograniczeniami. Jak sama nazwa mówi kons-bud.

Kierownik robot na na tzem domkach jednorodzinnych też jest wymagany. Nawet jakby to była buda dla psa z instalacją elektryczną w środku też musi być.

Uprawnienia konstrukcyjno budowlane nie uprawniają do nadzorowania robot instalacyjnych. Nie ma tu znaczenia czy są bez ograniczeń czy z ograniczeniami. Jak sama nazwa mówi kons-bud.

Kierownik robot na na tzem domkach jednorodzinnych też jest wymagany. Nawet jakby to była buda dla psa z instalacją elektryczną w środku też musi być.

Co masz wymagane jest napisane w pozwoleniu na budowę. Na większych inwestycjach jest w PnB wymóg kierowników robót instalacyjnych, na domkach jednorodzinnych tego nie ma.

Tak jak pisałem wcześniej obecnie niektóre nadzory wymagają nie wiedzieć czemu podpisów kierowników robót instalacyjnych pod protokołami szczelności wod-kan, CO... protokołami instalacji elektrycznej i wentylacji mechanicznej.

Co masz wymagane jest napisane w pozwoleniu na budowę. Na większych inwestycjach jest w PnB wymóg kierowników robót instalacyjnych, na domkach jednorodzinnych tego nie ma.

Tak jak pisałem wcześniej obecnie niektóre nadzory wymagają nie wiedzieć czemu podpisów kierowników robót instalacyjnych pod protokołami szczelności wod-kan, CO... protokołami instalacji elektrycznej i wentylacji mechanicznej.

Jest taki wymog. A czy projekt instalacji też podpisał konstruktor ? Na pewno nie więc przy odbiorze musi to zrobić kierownik robot instalacyjnych. Jeżeli masz kierownika który posiada wszystkie uprawnienia konstrukcyjne, instalacyjne i elektryczne nawet w ograniczeniu do nadzorowania robot to on to załatwi. Skoro co urząd dał do uzupełnienia to jest to wymagane. Wszędzie tak jest.

Nie wiem, czy u mnie będzie taki "fachowiec" ale jestem umówiony z Panem kierownikiem od elektryki, co podklepie papier ale zastrzega "obejrzenie" instalacji i papierów.

Generalnie typowa Polska, papierek dla picu żeby w urzędzie się zgadzało a dla mnie -500 PLN żeby to załatwić i móc odebrać budynek.