Denddalf 24.03.2020 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 (edytowane) Witam! Czy zamontowanie głowic termostatycznych pomoże zmniejszyć rachunki za gaz, czy raczej nie? Próbował ktoś kiedyś grzać samymi głowicami i samym termostatem i czy widział jakąś różnice w zużyciu? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Edytowane 27 Marca 2020 przez Denddalf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 26.03.2020 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Wg mnie jeśli masz pogodówkę i piec załącza się na dłuższe okresy to powinieneś mieć mniejsze zużycie gazu.Twoja cześć domu może mieć inne uzyski ze Slońca i dlatego twoje zużycie może być większe. Druga sprawa nie wiesz czy w drugiej części domu jest na pewno ta sama temperatura jak u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 26.03.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Witam! A więc, czy zamontowanie głowic termostatycznych pomoże mi zmniejszyć rachunki za gaz, czy raczej nie? Próbował ktoś kiedyś grzać samymi głowicami i samym termostatem i czy widział jakąś różnice w zużyciu? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam pewnie. Po coś się te głowice termostatyczne przecież instaluje . Montując takie głowice masz możliwość regulacji temperatury w każdym pokoju osobno - coś ala ogrzewanie nie centralne pomimo że tak na prawdę to centralne z możliwością regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu osobno. Np w sypialni gość może utrzymywać ciąłą temp 17 st C albo i mniejszą gdzie ty taką samą jak w pomieszczeniu w którym masz termostat pokojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 26.03.2020 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 Witam! A więc, czy zamontowanie głowic termostatycznych pomoże mi zmniejszyć rachunki za gaz, czy raczej nie? Próbował ktoś kiedyś grzać samymi głowicami i samym termostatem i czy widział jakąś różnice w zużyciu? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Teoretycznie ilość gazu powinna być taka sama. Skoro masz podpięty termistor (czujkę od pogodówki) kotła, to po prostu załóż na grzejniki głowice termostatyczne a w kotle zewrzyj złącze termostatu - wtedy kocioł będzie pracował ciągle, a temperaturę będą ustalały głowice termostatyczne. Dodatkowym plusem takiego rozwiązania jest dużo większy komfort - bo grzejniki zamiast grzać trybem gorące-zimne-gorące-zimne, cały czas będą po prostu ciepłe, może letnie. ... Teraz okazuje się że to ja mam niższe zużycie i chyba nie ma co zmieniać.. Chyba, że głowice rzeczywiście pomogłyby w jeszcze zmniejszeniu zużycia gazu. Jak myślicie? Chwila, to zależy Ci na mniejszych rachunkach czy większym komforcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 27.03.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 Dzięki Chłopaki. Okazało się, że mieszkańcy drugiego mieszkania mnie troszkę oszukali i powiedzieli, że 360 zł mają za 2 miesiące, a prawda jest taka, że 360 zł mają za jeden miesiąc. A ja jak to ja uwierzyłem na słowo. Teraz okazuje się że to ja mam niższe zużycie i chyba nie ma co zmieniać.. Chyba, że głowice rzeczywiście pomogłyby w jeszcze zmniejszeniu zużycia gazu. Jak myślicie? ciekawe jak się tego dowiedziałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts