Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głowice termostatyczne, czy termostat pokojowy.

Denddalf

Recommended Posts

Witam!

Czy zamontowanie głowic termostatycznych pomoże zmniejszyć rachunki za gaz, czy raczej nie? Próbował ktoś kiedyś grzać samymi głowicami i samym termostatem i czy widział jakąś różnice w zużyciu?

Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam

Edytowane przez Denddalf

Wg mnie jeśli masz pogodówkę i piec załącza się na dłuższe okresy to powinieneś mieć mniejsze zużycie gazu.

Twoja cześć domu może mieć inne uzyski ze Slońca i dlatego twoje zużycie może być większe.

Druga sprawa nie wiesz czy w drugiej części domu jest na pewno ta sama temperatura jak u Ciebie.

Witam!

A więc, czy zamontowanie głowic termostatycznych pomoże mi zmniejszyć rachunki za gaz, czy raczej nie? Próbował ktoś kiedyś grzać samymi głowicami i samym termostatem i czy widział jakąś różnice w zużyciu?

Pozdrawiam

pewnie. Po coś się te głowice termostatyczne przecież instaluje . Montując takie głowice masz możliwość regulacji temperatury w każdym pokoju osobno - coś ala ogrzewanie nie centralne pomimo że tak na prawdę to centralne z możliwością regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu osobno. Np w sypialni gość może utrzymywać ciąłą temp 17 st C albo i mniejszą gdzie ty taką samą jak w pomieszczeniu w którym masz termostat pokojowy.

Witam!

A więc, czy zamontowanie głowic termostatycznych pomoże mi zmniejszyć rachunki za gaz, czy raczej nie?

Próbował ktoś kiedyś grzać samymi głowicami i samym termostatem i czy widział jakąś różnice w zużyciu?

Pozdrawiam

Teoretycznie ilość gazu powinna być taka sama.

Skoro masz podpięty termistor (czujkę od pogodówki) kotła, to po prostu załóż na grzejniki głowice termostatyczne a w kotle zewrzyj złącze termostatu - wtedy kocioł będzie pracował ciągle, a temperaturę będą ustalały głowice termostatyczne. Dodatkowym plusem takiego rozwiązania jest dużo większy komfort - bo grzejniki zamiast grzać trybem gorące-zimne-gorące-zimne, cały czas będą po prostu ciepłe, może letnie.

... Teraz okazuje się że to ja mam niższe zużycie i chyba nie ma co zmieniać.. Chyba, że głowice rzeczywiście pomogłyby w jeszcze zmniejszeniu zużycia gazu.

Jak myślicie?

Chwila, to zależy Ci na mniejszych rachunkach czy większym komforcie?

Dzięki Chłopaki. Okazało się, że mieszkańcy drugiego mieszkania mnie troszkę oszukali i powiedzieli, że 360 zł mają za 2 miesiące, a prawda jest taka, że 360 zł mają za jeden miesiąc. A ja jak to ja uwierzyłem na słowo. Teraz okazuje się że to ja mam niższe zużycie i chyba nie ma co zmieniać.. Chyba, że głowice rzeczywiście pomogłyby w jeszcze zmniejszeniu zużycia gazu.

Jak myślicie?

ciekawe jak się tego dowiedziałeś?;)