Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzanie wody użytkowej zbiornikiem z pc vs kolektory vs fotowoltaika

Matahari89

Recommended Posts

@Matahari89

Ile energii elektrycznej do ogrzania wody grzałką potrzeba to masz już odpowiedź w postach wyżej.

Ja podtrzymuję, że nie warto inwestować w solary. Jeszcze kilkanaście lat temu ten sposób na ogrzewanie wody wydawał się być dobry. Ale świat idzie "do przodu".

Firma z Niemiec, która zainwestowała w Polsce (chyba Watt) zbankrutowała. Hale produkcyjne są do wynajęcia w Sosnowcu. O czymś to świadczy.

Teraz co do instalacji fotowoltaicznej - tak na prawdę jest to inwestycja w pozyskiwanie energii elektrycznej i nie ma znaczenia czy będziesz grzał wodę, czy piekł placki ziemniaczane na kuchni indukcyjnej. To się zwraca - jednemu po 5 latach, innemu po 8, a jeszcze innemu po kilkunastu miesiącach, jeśli "załapie się" na jakąś dotację.

Co do PC dedykowanej do grzania tylko wody: są oszczędności w stosunku do grzania prądem - tu nie mamy grzania prądem, lecz grzanie przy pomocy prądu, a to jest pewna różnica

100% racji. Solary opłacają się tam gdzie idzie duzo ciepłej wody latem, np pracownicy sezonowi, agroturystyka i najem pokoi gościnnych no ewentualnie basen przydomowy.

witam mam pytanie po częsci związane z tym tematem . Czy bardziej opłacalne bedzie zamontowanie solarów czy paneli fotowoltaicznych które glownie bedą mialy grzać wodę w basenie calorocznym ?

50m3 wody

Z tego co udało mi się do tej pory ustalić to w sezonie letnim solary są dużo bardziej wydajne jeśli chodzi o grzanie wody. Tak naprawdę to jeśli chodzi o cały rok gania to same solary się chyba nie sprawdą. Więc najlepiej by chyba było pompa ciepła i pv + być może solary i to połączone razem.

Edytowane przez Matahari89

Z tego co udało mi się do tej pory ustalić to w sezonie letnim solary są dużo bardziej wydajne jeśli chodzi o grzanie wody. Tak naprawdę to jeśli chodzi o cały rok gania to same solary się chyba nie sprawdą. Więc najlepiej by chyba było pompa ciepła i pv + być może solary i to połączone razem.

Tak długo, jak masz akumulator w postaci zakładu energetycznego dla prądu tak długo panele PV wygrywają z kolektorami w typowym domu (co innego pensjonat czy domek letniskowy używany głównie w lecie).

Co nie koniecznie znaczy, że grzanie wody prądem z PV bardziej się opłaca, niż grzanie prądem z sieci.

• Like 1