Pandar3k 22.03.2020 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Witam wszystkich. Jestem na etapie zasypywania fundamentów domu parterowego z płaskim dachem w którym głównym źródłem ogrzewania ma być pompa powietrze woda. Chciałem zrobić fundament z rurą w środku według propozycji „CNC”. Moja działka jest niestety wąska, a dom zaprojektowany na styk więc w miejscu gdzie pasowałby fundament od ogrodzenia będę miał tylko 3m. Wpadła mi do głowy myśl, że najlepszym miejscem na jednostkę zewnętrzną byłby dach. Internet nie zawiera zbyt wielu opisów takich rozwiązań, a jeśli już, to dotyczą one budynków z dużymi pompami. Czy ktoś z Was orientuje się, czy umiejscowienie jednostki zewnętrznej nad wewnętrzną jest możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkowz 22.03.2020 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Gdzieś widziałem artykuł z taką instalacją na dachu i problemy mogą być następujące: - trudny dostęp do takiej jednostki zimą w nocy.- oblodzony dach poprzez lejące się skropliny z jednostki. Znaleźć serwisanta pompy to jedno, a znaleźć zimowego dachołaza to drugie. O tu jest ten artykuł:Gdzie zamontować agregat pompy ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandar3k 22.03.2020 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Dziękuję za odpowiedź Wydaje się, że problemy na które zwróciłeś uwagę nie są z mojej perspektywy istotne. Dach będzie płaski i chodzenie po nim nie będzie problemem. Wodę odprowadzę rurą do kanalizacji Jednostka będzie bezpośrednio nad pomieszczeniem technicznym odległość to 3 m). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 22.03.2020 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Pomyśl o ewentualnych drganiach przenoszonych z agregatu na konstrukcję dachu - wiele osób które zamontowały agregat na ścianie, sygnalizuje ten problem. Myślę że w przypadku posadowienia agregatu na lekkiej przestrzennej konstrukcji dachu, będzie to bardziej zauważalne niż przy montażu na ścianie....Z drugiej strony - dobra pompa w czasie pracy jest ledwo słyszalna z odległości 3 metrów, no może poza pracą z mocą maksymalną czyli tylko przy grzaniu CWU, więc ja bym raczej skłaniał się do montażu na ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandar3k 22.03.2020 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Jasne, tylko oprócz hałasu zależy mi także na miejscu, mam długa i wąską działkę i po prostu nie będę miał się jak przecisnąć samochodem z przyczepką jeśli zabiorę sobie te minimum 75 cm. 25cm od ściany + 50 cm fundamentu. Zastanawiam się jakie jeszcze mogą być problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 22.03.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 No to z przodu, z tyłu budynku.... Przy okazji - 25 cm od ściany to raczej minimum, może być problematyczne czyszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.03.2020 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Wodę odprowadzę rurą do kanalizacji Jednostka będzie bezpośrednio nad pomieszczeniem technicznym odległość to 3 m). Nie zapomnij o kablu grzewczym tej rurze - inaczej już na wyjściu z tacy zamarzać będzie w większe mrozy i się zapcha. Jak dach płaski i nie będzie problemu z wejściem - to nie widzę przeciwwskazań. Jak dasz jednostkę zewnętrzną na bloczkach betonowych nie związaną z konstrukcją to termoizolacja dachu powinna skutecznie wytłumić drgania sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pandar3k 22.03.2020 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Nie zapomnij o kablu grzewczym tej rurze - inaczej już na wyjściu z tacy zamarzać będzie w większe mrozy i się zapcha. Jak dach płaski i nie będzie problemu z wejściem - to nie widzę przeciwwskazań. Jak dasz jednostkę zewnętrzną na bloczkach betonowych nie związaną z konstrukcją to termoizolacja dachu powinna skutecznie wytłumić drgania sprężarki. Dziękuje za odpowiedź. Właśnie zastanawiam nad konstrukcją balastową - tylko ile dać bloczków żeby to nie odfruneło przy większym wietrze. Lokalizacja na dachu daje mi możliwość ustawienia jednostki tak żeby stała przodem na?? i właśnie tu pytanie południe ? północ? czy nie ma to znaczenia i ma stać tak żeby było ładnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.03.2020 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Jak postawisz na dachu i bedzie wiatr w przeciwną stronę niż dmucha wentylator to będzie problem . Automatyka może wykryć niewłaciwa predkośc obrotową wentylatora i wedzie w aware Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 22.03.2020 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) Przy ustawieniu na dachu sugeruj się przeważającym kierunkiem wiatru - żeby nie wiało w wentylator. EDIT kolega był szybszy Edytowane 22 Marca 2020 przez plamiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts